• Beleggen blijft een aantrekkelijk alternatief voor sparen, maar op de korte termijn kan de beurs flink schommelen.
  • Als je met een horizon van 20 of 30 jaar belegt, kun je potentiële beurscrashes doorgaans goed opvangen, maar hoe zit dat als je een middellange beleggingshorizon hebt van bijvoorbeeld 10 jaar?
  • Dat zocht Business Insider voor je uit aan de hand van een voorbeeld waarbij we verschillende instapmomenten sinds 2004 bekijken voor de MSCI Wereldindex.

Hoewel de inflatie de afgelopen maand iets terugliep, is het gat met de hoogste variabele spaarrente nog altijd 1,1 procent. En dus blijft beleggen een aantrekkelijk alternatief voor iemand die graag zijn of haar koopkracht wil behouden – of er zelfs op vooruit wil gaan.

Lees ook: Inflatie daalt naar 1,4%: gat met hoogste spaarrente weer kleiner

Daarbij geldt: hoe langer de beleggingshorizon, hoe minder risicovol de belegging. Stel dat de beurs direct na je aankoop onderuit gaat, dan heb je namelijk nog een aantal jaar om je inleg daarvan te laten herstellen.

Wat ook van belang is, is waarin je belegt. Ben je op zoek naar een goede spreiding met een gemiddeld rendement – een relatief veilige belegging dus – dan is een exchange-traded fund (ETF) zeer geschikt.

Maar hoe veilig is het om in een ETF te beleggen voor de middellange termijn? Dat hangt er maar net van af welke indextracker je kiest. Ter vergelijking: de S&P 500-index, die een goed beeld geeft van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt, is de afgelopen 5 jaar bijna 103 procent gestegen. De Nederlandse AEX-index steeg in diezelfde periode 'slechts' 70 procent.

Om een gemiddeld beeld te krijgen, rekenen we met de MSCI Wereldindex. Deze bestaat uit een kleine 1.600 aandelen uit 23 ontwikkelde landen, die samen toegang geven tot zo'n 85 procent van de waarde van wereldwijd beursgenoteerde bedrijven.

Geen negatief rendement na een decennium beleggen

We werken het volgende scenario uit: stel je begon tussen 2004 en 2011 met beleggen in een tracker (ETF) van de MSCI Wereldindex. Je legde 1.000 euro in en hebt er sindsdien tien jaar lang niet naar omgekeken. Wat is dan de waarde-ontwikkeling?

Om daarachter te komen, moeten we kijken naar de koersontwikkeling van de index over de afgelopen 17 jaar. Een bedrag dat je in 2009 – tijdens de kredietcrisis – belegde, is immers veel meer aangegroeid dan een bedrag dat je een jaar voor de crisis inlegde toen de beurs op een veel hoger niveau stond.

Hieronder laten we ter illustratie alvast de koersgrafiek van de MSCI Wereldindex zien. Wat gelijk opvalt, is de enorme dreun die de koers in 2008 te verwerken kreeg. Hierdoor kwam de koers praktisch weer op het niveau van vijf jaar eerder terecht.

De koersgrafiek van de MSCI Wereldindex. Foto: Markets Insider
De koersgrafiek van de MSCI Wereldindex. Foto: Markets Insider

Na de klap van de kredietcrisis is de koers weer langzaam opgekrabbeld naar hogere pieken. Het afgelopen anderhalf jaar is de index ongekend snel gestegen. Sinds het dieptepunt van de coronacrisis, rond medio maart, is er sprake van een koerssprong van zo'n 83 procent.

Dat is ook terug te zien in het rendement van iemand die in 2011 begon met beleggen en hiervan nog heeft kunnen profiteren. In het voorbeeld hieronder komt de opbrengst voor de periode augustus 2011 tot en met augustus 2021 uit op ruim 1.550 euro, bovenop de inleg van 1.000 euro.

De enige tienjaarsperiode die beter presteert is die van vlak na de kredietcrisis. Een inleg van 1.000 euro in februari 2009 was tegen 2019 met aangegroeid met 1.778 euro en dus bijna 2.800 euro waard. Dat is een rendement van 177 procent, of gemiddeld bijna 18 procent per jaar.

In de grafiek hieronder zie je de telkens de waardevermeerdering over de 10-jaarsperiode, dus het rendement bovenop de inleg van €1.000.

De minder sterke tienjaarsperiodes beginnen vlak voor de kredietcrisis. Een inleg van 1.000 euro tussen februari 2006 en augustus 2007 leverde in tien jaar tijd een waardegroei van minder dan 300 euro op. Het instapmoment was achteraf gezien relatief hoog en het duurde vrij lang voordat de beurs na de crash van 2008 en 2009 herstelde tot eerdere niveaus.

Desalniettemin is er bij geen van de gekozen periodes sinds 2004 sprake van een negatief rendement. Het risico op een verlies door voor de middellange termijn te beleggen in een indextracker lijkt daarmee beperkt – al valt de toekomst natuurlijk nooit te voorspellen.

LEES OOK: Zo rijk kan je worden, als je €1.000 gedurende 5 jaar, 10 jaar, 20 jaar of 50 jaar belegt en de tijd voor je laat werken