- De vraag naar batterijen zit enorm in de lift en zal alleen maar toenemen, onder meer door de opkomst van elektrisch rijden.
- Met een ETF kun je beleggen in tientallen bedrijven die in deze markt actief zijn.
- Het is wel een grillige markt en veel keuze in fondsen is er niet. Business Insider bespreekt de kansen en risico’s.
- Lees ook: Beleggen in artificial intelligence met een ETF: door in de hele keten te beleggen, verklein je de risico’s
De vraag naar elektrische auto’s neemt explosief toe. Vorig jaar werden wereldwijd meer dan 10 miljoen stekkerauto’s verkocht: een record. Dit jaar zal dat naar verwachting met 35 procent toenemen tot 14 miljoen auto’s, zo verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
China loopt hierbij voorop. Meer dan de helft van alle elektrische auto’s op deze wereld rijdt daar rond.
Maar ook de VS en Europa timmeren aardig aan de weg. In de VS voorziet de Inflation Reduction Act in forse subsidies voor de aanschaf van elektrische auto’s.
In de Europa mogen vanaf 2035 alleen nog nieuwe auto’s worden verkocht die geen CO2 uitstoten. Het Fit for 55-programma zal de vraag naar elektrische voertuigen waarschijnlijk nog verder aanjagen. Dit pakket van maatregelen moet ervoor moet zorgen dat de CO2-uitstoot in 2030 55 procent lager ligt dan in 1990 en in 2050 zelfs tot nul is teruggebracht.
Al deze ontwikkelingen zullen de vraag naar batterijen fors aanwakkeren. Dat wordt nog versterkt door de aanhoudende stijging van de verkopen van smartphones, tablets, elektrische fietsen en andere elektrische apparaten.
Beleggen in elektrificatie: losse aandelen of ETF’s?
Als belegger kun je hiervan profiteren door te investeren in bedrijven die actief zijn in de batterijketen. Denk bijvoorbeeld aan producenten van grondstoffen (zoals lithium), batterijenproducenten, autofabrikanten en makers van energie-opslagsystemen.
Zelf aandelen selecteren is een ingewikkelde exercitie. De markt is vrij ondoorzichtig en dat maakt het lastig om te bepalen welke bedrijven mogelijk toekomstige winnaars zijn. Het is ook riskant, want als je een verkeerde keuze maakt, kun je forse koersverliezen lijden.
Een ETF (exchange traded fund) biedt een mooie oplossing. Hiermee beleg je met één transactie in tientallen verschillende bedrijven in de hele keten: van mijnbouwbedrijven tot eindgebruikers.
Schaars aanbod ETF's voor batterijtechnologie
Het aanbod van ETF’s is niet groot, waarschijnlijk omdat dit een marktniche is. We lichten er drie uit en vertellen je wat de belangrijkste karakteristieken zijn en waar je bij deze belegging op moet letten.
- Global X Lithium & Battery Tech ETF (ISIN-code: IE00BLCHJN13)
- L&G Battery Value-Chain UCITS ETF (ISIN-code: IE00BF0M2Z96)
- WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF USD Acc (ISIN-code: IE00BKLF1R75)
Waar beleggen deze ETF’s in?
Met alle bovengenoemde ETF’s beleg je in een breed gespreid mandje met aandelen. De ETF’s van L&G en Global X bieden de minste spreiding. Zij hebben respectievelijk 32 en 40 verschillende aandelen in de portefeuille. Op grote afstand volgt het fonds van Wisdom Tree, met maar liefst 132 verschillende aandelen.
Er is ook een groot verschil in geografische spreiding. Het fonds van Global-X belegt voor maar liefst 70 procent in Aziatische aandelen (met name uit China) en 30 procent in Amerikaanse aandelen. Europese bedrijven doen nauwelijks mee.
In de andere twee fondsen zijn Aziatische aandelen goed voor circa de helft van het fondsvermogen. Bij L&G komen Europese aandelen op de tweede plaats en bij Wisdom Tree Amerikaanse.
De ETF van Global-X heeft ook een groter deel van de portefeuille ingeruimd voor grondstoffenproducenten: 43 procent. Bij Wisdom Tree is dat 32 procent en bij L&G slechts 15 procent.
L&G zit dan weer meer in duurzame consumentengoederen, zoals autofabrikanten. Wisdom Tree op zijn beurt focust vooral op industriële bedrijven, zoals het Nederlandse Alfen (dat laadpalen, energie-opslagsystemen en smart grids maakt) of Joby Aviation (een Amerikaans innovatief bedrijf dat een elektrisch vliegtuig ontwikkelt dat moet dienen als luchttaxi).
Wat levert het op?
De rendementen van ETF’s die zich richten op batterijtechnologie zijn behoorlijk grillig. 2022 was een rampjaar: alle ETF’s doken met dubbele cijfers in de min. De verliezen liepen uiteen van -14 procent (L&G) tot -29,7 procent (Global-X).
2020 en 2021 waren juist topjaren, met hoge dubbelcijferige rendementen tot wel 70 procent.
De rendementen over 2023 zijn veelbelovend: ze lopen tot nu toe uiteen van 5,5 procent (Wisdom Tree) tot 10,4 procent (L&G). Meer aandelen in portefeuille leidt dus niet automatisch tot een hoger rendement.
