• Beleggen is minder ingewikkeld dan velen denken, zo beweert de fondsbeheerder van een Amerikaans beleggingsfonds dat dit jaar 99 procent van de concurrenten verslaat.
  • Michael Sansoterra hanteert slechts een handvol criteria om ondergewaardeerde aandelen met groeipotentie te vinden, maar deze verschillen per bedrijf.
  • De beursexpert heeft hoge verwachtingen van AI, waarbij twee bedrijven er volgens hem echt uitspringen.
  • Lees ook: Goud, bitcoin, aandelen: alles stijgt – waarom dat niet echt logisch is

Om succesvol te zijn in beleggen, is het zaak dat je aandelen koopt van geweldige bedrijven waar op de beurs minder voor wordt betaald dan ze in werkelijkheid waard zijn, en deze op de plank laat liggen tot de rest van de markt dit ook inziet.

Michael Sansoterra, hoofd beleggingen bij Silvant Capital Management, verstaat die kunst als geen ander. Het paradepaardje van dit fondshuis is het Virtus Silvant Focused Growth Fund, een beleggingsfonds dat belegt in groeiaandelen. Dit fonds heeft dit jaar al een rendement behaald van 47 procent en weet daarmee 99 procent van de concurrenten te verslaan.

Ter vergelijking: de brede S&P 500-index staat momenteel zo’n 18 procent in de plus en technologie-index Nasdaq op een winst van 44 procent.

“Ons doel is om bedrijven te vinden die de potentie hebben om de verwachtingen van beleggers te overtreffen en harder te groeien dan wat al in de beurskoers is ingeprijsd”, zegt hij tegen Business Insider. Dat is volgens hem een behoorlijke uitdaging in de markt voor largecap-aandelen, ofwel aandelen met een hoge beurswaarde. Dat marktsegment staat al bekend als relatief efficiënt.

Het succes van het beleggingsfonds is volgens Sansoterra niet te danken aan listige trucs of ingewikkelde kunstgrepen, maar aan een degelijke strategie, waarbij analisten goed bij bedrijven onder de motorkap kijken, op zoek naar groeikansen voor de lange termijn die andere beleggers hebben gemist. "Wij zijn beleggers, geen handelaren", zegt hij, waarmee hij aangeeft dat er een wezenlijk verschil is tussen beleggen en speculeren op de beurs.

Hier let de fondsbeheerder op bij de selectie van aandelen met groeipotentie

De markt van largecapaandelen is een druk bevisde vijver vol intelligente, ervaren analisten die speuren naar interessante beleggingskansen. Waarmee onderscheidt het beleggingsfonds van Silvant Capital Management zich van concurrenten? Volgens Sansoterra zit dat in de manier waarop hij kijkt naar inefficiënties, die zorgen voor winstpotentieel op de beurs.

Hij is blij dat hij niet is gebonden aan slechts één enkele beleggingsstrategie. Zo houdt Sansoterra niet vast aan het strikte onderscheid tussen groei- en waarde-aandelen, omdat hij van mening is dat elk bedrijf kan groeien; zelfs als het wordt gedefinieerd als waarde-belegging.

Bij groeiaandelen denken veel mensen aan de zogeheten Magnificent 7. Dit zijn de zeven grote Amerikaanse technologiebedrijven die de koerswinsten op Wall Street hebben geleid dankzij de opmars van artificial intelligence (AI): Amazon, Apple, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia en Tesla. Het fonds van Sansoterra belegt wel van enkele van deze aandelen, maar voor het hoofd beleggingen is groei een voorwaarde en geen aparte beleggingscategorie.

De criteria om de groeipotentie van een bedrijf in te schatten, verschillen per bedrijf. Het team van Sansoterra hanteert voor elk bedrijf drie tot zes maatstaven. Bij Apple bijvoorbeeld, het belangrijkste aandeel in de portefeuille van het fonds, kijkt Sansoterra naar de verkoopcijfers van iPhones, de inkomsten uit dienstverlening, de terugkerende omzet en de mate waarin Apple kunstmatige intelligentie (AI) implementeert.

