Prijzen van energie zijn dit jaar extreem hard gestegen en je bent meer kwijt aan dagelijkse boodschappen, ook al stop je dezelfde dingen in je mandje. Dat zijn de directe gevolgen van de hoge inflatie, die in Nederland in oktober volgens de eigen rekenmethode van het CBS op ruim 14 procent is uitgekomen.

Voor een doorsnee consument is de logische reactie op hogere prijzen om minder uit te geven aan niet-noodzakelijke aankopen om op deze manier de financiën onder controle te houden. Beleggers zijn op hun beurt vooral bezorgd over de waarde van hun vermogen in tijden van hoge inflatie.

De beurzen staan dit jaar in mineur. De AEX is sinds januari met 16 procent gezakt. Ook op de obligatiemarkten ben je als belegger niet veilig. Zo staat het obligatiefonds van vermogensbeheerder Blackrock dat in obligaties van Europese overheden belegt, 17 procent lager vergeleken met een jaar geleden. Dit heeft te maken met de stijging van rentes, want voor obligaties geldt dat de koers en de rente tegengesteld bewegen.

Wil je geen geld verliezen tijdens deze uitdagende periode, dan moet je strategisch nadenken over waarin je belegt. Business Insider zet voor je vier beleggingen op een rij die het normaal gesproken goed doen tijdens perioden met stijgende prijzen.

1) Obligaties waarvan de waarde gekoppeld is aan de inflatie

Obligaties zijn over het algemeen gevoelig voor inflatie, vanwege de koppeling met de rente. Als marktrentes stijgen, dan dalen de koersen van obligatieleningen. Maar er bestaan speciale obligaties die ontworpen zijn om beleggers bescherming te bieden in tijden van hoge inflatie.

Inflatie gerelateerde obligaties worden voornamelijk uitgegeven door overheden, zoals de VS en het VK. Hierbij worden de hoofdsom en/of de jaarlijkse rentebetalingen (coupon) aangepast aan de ontwikkeling van de inflatie.

In het contract van de inflatie gerelateerde obligatie staat aan welke inflatie-indicator de indexering gekoppeld is, zoals de Consumer Price Index (CPI) in de VS of de Retail Price Index (RPI) in het VK.

In een scenario van hogere inflatie, wordt vaak de waarde van de hoofdsom omhoog bijgesteld. Als de rentebetalingen een bepaald percentage van de hoofdsom zijn, valt de rentevergoeding in absolute zin hoger uit. Bovendien krijg je een hogere hoofdsom terug als de obligatielening afloopt.

Een nadeel van de inflatie gerelateerde obligaties is dat je geld kunt verliezen als er een periode van dalende prijzen komt. In dat geval neemt de hoofdsom van de obligatie af vanwege de daling van de prijzen en je krijgt dus lagere rentebetalingen en een kleiner hoofdsom als de obligatie afloopt.

Ook is het zo dat de bescherming tegen inflatie betekent dat de initiële rentevergoeding van een inflatie gerelateerde obligaties lager is dan bij een gewone obligatie. Je betaalt daarmee een prijs voor het afdekken van het risico van een hoger dan verwachte inflatie.

Is er empirisch bewijs dat inflatie gerelateerde obligaties bescherming bieden tegen inflatie? Een onderzoek uit 2018 in Financial Analysts Journal, die de Amerikaanse inflatie gerelateerde obligaties TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities) heeft bestudeerd, concludeert dat deze instrumenten over het algemeen een goede afekking bieden tegen inflatie in tijden van sterke prijsstijgingen.

Je kunt de inflatie gerelateerde obligaties direct kopen of beleggen in een indexfonds dat daarin belegd. Voorbeelden hiervan zijn de iShares $ TIPS UCITS ETF, de UBS Bloomberg Barclays TIPS 10+ ETF en de UBS ETF BAR TIPS 1-10 EU HDG UCITS ETF.

Een extra factor om goed op te letten bij de selectie is de basisvaluta van obligaties. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de waarde van Amerikaanse, in dollars genoteerde obligaties is gestegen. Door de stijging van de dollar tegenover de euro in 2022 wordt dit effect voor een eurobelegger nog eens versterkt, omdat je bij omrekening dan meer euro's per dollar krijgt.

Als je echter in een obligatiefonds belegt waarbij het valuta-effect is afgedekt, profiteer je dit jaar juist niet van de stijging van de dollar. Het is dus belangrijk om goed te kijken wat het valutarisico is.

2) Beleggen in grondstoffen

Grondstoffenprijzen, uiteenlopend van olie en gas tot prijzen van landbouwproducten, vormen doorgaans een belangrijk onderdeel van de inflatie. Indexfondsen die in grondstoffen beleggen, kunnen stijgingen in de grondstoffenprijzen opvangen die voorafgaan aan de stijging van het algehele prijspeil.