L&G heeft alle jaren het best gepresenteerd, al is dat natuurlijk geen garantie voor de toekomst.
Het perspectief voor de sector is goed. De vraag naar batterijen is groot en zal de komende decennia alleen maar toenemen. Bovendien is het een sector waarin nog veel innovatie plaatsvindt.
Producenten doen hun uiterste best om batterijen te ontwikkelen die goedkoper, compacter, lichter en veiliger zijn, sneller zijn op te laden en langer meegaan dan de huidige generatie. De bedrijven die hierin slagen, zijn spekkoper. Alleen weten we nu nog niet welke dat zijn.
Naast een financieel rendement heb je ook een maatschappelijk rendement. Elektrische auto’s dragen bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en luchtvervuiling.
Wat zijn de risico’s?
Zoals gezegd kun je op een belegging in een batterij-ETF forse verliezen lijden. Ten eerste ben je met een sector-ETF per definitie kwetsbaarder dan wanneer je belegt in een ETF die een brede aandelenindex volgt, zoals de S&P 500- of de MSCI World-index.
Ten tweede is de batterijmarkt erg cyclisch. Mocht de economische groei haperen – en daar ziet het in de EU en de VS wel naar uit - dan hebben veel bedrijven in de keten daar last van.
Ten derde moet je je realiseren dat je belegt in een markt die door China wordt gedomineerd. Dit land produceert inmiddels driekwart van alle lithium-ion batterijen, volgens het IEA. Dat brengt specifieke risico’s met zich mee. Zo kan de Chinese overheid op elk moment de spelregels in de markt veranderen.
Dat China zo'n grote vinger in de pap heeft, zit de VS en Europa niet lekker. Zij willen minder afhankelijk worden van één land en hun eigen productie van batterijen opschalen. Dat kan kansen bieden, maar ook leiden tot economische spanningen, zoals boycots of een verhoging van handelstarieven over en weer.
Ten vierde moet je er rekening mee houden dat je belegt in groeiaandelen. Deze zijn over het algemeen grilliger dan waarde-aandelen.
Tot slot loop je bij ETF’s die in een andere munt noteren, zoals de dollar of het Britse pond, een valutarisico.
Wat zijn de kosten?
Omdat de kosten een deel van je beleggingswinst afsnoepen, is het verstandig om hier goed op te letten. Een veel gebruikte maatstaf is de total expense ratio (TER). Dit is een optelsom van de kosten die het fonds jaarlijks inhoudt voor de geleverde diensten, zoals handels-, bewaar- en marketingkosten.
De kosten van de drie bekeken ETF’s zijn hoger dan van fondsen die een brede aandelenindex volgen, zoals de S&P 500. Ze liggen wel dicht bij elkaar:
- Wisdom Tree: 0,40 procent
- L&G: 0,49 procent
- Global-X: 0,60 procent
Wat zijn de alternatieven?
Met de bovengenoemde ETF’s beleg je in de hele batterijketen. Wil je vooral speculeren op een stijging van de lithiumprijzen, dan kun je beter kiezen voor losse aandelen van lithiumfabrikanten, als Albemarle en Livent. Bij alle ETF’s is minder dan de helft van de portefeuille ingeruimd voor lithiumproducenten.
Lithiumprijzen zijn wel behoorlijk volatiel. Bovendien loop je met een concentratie op lithiumfabrikanten een verhoogd risico als er nieuwe batterijtechnologieën worden ontwikkeld waarvoor geen of minder lithium nodig is. Dat kan lithiumfabrikanten midscheeps raken.
Wat is verstandig?
Met een batterij-ETF speel je in op een megatrend. Dat biedt zicht op hoge dubbelcijferige rendementen, maar het kan ook behoorlijk tegen zitten. Houd daarom een eventuele blootstelling beperkt.
Het voordeel van een ETF boven losse aandelen is dat je blootstelling hebt aan de hele keten en in tientallen aandelen tegelijk belegt. Hierdoor spreid je het risico.
Hoewel het aanbod van ETF's beperkt is, valt er wel degelijk wat te kiezen, want de verschillen zijn groot:
- De ETF van Global-X heeft een beduidend grotere blootstelling aan Azië en belegt meer in grondstoffenproducenten dan de andere twee fondsen.
- De ETF van Wisdom Tree heeft een groter deel van de portefeuille ingeruimd voor industriële bedrijven. Dit is ook de meest gespreide en goedkoopste ETF.
- Kies je voor het fonds van L&G, dan zit je meer in eindgebruikers. Deze ETF heeft de afgelopen jaren consistent beter gepresteerd dan de andere ETF’s, maar dat zegt niets over het toekomstige rendement.
Lees meer over beleggen in de energietransitie
- Nieuwe waterstof-ETF van VanEck: dit moet je weten over de kansen, kosten en risico’s
- Beleggen in fabrikanten van zonnepanelen: dit zijn de kansen en risico’s van de Solar Energy UCITS ETF
- Beleggen in duurzame energie via ETF’s, aandelen, groenfondsen of crowdfunding: dit zijn de do’s en don’ts
- Maakt kernenergie een comeback? Met een ETF in uraniumproducenten kun je daar op inspelen, maar dit is niet zonder risico