- De Amerikaanse voorsprong is in 2025 aan het wankelen gebracht door handelsspanningen en economische onzekerheid.
- BlackRock raadt beleggers aan om naar Japan en China te kijken als aantrekkelijk alternatief.
- Toch blijft de vermogensbeheerder relatief zwaar inzetten op de VS, al vormen importtarieven en oplopende rentes wel een risico.
- Lees ook: De kracht van periodiek beleggen: dit is het voordeel van elk maand een vast bedrag opzij zetten om vermogen op te bouwen
Amerikaanse aandelenbeurzen staan er in de eerste maanden van 2025 een stuk minder florissant voor dan een jaar geleden. Er zijn twee markten waar beleggers dit jaar betere rendementen kunnen halen, aldus de grote vermogensbeheerder BlackRock.
De Amerikaanse beurs heeft dit jaar te maken met onzekerheid rond de handelsoorlog van president Donald Trump en verzwakte economische vooruitzichten. Dat heeft geleid tot een correctie op Amerikaanse aandelenmarkten.
Aan de andere kant staan beurzen buiten de VS, na jaren van achterblijvende prestaties, plots weer in de schijnwerpers. Ze doen het momenteel veelal beter dan hun Amerikaanse tegenhangers.
Volgens analisten van BlackRock springen vooral twee markten eruit: Japan en China.
Japan bloeit op dankzij hervormingen en winstgroei bij bedrijven
’s Werelds grootste vermogensbeheerder ziet een verbeterde winstverwachting voor Japanse bedrijven. Aanpassingen door bedrijven en gematigde inflatie spelen daarbij een positieve rol, waardoor het rendement op eigen vermogen verbetert. Volgens BlackRock is de winstgevendheid van Japanse ondernemingen onlangs opgelopen tot het hoogste niveau in veertig jaar.
De Japanse Topix-index is dit jaar zo'n 8 procent gestegen.
Wel waarschuwt BlackRock dat een mogelijk sterkere yen de winstvooruitzichten weer zou kunnen aantasten, aangezien dit nadelig kan uitpakken voor Japanse bedrijven die veel exporteren.
Chinees AI-offensief maakt indruk, maar risico's blijven
BlackRock is ook licht positief gestemd over China, de op één na grootste economie ter wereld, mede dankzij recente ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Een golf van veelbelovende AI-projecten uit China zorgt voor toenemende concurrentie met de Amerikaanse techsector en heeft de tech-heavy Hang Seng-index uit Hongkong dit jaar al met 17 procent doen stijgen.
“Dit staat in contrast met de CSI 300, de Chinese hoofdindex voor binnenlandse aandelen, die dit jaar zo goed als vlak is gebleven,” schrijft BlackRock. “Het laat zien dat het AI-thema in China, net als eerder in de VS, vooral binnen de technologiesector speelt.”
Tegelijkertijd blijft China als exportland kwetsbaar voor Amerikaanse importheffingen. Ook spelen er structurele macro-economische problemen in China. Daarom houden analisten van BlackRock er rekening mee dat het nodig kan zij om "van koers te veranderen” wat betreft China, als de situatie daar om vraagt.
Ondertussen lijken Amerikaanse aandelen zich sinds medio maart enigszins te herstellen. Analisten van zakenbank Morgan Stanley schreven maandag in een rapport dat koersherstel bij de Magnificent Seven-aandelen (de grootste Amerikaanse techbedrijven) de beursrally van afgelopen jaar nieuw leven kunnen inblazen.