- In een snel veranderende wereld is het voor beleggers lastig om toekomstige ontwikkelingen te voorspellen.
- Een manier om betere beleggingsbeslissingen te nemen, is het begrijpen van de grote wereldwijde trends.
- Zakenbank UBS ziet 6 belangrijke thema’s die de komende 7 tot 10 jaar bepalend zullen zijn voor beleggers.
- Lees ook: Beurs doet poging om dalende trend te keren, maar de opleving is nog erg pril
De wereld verandert snel en het is voor beleggers heel moeilijk toekomstige ontwikkelingen te voorspellen.
Hoewel losstaande gebeurtenissen zelden heel exact voorspeld kunnen worden, zijn er wel bredere trends te onderscheiden die belangrijke inzichten bieden in hoe de wereld en financiële markten zich gaan ontwikkelen.
Met thematisch beleggen maak je een selectie van sectoren en aandelen op basis van wereldwijde trends op het gebied van technologie, demografie, politiek en milieu. Een dergelijke selectie wordt vaak gemaakt met een langere beleggingshorizon voor ogen.
Grote banken en vermogensbeheerders besteden veel tijd aan het in kaart brengen van trends die bepalend kunnen zijn voor de ontwikkeling van financiële markten
Zakenbank UBS heeft deze week een nieuw rapport gepubliceerd over grote beleggingsthema's voor de komende jaren.
Het rapport is opgesteld door beleggingsstrateeg Alexander Stiehler, samen met zijn collega's Michelle Laliberte, Paul Donovan en Stephanie Choi.
"Met de enorme economische en politieke onzekerheid en de grote schommelingen op financiële markten, denken we dat het tijd is om na te denken over langetermijnbeleggingen, zeker in de context fundamentele thema's", schrijven de analisten.
Volgens het rapport van UBS kan dit een interessant moment zijn om in te haken op thema's voor de lange termijn, omdat koersdalingen van groei-aandelen eerder dit jaar ervoor hebben gezorgd dat sommige aandelen flink goedkoper zijn geworden.
De bank onderscheidt zes grote thema's, die allemaal weer onderverdeeld zijn in subcategorieën waar beleggers zich op kunnen richten. Dat zijn: (1) bevolkingsgroei, (2) schaarste aan natuurlijke hulpbronnen, (3) vergrijzing, (4) technologie, (5) verstedelijking in opkomende markten en (6) maatschappelijke onrust.
De analisten van UBS zien onder meer verstedelijking in opkomende markten, bevolkingsgroei en vergrijzing als fundamentele aanjagers van waardecreatie op de lange termijn."De groei van de wereldwijde bevolking en de vergrijzing zijn gevolgen van demografische ontwikkelingen die zich al langere tijd voltrekken. Geografie speelt hierbij een belangrijke rol, waarbij de bevolkingsgroei groter is in opkomende markten waar over het algemeen ook minder sprake is van vergrijzing."
In het rapport van UBS staan naast de thema's die sterk aan demografische ontwikkelingen zijn verbonden (vergrijzing, verstedelijking en bevolkingsroei) nog drie andere thema's die bepalend kunnen zijn voor beleggers: technologie, schaarste aan natuurlijke hulpbronnen en maatschappelijke onrust.
Die laatste drie ontwikkelingen zullen volgens UBS zeker voor disruptie zorgen, maar de precieze gevolgen zijn "moeilijk te voorspellen".
"Met deze trends in het achterhoofd kunnen beleggers een langetermijnstrategie bepalen die stand kan houden in een economische cyclus van zeven tot tien jaar", aldus de analisten van UBS.
Er zijn veel manieren waarop beleggers kunnen inspelen op de genoemde trends. Als beginpunt heeft UBS een lijst van subthema's, bedrijven, producten en diensten opgesteld waar beleggers zich op kunnen richten.
Daaronder vallen bedrijven die zich bezighouden met landbouwproducten, schone lucht, gezondheidszorg in opkomende markten, automatisering, robotica, digitale gegevens, infrastructuur in opkomende markten, medische apparaten, oncologie, obesitas, genetische therapieën, healthtech, 'smart' mobility, onderwijsdiensten, veiligheid en fintech.
Bedrijven die zich onderscheiden op de bovengenoemde thema's kunnen de komende jaren een bovengemiddelde winstgroei laten zien, volgens de analisten van UBS. Daarbij gaat het niet alleen om grote, beursgenoteerde bedrijven, maar ook om kleine en middelgrote bedrijven die je nog niet terugvindt in de grotere beursindices, aldus het rapport.
Duurzaamheid is een rode draad bij veel van de thema's die UBS onderscheidt. Beleggers moeten bij de selectie van aandelen volgens de analisten dan ook meenemen hoe bedrijven duurzaam ondernemen in de eigen bedrijfsvoering hebben opgenomen.