- Manish Kabra is hoofd Amerikaanse aandelenstrategie en tevens multi-asset strateeg voor de Franse zakenbank Société Générale.
- Volgens Kabra is de klassieke portefeuilleverdeling met 60 procent aandelen en 40 procent obligaties in het huidige beursklimaat lastig vol te houden.
- De beursstrateeg geeft aan welke verdeling tussen verschillende vermogenscategorieën hij voor 2023 hanteert.
- Lees ook: Vermogensbelasting in box 3 blijft hoofdpijndossier: kritiek op onrealistisch fictief rendement op beleggen.
Een klassieke manier om een beleggingsportefeuille in te delen is een verdeling waarbij 60 procent in aandelen wordt belegd in 40 procent in obligaties. Maar in het huidige beursklimaat is dat al een tijdje problematisch, zeker nu rentes stijgen en de koersen van obligaties in 2023 hard zijn gedaald.
Aandelen hebben sinds 2009 een lange periode van stijgende koersen gekend, geholpen door de aanhoudende steun van centrale banken die rentes verlaagden en lenen steeds goedkoper maakten. Voor obligaties betekende dit enerzijds dat rentes structureel zijn gedaald. Maar tegelijk zijn koersen van bestaande obligaties geklommen.
Met de omslag van het beleid van westerse centrale banken, die dit jaar zijn begonnen met de verhoging van beleidsrentes om de hoge inflatie te temmen, is ook het beursklimaat omgeslagen. Aandelen- en obligatiekoersen hebben flinke tikken gehad, terwijl de marktrentes zijn gestegen.
Tot begin dit jaar waren beleggers gewend aan het idee van TINA (there is no alternative), wat betekent “er is geen alternatief” voor aandelen voor beleggers die serieus rendement wilden.
Het beursjaar 2022 heeft echter een dubbel probleem opgeleverd voor de klassieke 60/40 verdeling tussen aandelen en obligaties. Zowel aandelen- als obligatiekoersen daalden op een manier die beleggers in decennia niet meer hadden gezien. Als het doel van de traditionele portefeuille was dat obligaties stabiliteit zouden bieden en het geld van beleggers veilig zouden houden in moeilijke tijden, lukte dat door de forse koersschommelingen van obligaties niet al te best dit jaar.
Manish Kabra, het hoofd voor de Amerikaanse aandelenstrategie en een multi-asset strateeg van de Franse zakenbank Société Générale zegt dat een klassieke portefeuilleverdeling ook in 2023 problematisch wordt.
"Wij hebben een verdeling van een derde aandelen, een derde vastrentende (staats)obligaties en een derde grondstoffen en overige kredietinstrumenten" , zegt hij tegen Insider in een recent interview.
1/3 Aandelen
Kabra zegt dat hij in mei 2021 is begonnen met het beperken van de risico's van aandelen zijn beleggingsportefeuilles. Tegen het einde van het jaar had hij zijn beleggingen in Amerikaanse aandelen sterk verminderd en was hij overgestapt op een defensieve positie. "Ik zit al minstens 12 maanden in het risicomijdende kamp", zegt hij.
Kabra legt uit dat hij zijn aandelenallocatie heeft teruggebracht tot krap de helft van wat de 60-40 formule voorschrijft. Hij is somber gestemd over Amerikaanse aandelen. De beurs heeft een voorsprong genomen op het scenario waarbij de economie een recessie weet te vermijden. De positieve gevolgen daarvan zijn al voor 80 procent ingeprijsd. Aan de andere kant kan de S&P 500-index volgens Kabra terugzakken tot 3.200 punten, als de economie wel in een recessie terecht komt.
Hij verwacht dat Amerikaanse aandelen in 2023 een nieuw dieptepunt zullen bereiken, voordat ze weer beginnen te stijgen als beleggers zich beginnen voor te bereiden op het herstel na een recessie.
Kabra is naar eigen zeggen "extreem voorzichtig" met opkomende markten en Japanse aandelen. Hij houdt een neutrale positie aan in Europese aandelen.
"We zien een dieptepunt in de Aziatische winstcyclus, vooral als ik kijk naar Japanse, Taiwanese en Zuid-Koreaanse aandelen. De kortingen op aandelen die je in Europa ziet zijn volgens ons niet gerechtvaardigd."
1/3 vastrentende waarden
Rentes op de obligatiemarkten zijn dit jaar sterk gestegen. Dit betekent voor langlopende staatsobligaties bijvoorbeeld dat het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatslening op het hoogste punt in 12 jaar is beland. Kabra zegt dat hij wat betreft staatsobligaties de voorkeur geeft aan Amerikaanse en Britse obligaties.
Hoewel het VK een ernstige recessie doormaakt, vindt hij het een intrigerende beleggingsmogelijkheid vanwege het potentieel voor betere prestaties tijdens een herstel.
Hij zegt ook met interesse te kijken naar staatsobligaties uit Midden- en Oost-Europa, vooral uit Polen, Turkije en Hongarije. Maar timing is hierbij cruciaal. "Staatsobligaties leveren een relatief hoog rendement op als centrale banken de piek van de cyclus van renteverhogingen naderen."
1/3 grondstoffen en diverse schuldbeleggingen
Kabra maakt een onderscheid tussen "vastrentende obligaties", waarbij de couponuitkering over een reeks van jaren een gegeven is, en andere vormen van schuldpapier. Hij belegt in diverse vormen van obligaties als een bron van stabiele rendementen. Daarbij wil hij geen buitensporige risico's nemen met bijvoorbeeld hoogrentende of kwalitatief mindere leningen van bedrijven die het zwaar hebben.
"Hoogwaardige obligatieleningen geven momenteel een zeer goed rendement", zegt hij. "Het is nog steeds meer defensief, meer kwaliteit waar we ons op richten."
Daarnaast behoren grondstoffen tot de beste presterende beleggingen in 2022, mede door de problemen met toeleveringsketens en de oorlog in Oekraïne. Dit heeft de prijzen van olie en aardgas fors doen stijgen.
Beleggingen in grondstoffen worden ook beschouwd als een bescherming tegen de hoge inflatie. Zelfs als de inflatie in de nabije toekomst afkoelt, zullen de prijsniveaus van grondstoffen waarschijnlijk hoger blijven dan ze in lange tijd zijn geweest.