Een kanttekening hierbij is dat grondstoffen heel volatiel zijn en daardoor een risicovolle belegging zijn. Het is daarom verstandig om niet al je geld in grondstoffen te steken.

Als we een blik werpen op de wetenschappelijke literatuur komen we aanwijzingen tegen dat grondstoffen een bescherming bieden tegen inflatie. Zo concludeert een artikel uit 2019, gepubliceerd in Economics Letters, dat grondstoffen een bescherming bieden tegen inflatie op de lange termijn (een beleggingshorizon tussen vier en acht jaar).

Een ander artikel uit 2013 bekijkt in hoeverre grondstoffen een goede bescherming bieden tegen inflatie in de VS in de periode 1970 tot 2011. De onderzoekers concludeerde dat grondstoffen futures als bescherming kunnen dienen tegen de Amerikaanse inflatie, vooral bij een beleggingshorizon van ten minste één jaar.

Het interessante aan beleggen in grondstoffen is dat er veel verschillende grondstoffen bestaan die in verschillende mate dienen als bescherming tegen inflatie. Volgens dit artikel uit 2006 biedt tin uit alle grondstoffen de beste bescherming tegen stijgende prijzen.

Als je denkt aan grondstoffen, springt goud er uit. Maar is er bewijs dat het edelmetaal je goed kan beschermen tegen inflatie? Volgens een studie uit 1982, gepubliceerd in Journal of Business Finance & Accounting, is goud een effectieve bescherming geweest tegen de Amerikaanse inflatie, over relatief korte beleggingsperioden van één tot zes maanden.

Je kunt beleggen in grondstoffen door een indexfonds te kopen dat daarin belegt zoals bijvoorbeeld de Invesco Commodity Composite UCITS ETF of iShares Diversified Commodity Swap.

Lees ook: Via een ETF beleggen in goud, zilver, olie en andere grondstoffen: zo doe je dat

3) Beleggen in vastgoed

Vastgoed is een van de populaire opties om in te beleggen in tijden van hoge inflatie. Commercieel onroerend goed kan wat betreft de huurinkomsten het voordeel bieden dat huren omhoog gaan, als de inflatie hoger wordt. Aan de andere kant kan de waarde van vastgoed wel onder druk komen te staan door stijgende rentes, die vastgoedprijzen onder druk zetten vanwege de hogere financieringslasten.

Beleggers kunnen rechtstreeks vastgoed kopen of erin beleggen door een positie te nemen in een gespecialiseerd fonds. Voorbeelden zijn de VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF, die belegt in Amerikaans vastgoed. Voor Europees vastgoed is er de Amundi FTSE EPRA Europe Real Estate UCITS ETF.

Ook hier is het belangrijk om scherp te letten op het valutarisico als je buiten de eurozone belegt. Daarnaast kan op korte termijn de waardedaling van vastgoedobjecten door de stijging van rentes een belangrijkere factor zijn, vergeleken met het voordeel van hogere huurinkomsten.

Als we de geschiedenis bekijken, dan zijn er aanwijzingen dat vastgoed in enige mate een bescherming tegen inflatie biedt. Een studie uit 2003, gepubliceerd in Real Estate Economics, concludeert dat vastgoed een slechtere beschermng biedt tegen inflatie biedt dan gewone aandelen in sommige landen en vergelijkbaar is met aandelen in andere landen.

Een ander onderzoek uit 2011 bestempelt vastgoed als een relatief goede bescherming tegen inflatie. Het heeft even goed of beter gepresteerd dan andere beleggingen zoals grondstoffen en inflatie gerelateerde obligaties.

4) Aandelen van kwaliteitsbedrijven

De relatie tussen aandelen en inflatie is niet eenduidig. Cruciaal is de vraag of bedrijven hogere productiekosten kunnen doorberekenen aan klanten. Sectoren waar dit makkelijker is, zoals bijvoorbeeld energie, voeding en banken, zijn vaak beter gepositioneerd in tijden van hoge inflatie.

Voor sectoren die sterker afhankelijk zijn van goedkope financiering van toekomstige groei, zoals bijvoorbeeld innovatieve techbedrijven, betekenen hogere rentes in een klimaat van hoge inflatie vaak slecht nieuws.

Uit de wetenschappelijke literatuur komt ook een gemengd beeld naar voren. Een artikel uit 2015, gepubliceerd in Review of Financial Economics, vond een positieve relatie tussen aandelenrendementen en de onverwachte component van inflatie. Aan de andere kant concludeert een oudere studie uit The Journal of Finance, dat gegevens uit 26 landen bestudeert, dat er in de meeste landen geen positief verband tussen aandelenrendement en inflatie bestaat.

Nederlandse brokers bieden een ruime keuze aan indexfondsen voor aandelen, waaronder specifieke sectorfondsen. Je kunt ook voor een selectie van een specifiek type aandelen kiezen, zoals waarde-aandelen.

Lees meer over beleggen: