ANALYSE – Zelf heb ik een duidelijke voorkeur voor het beleggen in kwaliteitsbedrijven. Dan gaat het om bedrijven die bovengemiddeld winstgevend zijn en die zelf, onafhankelijk van wat er op de aandelenbeurs gebeurt, iedere dag geld verdienen.

Bij bedrijven die bovengemiddeld winstgevend zijn, moet er per definitie sprake zijn van competitieve voordelen. Is dat namelijk niet het geval, dan duurt het vermoedelijk niet lang voordat concurrenten de winstmarges onder druk zetten. En dan is het met de hoge winstgevendheid gedaan.

Om het nut van beleggen in kwaliteitsbedrijven duidelijk te maken, heb ik een korte maar beslist ook nuttige quiz. Antwoorden op de quizvragen tref je onder aan dit artikel.

(Wacht even met spieken en probeer eerst de volgende drie vragen te beantwoorden!)

Ga bij het onderstaande uit van een beleggingsperiode van 40 jaar. Ook is het idee dat de volledige winst ieder jaar wordt geherinvesteerd tegen het genoemde rendement.

Vraag 1: In welke van deze beide bedrijven zou je liever beleggen?

  • Bedrijf A: dit bedrijf verdient 20 procent op het eigen vermogen.
  • Bedrijf B: dit bedrijf verdient 10 procent op het eigen vermogen.

 

Vraag 2: Naar welk bedrijf zou je voorkeur uitgaan, wanneer je voor aandelen van bedrijf A vier keer de boekwaarde zou moeten betalen en voor aandelen van bedrijf B slechts twee keer?

 

Vraag 3: Naar welk bedrijf zou de voorkeur uitgaan wanneer je bovendien zou weten dat aandelen in bedrijf A aan het einde van de periode verkocht kunnen worden tegen twee keer de boekwaarde, terwijl je aandelen in bedrijf B dan tegen vier keer de boekwaarde zou kunnen verkopen?

 
Scrol naar beneden voor het antwoord op de gestelde vragen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bedrijf A is telkens de beste keuze. Ondanks de halvering van de koers/boekwaarde-verhouding zou een belegging in bedrijf A nog altijd 18 procent per jaar hebben opgeleverd.

En ondanks het scenario van een verdubbeling van de koers/boekwaarde-verhouding bij bedrijf B zou een belegging in dit bedrijf zijn uitgekomen op 12 procent per jaar.

Natuurlijk, ook voor kwaliteitsbedrijven betalen beleggers soms (te) veel. Maar dikwijls is het zo dat beleggers zich blindstaren op de korte termijn of zich juist richten op de ogenschijnlijk goedkoopste aandelen. Dit verklaart waarom aandelen van de allerbeste bedrijven vaker dan menigeen veronderstelt ook nog eens heel aantrekkelijke beleggingen zijn.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.