De eerste helft van 2019 stond voor financiële markten bol van de politieke onzekerheden. Maar als je kijkt naar het effect daarvan op je portemonnee, dan hebben alleen spaarders echt reden tot klagen.

Wie een huis kocht, in aandelen belegde, of een gokje waagde met de bitcoin, staat in alle gevallen in de plus.

Business Insider bekijkt in onderstaand grafiekenoverzicht welke investering in de eerste zes maanden van dit jaar het meest heeft opgeleverd: spaargeld, een eigen woning, goud aandelen…of de bitcoin.

Dit is het resultaat:


Spaarrentes zijn ook in de eerste zes maanden van 2019 extreem laag gebleven. Zo lag de hoogste variabele spaarrente in het eerste kwartaal van dit jaar op 0,35 procent en zakte die in het tweede kwartaal naar 0,25 procent. Op een vrij opneembare rekening kreeg je dus maximaal 0,3 procent rente op jaarbasis in de eerste helft van dit jaar.

Spaargeld  dat voor vijf jaar vast staat, levert op jaarbasis 1,2 procent op.

Zette je eind 2018 10.000 op een spaarrekening, dat leverde de variabele spaarrente halverwege dit jaar ongeveer 15 euro rente op; en met een 5-jaarsrente kan je na een halfjaar op 10.000 euro in totaal 60 euro bijschrijven.

Lees meer: Belasting op spaargeld in box 3 was te hoog, aldus de Hoge Raad – dit kun je doen als gedupeerde spaarder


Het lijkt voorlopig gedaan met de waanzinnige stijging van huizenprijzen. Niet dat de huizenmarkt echt inzakt, maar de stijging van de huizenprijs vlakt duidelijk af.

Dit is ook te zien als je de gemiddelde transactieprijs van december 2018 vergelijkt met de gemiddelde huizenprijs in mei van dit jaar. Dat levert een plus van 'slechts' 5 procent op.

Lees meer: In deze 12 vinexwijken liggen de huizenprijzen hoger dan in de stad – en dit zijn de 3 duurste vinexwijken van Nederland


Goud: piek medio 2019

De goudprijs koerste in juni op het hoogste niveau in zes jaar tijd. Maar waarom? Aan de ene kant is er de klassieke uitleg dat beleggers een 'veilige haven' zoeken, gelet op de onzekerheid over de economische groei en politieke risico's zoals het Amerikaans-Chinese handelsconflict en de Brexit.

Maar er zijn meer verklaringen mogelijk: centrale banken in de VS en Europa hebben in juni aangegeven de rente nog lange tijd zeer laag te willen houden. Dat betekent dat er met vastrentende beleggingen weinig te verdienen valt. En dat drijft sommige beleggers richting meer speculatieve beleggingen zoals goud.

Hoe dan ook, als je kijkt naar de goudprijs in euro's, dan leverde een investering in goud in de eerste helft van dit jaar ruim 9 procent rendement op.


AEX: 15 procent

 

 

In de eerste vier maanden van dit jaar presteerden aandelen uitstekend, ondanks sombere geluiden over vertraging van de economische groei. maar sinds mei is de opmars van de beurs stil gevallen.

Beleggers kijken de kat uit de boom: hoe ontwikkelt de winstgevendheid van beursgenoteerde ondernemingen zich? En hoe zit het met de handelsoorlog van Donald Trump?

Per saldo staat er voor de eerste helft van dit jaar nog wel een stevig plus op de borden. Voor de Amsterdamse AEX-index bedraagt de halfjaarwinst zo'n 15 procent.


Bitcoin: +212 procent

Gokken op de bitcoin pakte goed uit in de eerste helft van 2019. Of eigenlijk sinds een maand of drie. De belangrijkste cryptomunt is omhoog geschoten van een niveau van minder dan 4.000 dollar naar liefst 12.000 dollar. In euros's noteert de bitcoin boven de 10.000 euro.

Een overtuigende verklaring voor de verdrievoudiging van de waarde van de bitcoin in een paar maanden is er niet. Wel doen tal van theorieën de ronde.

Net als bij goud, valt de opmars van de bitcoin samen met de aankondiging van centrale banken dat rentes ultralaag blijven. Speculeren met geleend geld wordt hierdoor aantrekkelijker.

Daarnaast wijzen sommige cryptofans op de mogelijk bredere acceptatie van cryptomunten, nu ook Facebook een cryptmunt wil lanceren. Hierbij is wel de vraag of overheden dit gaan toestaan, als het risico bestaat dat anonieme cryptovaluta op grote schaal voor criminele geldstromen worden ingezet.

Kortom, het is feest op de cryptomarkt, maar het fundament waarop dit rust is uiterst dun.


Lees meer over geld en beleggen: