- De inflatie blijft hoog en dat drukt het marktsentiment op de beurs.
- Chief Investment Officer Neil Azous van vermogensbeheerder Rareview Capital beheert een beleggingsfonds dat bescherming probeert te bieden tegen inflatie.
- Hij geeft vier tips om in deze moeilijke tijden met hoge inflatie en een dreigende recessie de juiste beleggingsstrategie te kiezen.
- Lees ook: Dit rendement bieden aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen de komende 5 jaar voor beleggers, volgens Robeco
Afgelopen week bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten hardnekkig hoog blijft en daarop besloot de Amerikaanse centrale bank deze week de rente fors te verhogen.
Sinds anderhalve week hebben aandelenbeurzen weer flink wat terrein verloren. De brede S&P 500-index staat voor dit jaar inmiddels op een verlies van 21 procent.
Een relatief jong beleggingsfonds dat de naam Rareview Inflation/Deflation ETF draagt, en dat specifiek bescherming probeert te bieden tegen inflatie, heeft het er naar verhouding een stuk beter vanaf gebracht. Sinds de start van het fonds op 5 januari dit jaar noteert dit fonds op een verlies van zo’n 5 procent.
Neil Azous, de oprichter en Chief Investment Officer van vermogensbeheerder Rareview Capital, heeft zelf invulling gegeven aan het actief beheerde beleggingsfonds. In een interview met Insider geeft hij aan welke strategie hij hanteert voor de Inflation/Deflation ETF.
Indexfondsen oftewel ETF's (exchange traded funds) volgen normaal gesproken marktindices één op één en proberen niet af te wijken. Dat heet passief beleggen. Echter zijn er ook ETF's die actief beleggen, en dus afwijkende posities innemen ten opzichte van de index die ze volgen.
De ETF van Rareview Capital is een actief beheerd fonds. Dit brengt ook hogere kosten mee die bij de Inflation/Deflation ETF op iets meer dan 0,9 procent van het beheerde vermogen per jaar liggen.
In plaats van een index te volgen, wil Azous dat het fonds beter presteert dan het niveau van Amerikaanse inflatie door te bepalen in welke fase van de inflatiecyclus de economie zich bevindt. Daar wordt de beleggingsstrategie op afgestemd.
"Het is een actieve manier om op de Amerikaanse rente-ontwikkelng in te spelen", vertelt Azous aan Insider. "De meeste beleggers die Amerikaanse obligaties aanhouden, doen dit om risico's te beperken. Het gaat niet noodzakelijkerwijs om een belegging die inkomsten moet genereren, maar meer om balans te houden in beleggingsportefeuille die voor 60 procent uit aandelen en voor 40 procent uit obligaties bestaat."
"Wat wij onder meer doen, is een actieve positie innemen met het obligatiedeel van de portefeuille", aldus Azous.
De inflatie bevindt zich momenteel in het midden- tot laat-cyclische stadium, aldus Azous, gemeten naar de rente-ontwikkeling die financiële markten inprijzen.
De Federal Reserve is halverwege haar cyclus van monetaire verkrapping en de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank is volgens Azous hoger dan de zogenoemde neutrale rente. De neutrale rente is het theoretische renteniveau waarbij een economie op volle capaciteit draait, terwijl de inflatie constant wordt gehouden.
Beurs kan verder dalen
Flexibel opereren is noodzakelijk voor beleggers, nu zowel de inflatie als de economie voor onzekerheid zorgen, aldus Azous. De beleggingsexpert waarschuwt dat er meer pijn in het verschiet ligt voor Amerikaanse aandelen, nu de Amerikaanse centrale bank snel de rente verhoogt in een wanhopige poging om de hoge inflatie af te remmen. De Federal Reserve neemt daarbij het risico op een recessie op de koop toe.
"De Fed is op een punt gekomen waarop ze de markt gewoon kapot gaat maken", zegt Azous. "Dat is wat ze doen. Ze gebruiken een bot instrument, ze willen gewoon kijken tot hoever ze kunnen gaan. Dat leidt tot een lagere aandelenmarkt en verkrapping van de kredietverlening. Dat is waar we nu staan."
