Cryptomunten zijn geen stabiele belegging, maar bieden mogelijk wel diversificatie in een beleggingsportefeuille.
Met crypto-ETN’s van VanEck kun je beleggen in bitcoin of ethereum zonder dat je de munten zelf hoeft te kopen
Business Insider bespreekt de kansen en risico’s.
ANALYSE – Veel beleggers in cryptomunten werden afgelopen voorjaar bevangen door FOMO (fear of missing out): angst om hoge rendementen mis te lopen.
Lees ook: Cryptoprijzen worden nog altijd bepaald door FOMO en beleggers hebben te maken met toetredingsdrempels, aldus Goldman Sachs
De waarde van bitcoin is tussen januari en half april ruim verdubbeld, van 29.000 dollar naar 65.000 dollar, maar sindsdien weer teruggezakt naar ongeveer 35.000 dollar op zaterdagochtend. Kijk hier voor de actuele koers, want die kan snel veranderen.
De koers van ether, de munt achter het Ethereum-netwerk, is sinds de jaarwisseling drie keer over de kop gegaan. Maar wie medio mei is ingestapt, zag de waarde bijna halveren. Het kan dus hard gaan en het moment waarop je instapt is cruciaal voor je rendement.
Tot voor kort kon je alleen zelf rechtstreeks in crypto’s beleggen. Voor wie dat voor het eerst doet is dat vrij ingewikkeld en omslachtig.
Sinds 1 juni kun je via de Amsterdamse beurs ook blootstelling krijgen aan de koersontwikkeling van bitcoin en ethereum zonder dat je de munten zelf hoeft te kopen via een digitale portemonnee (wallet). Dit gebeurt via een zogeheten ETN. De primeur is van vermogensbeheerder VanEck.
Wat houdt zo’n ETN in?
De ETN is een afkorting voor Exchange Traded Note. Het is een beleggingsproduct dat wordt uitgegeven als een schuldbewijs; een beetje vergelijkbaar met een obligatie.
Net als bij een ETF volgt de note de waarde-ontwikkeling van een belegging. In dit geval gaat het om de bitcoin of ethereum.
De ETN’s van VanEck worden volledig gedekt met deze munten. Dit betekent dat VanEck met het geld dat je in de ETN steekt ook daadwerkelijk bitcoin en ethereum koopt (fysieke replicatie). De munten worden vervolgens ondergebracht bij een bewaarder: Bank Frick in Liechtenstein.
Waar beleg je in?
Je kunt kiezen uit twee smaken:
- de VanEck Vectors Bitcoin ETN (ISIN-code DE000A28M8D0), die belegt in bitcoin.
- de VanEck Vectors Ethereum ETN (ISIN-code) DE000A3GPSP7), die investeert in ethereum.
De notes volgen niet de koersontwikkeling van de bitcoin en ether op specifieke cryptobeurzen, maar de waardeontwikkeling van respectievelijk de MVIS CryptoCompare Bitcoin VWAP Close Index en de MVIS CryptoCompare Ethereum VWAP Close Index.
Dit zijn marktgewogen indices die de waardering van de onderliggende cryptomunten op verschillende handelsfora combineert. VanEck heeft hiervoor gekozen, omdat dit in haar ogen de beste weerspiegeling van de marktprijs oplevert, aangezien de koersen van cryptomunten kunnen variëren per beurs.
Wat levert het op?
Met een belegging in de ETN kun je profiteren van een mogelijke koersstijging van bitcoin of ether. Beide munten hebben in 2020 een sterke opmars doorgemaakt.
Aan de andere kant zijn cryptomunten notoir bewegelijk. Zware tussentijdse koersdalingen zoals we de afgelopen anderhalve maand hebben gezien, treden regelmatig op.
De koersstijgingen van 2020 en de eerste maanden van dit jaar hebben tot een sterke opleving van de interesse in cryptomunten geleid. Niet alleen bij particuliere beleggers staan crypto’s op de radar; ook professionele partijen experimenteren er inmiddels mee.
Ook zijn er steeds meer bedrijven die betalingen in bitcoin en sommige andere cryptovaluta accepteren. En afgelopen week werd bekend dat het kleine Midden-Amerikaanse land El Salvador de bitcoin accepteert als wettig betaalmiddel accepteert.
Sommige beleggers zien de bitcoin als een opslag van waarde, omdat het aantal munten dat maximaal in omloop gebracht kan worden technisch is begrensd. Het idee dat de bitcoin een soort alternatief is voor goud, wordt overigens ook sterk betwist.
Behalve een mogelijk rendement levert een belegging in ETN’s gebruiksgemak op. Je kunt ze kopen en verkopen via een gewone beleggingsrekening en hoeft dus geen cryptowallet aan te maken om zaken te doen via een cryptobeurs.
Wat zijn de risico’s?
Een belegging in cryptomunten is niet voor angsthazen. Diepe dalen en steile pieken kunnen elkaar razendsnel opvolgen en daar moet je tegen kunnen.
De munten worden bovendien verhandeld in een ongereguleerde markt, in tegenstelling tot aandelenbeurzen. Eén tweet van Tesla-topman Elon Musk kan de markt behoorlijk in beroering brengen, zoals we de afgelopen maanden diverse keren hebben gezien.