Maar voor de farmaceut Eli Lilly gelden weer heel andere criteria. Hier let Sansoterra op de markt voor afslankmedicijnen en geneesmiddelen tegen diabetes en de ziekte van Alzheimer, de medicijnen die Eli Lilly in de pijplijn heeft zitten en het vermogen van het bedrijf om aan de vraag te voldoen.

Het team van Sansoterra houdt deze data nauwgezet bij en probeert niet in paniek te raken als het even tegen zit. "Sommige cijfers zijn nogal volatiel, maar we kijken verder vooruit dan één kwartaal. We beleggen voor de lange termijn in bedrijven waar we in geloven", zegt hij.

Dit zijn de winnaars in artificial intelligence, volgens de beleggingsexpert

Een van de zaken waar hij in gelooft is artificial intelligence (AI), dat Sansoterra beschouwt als een disruptieve technologie die veel toekomstige uitvindingen in een stroomversnelling zal brengen. "Je zult zien dat dankzij AI medicijnen sneller op de markt en dat de productiviteit een grote vlucht zal nemen omdat belangrijke besluiten sneller en beter worden genomen", aldus Sansoterra.

Twee bedrijven staan volgens hem in de voorhoede van deze technologische revolutie: Nvidia en Microsoft. "Nvidia zal in nabije toekomst een cruciale rol spelen in AI, dankzij de enorme verwerkingskracht van de chips en een gebrek aan echte concurrentie", voorspelt Sansoterra.

Zijn team let bij dit bedrijf in het bijzonder op de opbrengsten uit datacenters, de brutomarges en het aandeel van het bedrijf in de verkoop van zogeheten accelerators (een technologie waarbij computertaken worden versneld) aan datacenters.

Bij Microsoft is Sansoterra zeer te spreken over de manier waarop het bedrijf zich staande heeft weten te houden in de afgelopen decennia en zich heeft geweerd tegen concurrenten als Google. Hij vindt het een slimme zet dat Microsoft op een cruciaal moment heeft geïnvesteerd in de maker van AI-bot ChatGPT, waardoor het bedrijf in één klap een belangrijke speler is geworden in de AI-revolutie.

De eerste stap om te beleggen in AI is volgens Sansoterra kiezen voor toeleveranciers voor deze technologie. De tweede stap is bedrijven vinden die gebruik maken van AI om een voorsprong te krijgen op concurrenten. Hij noemt hierbij twee namen van bedrijven die in dat opzicht veelbelovend zijn: softwarebedrijf Adobe en FICO, een bedrijf dat is gespecialiseerd in data-analyse.

Uiteindelijk zullen steeds meer bedrijven zelf AI-modellen gaan optuigen, zo verwacht Sansoterra. Een bedrijf als Coca-Cola bijvoorbeeld zal volgens hem zijn eigen AI-tools ontwikkelen, die niet noodzakelijkerwijs hoeven te worden beheerd door partijen als AWS of Azure, de clouddiensten van Amazon en Microsoft. "Ze zullen het zelf doen."

De fondsbeheerder verwacht in 2024 een zachte landing van de Amerikaanse economie

Voor 2024 voorziet Sansoterra een zachte landing van de Amerikaanse economie, en geen recessie. Het effect van eerdere renteverhogingen door de Federal Reserve zal volgens hem nog een tijdje na-ijlen. In tegenstelling tot veel andere beleggingsexperts denkt hij niet dat de Fed dan al zal overgaan op renteverlagingen. Verder verwacht Sansoterra volgend jaar een gemiddeld rendement op aandelen van 8 tot 12 procent.

Hij vindt het lastig om economische voorspellingen te doen, omdat dit volgens hem erg complex is. "Er zijn honderden verschillende variabelen en die veranderen ook nog eens elke keer."

Het heeft volgens hem dan ook geen zin om mee te bewegen met de golven van de markt. "Beleggers die hebben geanticipeerd op een recessie zijn dit jaar van een koude kermis thuis gekomen. Het is verstandiger om onder de motorkap van bedrijven te kijken."

LEES OOK: Beleggers zetten roze bril op: dalende rente, lagere inflatie en geen recessie – optimisme bloeit op de beurs