Maar de "botte en agressieve" aanpak van de Amerikaanse centrale bank om de inflatie weer onder controle te krijgen is niet fout, aldus Azous. Een recessie kan zich voordoen, maar hij denkt dat het alternatief erger zou zijn.
Het komt erop neer dat je alleen een sterke arbeidsmarkt en een sterke economie kunt hebben, als je de inflatie beteugelt en onder controle krijgt", aldus Azous. "Het gaat erom dat je op korte termijn pijn moet lijden om op de lange termijn te profiteren. Want als je daar niet doorheen gaat, is er geen winst op lange termijn."
Hoewel de inflatie frustrerend hoog blijft, denkt Azous dat de Federal Reserve op weg is om haar doel te bereiken. Als de inflatie afneemt, is dat echter geen opsteker voor beleggers wanneer tegelijkertijd de bedrijfswinsten instorten, waarschuwt Azous: "Hoe langer de inflatie verankerd blijft in het systeem en hoe langer de rente op een hoog niveau blijft, hoe meer pijn dat zal veroorzaken in het bedrijfsleven. En dat zet druk op de bedrijfswinsten."
Azous denkt dat de brede S&P 500-index kan dalen tot een niveau van tot 3.200 tot 3.400 punten door een combinatie van factoren, waaronder dalende bedrijfswinsten en lagere waarderingen van aandelen. Hij merkt op dat als de S&P 500 daalt tot de niveaus die hij verwacht, dit een daling zou betekenen van ruim 33 procent ten opzichte van het piekniveau van begin dit jaar.
Behoudens een positieve omslag, zoals het einde van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, een opmerkelijke verbetering van de Chinese of Europese economie, of een enorme daling van de Amerikaanse inflatie, ziet Azous op de korte termijn weinig lichtpuntjes. "Bij gebrek aan positieve katalysatoren denk ik dat we tussen nu en het einde van het jaar de lagere niveaus van de beurs bereiken of onder de dieptepunten van het jaar kunnen zakken."
4 tips voor beleggers in tijd van hoge inflatie
Hoewel er een moeilijke tijd voor aandelen in het verschiet ligt, moeten beleggers niet zomaar opgeven. Azous heeft vier suggesties voor hoe je moet omgaan met inflatie en dalende beurzen.
Ten eerste stelt de beheerder van de inflatie-ETF dat het slim is om de looptijd van obligaties in een portefeuille te verlengen. Dit betekent een voorkeur voor 5-, 10- en 30-jarige Amerikaanse staatsobligaties boven obligaties met een kortere looptijd. Wanneer de inflatie de late cyclus ingaat en de Fed uiteindelijk de rente niet meer verder verhoogt, is het gunstiger om overwogen te zijn in obligaties met een langere rentevaste periode.
Vervolgens is het volgens Azous van vitaal belang om liquide beleggingen achter de hand te houden in perioden van onzekerheid. Dit kan in de vorm van beleggingen die gemakkelijk verkocht kunnen worden. "Je wilt grote verliezen vermijden, waarbij je posities aanhoudt in de aandelenmarkt", aldus Azous.
De derde tip van Azous is om gebalanceerde risico's te nemen. Je geld inzetten op óf groeiaandelen óf waardeaandelen, is een riskante onderneming die moeilijk op een consistente basis nauwkeurig uit te voeren is.
Ten slotte geeft Azous aan dat beleggers die zijn overtuiging delen dat brede aandelenindices verder kunnen dalen, een kleinere positie moeten aanhouden in aandelen dan gebruikelijk, of zelfs short moeten gaan (dus posities innemen waarbij ze profiteren van een daling van de aandelenmarkt). Dat laatste is iets wat alleen ervaren handelaren moeten overwegen, aldus Azous, aangezien short gaan risico's meebrengt die tot grote verliezen kunnen leiden.