Je kunt slachtoffer worden van ‘pump & dump’-praktijken, waarbij grote beleggers proberen flink te cashen door met misleidende informatie een munt te hypen en vervolgens de stukken met winst te verkopen. Wie vlak voor de top instapt, kan pijnlijke koersverliezen lijden.
Mede door het gebrek aan regelgeving en toezicht is er een kans dat overheden zullen proberen om de markt aan banden te leggen. Dit kan de koers van de bitcoin onder druk zetten.
Zo treedt China hard op tegen de handel en het minen van cryptomunten en pleitte in ons land CPB-directeur Pieter Hasekamp afgelopen week voor een totaalverbod op de productie, handel en zelfs het bezit van cryptovaluta.
Daarnaast moet je bedenken dat blockchaintechnologie nog volop in ontwikkeling is en dat je niet goed kunt voorspellen hoe bitcoin en ethereum zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Zo zijn er diverse cryptomunten die de concurrentie aangaan met andere munten, zoals 'ethereum-killers' polkadot, cardano en tezos.
Een ander risico is dat elke ETN slechts in één munt belegt, waardoor er geen spreiding is. Er is een sterke correlatie tussen cryptomunten, maar er zijn ook munten die in een andere richting bewegen dan de bitcoin.
Verder loop je een valutarisico omdat de ETN’s in dollars zijn uitgegeven, maar een beursnotering in euro’s hebben.
Al met al zijn de crypto-ETN’s behoorlijk risicovol. In het standaard document dat de Essentiële Beleggingsinformatie geeft, zijn ze dan ook ingedeeld in schaal 6 op een totaal van 7 risiconiveaus.
Tegenover al deze risico’s staat wel dat de munten die VanEck aankoopt als dekking relatief veilig worden opgeslagen. Dit gebeurt ‘cold storage’ (offline). Dat maakt ze minder kwetsbaar voor hacks, fraude of verlies.
Wat kost het?
Omdat de kosten een deel van je beleggingswinst afsnoepen, is het verstandig om hier goed op te letten.
Een veel gebruikte maatstaf hiervoor is de total expense ratio (TER). Dit zijn de kosten die het fonds jaarlijks inhoudt voor geleverde diensten, zoals de aankoop en opslag van de munten en marketingkosten.
De TER van de cryptofondsen van Van Eck bedraagt 1 procent per jaar. Dat is voor een indexbelegging aan de pittige kant, maar gelet op de forse koersuitslagen van cryptomunten, hebben de kosten minder impact op je rendement dan koersfluctuaties.
Zijn er alternatieven?
De ETN’s van VanEck zijn de eerste indexproducten voor crypto's die in Nederland verhandelbaar zijn. Diverse plannen van marktpartijen om crypto-ETF's op de markt te brengen zijn gesneuveld omdat toezichthouders dwars lagen. Het is dus nog onontgonnen gebied.
Je kunt wel zelf rechtstreeks in cryptomunten beleggen. Dit is ingewikkelder, maar je bespaart wel fondskosten.
Verder kun je nog beleggen in beursgenoteerde bedrijven die betrokken zijn bij de cryptomarkt en blockchaintechnologie. Een bekend voorbeeld is handelsplatform Coinbase, dat onlangs naar de beurs is gegaan.
Wel of niet interessant?
Cryptomunten worden steeds breder geadopteerd door beleggers. De correlatie met andere beleggingscategorieën is relatief laag, waardoor crypto’s een manier kunnen zijn om diversificatie in je portefeuille aan te brengen.
Maar het koersverloop kan wel behoorlijk grillig zijn, dus je moet beschikken over stalen zenuwen.
Wil je in crypto's beleggen, dan is je vermogen als belegger om verliezen te kunnen dragen extra van belang. Je kunt risico's beperken door een zeer beperkt deel van je vermogen in crypto's te steken, zodat je niet in de problemen komt als je je hele inleg kwijtraakt.
De notes van VanEck bieden een laagdrempelige manier om de cryptomarkt te bespelen en de kosten zijn te overzien.
Een nadeel is dat de producten van Van Eck alleen blootstelling bieden aan de bitcoin en ether. Dat zijn in marktwaarde veruit de grootste cryptomunten, maar je kunt met deze notes niet spreiden over een breder scala aan crypto's.
Er bestaan veel andere cryptomunten en aangezien de achterliggende blockchaintechnologie nog volop in ontwikkeling is, valt nog niet te zeggen of de grootste cryptomunten van vandaag, ook de winnaars van morgen zullen zijn.
[activecampaign form=28]
Lees meer over crypto’s en ETF’s om in te beleggen
- Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier als je nu toe wilt slaan
- Crypto’s zijn niet allemaal bedoeld als valuta – dit moet je weten over de bitcoin en 14 andere opmerkelijke coins
- Indexfondsen voor bitcoin en ethereum van Van Eck per 1 juni op Euronext: dit moet je weten als belegger
- Beleggen in Europese dividendaristocraten: dit zijn de kansen, kosten en risico’s van de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF
- Nieuwe waterstof-ETF van VanEck: dit moet je weten over de kansen, kosten en risico’s