- De inflatie zal op middellange termijn tussen de 3 en 4 procent gaan schommelen, verwacht vermogensbeheerder UBS.
- Volgens Barry Gill en Evan Brown van UBS zal de hoge inflatie de manier waarop we beleggen fundamenteel veranderen.
- Ze delen in hun halfjaarlijkse vooruitzicht vier beleggingstips om de inflatie het hoofd te bieden.
- Lees ook: Hedgefonds Bridgewater van miljardair Ray Dalio heeft in de eerste helft van 2022 een rendement van 32% behaald, terwijl aandelen en obligaties fors daalden
Nu de inflatie hoogtes bereikt die we sinds het begin van de jaren ’80 niet meer hebben gezien, zijn consumenten gedwongen hun uitgavenpatroon aan te passen.
Volgens UBS Asset Management, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, betekent de gestegen inflatie ook dat beleggers hun strategie moeten aanpassen die tientallen jaren prima heeft gewerkt.
In hun halfjaarlijkse outlook schetsten hoofdbelegger Barry Gill en vermogensstrateeg Evan Brown van UBS hoe het beleggingslandschap fundamenteel zal veranderen bij een blijvend hoge inflatie. Het is niet langer zo dat aandelen overpresteren en obligaties onderpresteren, zo stellen de twee.
Met de lage inflatie van de laatste twintig jaar was economische groei de belangrijkste beslissingsfactor voor beleggers. Als de economie het goed deed, kozen ze voor aandelen. Viel de economische groei tegen, dan waren obligaties de beste belegging.
Nu zorgt de hoge inflatie ervoor dat beleggers hun obligaties verkopen. Maar de inflatie neemt ook een hap uit het budget van consumenten en dwingt de Federal Reserve (Fed) zijn rentebeleid flink aan te scherpen, waardoor de vraag wordt geraakt.
"Altijd als de aandelen gingen dalen waren er obligaties als veilige haven", zegt Gill. "Maar nu zijn we in een situatie beland die we de afgelopen twintig jaar niet meer hebben gezien. Als je terugkijkt naar het verleden waren de afgelopen twintig jaar met een negatief verband tussen aandelen en obligaties behoorlijk zeldzaam."
De huidige situatie is volgens Gill en Brown niet iets tijdelijks. Hoewel de inflatie waarschijnlijk niet boven de 9 procent zal blijven, zoals nu het geval is in de VS, zal het waarschijnlijk wel gaan schommelen tussen de 3 en 4 procent. Dat is flink boven het doel van 2 procent dat de Fed voor ogen heeft. Bij een inflatie van 3 procent en hoger gaan aandelen en obligaties meer met elkaar in de pas lopen, zegt Brown.
Lees ook: Amerikaanse inflatie blijft maar doorstijgen en is opgelopen tot 9,1 procent
De experts van UBS denken dat de hogere inflatie blijvend is vanwege de problemen in de leveringsketens, zelfs als de Fed met haar beleid via de vraagkant een recessie veroorzaakt. Zo'n recessie zou de inflatie zelfs verder op kunnen drijven, omdat bedrijven daardoor minder in zichzelf en hun productievermogen kunnen investeren, zeggen Gill en Brown.
"Als we die recessie snel krijgen zal de stijging van de kapitaaluitgaven na de coronapandemie snel verdwenen zijn", verwacht Gill. "Dat zorgt ervoor dat de toekomstige inflatie nog hoger uit zal vallen."
Als er de komende 12 tot 18 maanden een recessie komt, zal dat volgens Gill het juiste moment zijn om beleggingsportfolio's flink te herschikken. Uitgangspunt hierbij is het beschermen tegen een periode van hoge inflatie.
4 goede beleggingen bij hoge inflatie, volgens UBS
Om een langdurige periode van hoge inflatie goed te doorstaan, hebben Gill en Brown 4 beleggingstips.
De eerste is grondstoffen, die in het verleden altijd goed presteerden in tijden van hoge inflatie. Dat komt omdat bij een sterke economie de vraag naar zaken als olie, metalen en voedsel hoog is en de prijzen daardoor stijgen. "Dat is een symptoom van inflatie en in bredere zin een tekort aan capaciteit", zegt Brown.
De tweede beleggingscategorie is vastgoed. UBS heeft hiervoor teruggekeken naar periodes van stagflatie, waarbij de groei van het bruto binnenlands product (bbp) laag was en de inflatie hoger dan de doelstelling van centrale banken. Daarbij kwam de vermogensbeheerder volgens Brown tot de conclusie dat vastgoed onder die omstandigheden goed presteert.
"We hebben goede historische gegevens beschikbaar tot in de jaren '70 van rendementen in periodes van stagflatie", zegt Brown. "In die periodes bedroeg het rendement op vastgoed zo'n 5,5 procent, op aandelen 2,5 procent en op overheidsobligaties min 7 procent."
Als derde goede belegging wijst Brown op infrastructuur en alles wat daar achter zit. Zo zorgen de problemen in de wereldwijde leveringsketen voor hogere inflatie en moeten bedrijven hun toeleveringsketens aanpassen. Ook verwacht hij veel van beleggingen in groene infrastuctuur.
"Ik denk dat we allemaal weten dat infrastructuur in de lift zit. We hebben het over het aanpassen en vernieuwen van toeleveringsketens en meer publieke en private investeringen in groene infrastructuur, om de netto-uitstoot naar nul te brengen", zegt Brown.
Tot slot wijst Brown op beleggen in landbouwgrond, nu de voedselprijzen in grote delen van de wereld flink zijn gestegen, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne.
"We bevinden ons in een hele moeilijke en verdrietige situatie met de sterk gestegen voedselprijzen", zegt Brown. "Maar het is nu eenmaal de werkelijkheid en landbouwgrond is dan een natuurlijke vluchtheuvel, want hogere voedselprijzen betekenen hogere opbrengsten en een hogere waarde van landbouwgrond."