- Topbelegger Bill Gross vraagt zich af of het nog wel verstandig is om in “uiterst volatiele” Amerikaanse aandelen te beleggen.
- De beurs lijkt namelijk compleet overgeleverd aan de grillen van de Amerikaanse president Donald Trump.
- Ook andere experts, zoals econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman, waarschuwen dat de handelsoorlog een financiële crisis kan uitlokken.
- Lees ook: Team Trump over plotselinge draai in de handelsoorlog: zo werkt ‘The art of the Deal’
De week na ‘Liberation Day’ zal zeker de geschiedenis in gaan als één van de meer turbulente momenten in de historie van de Amerikaanse beurs. Na een dramatische terugval van aandelenmarkten vanaf 3 april, volgde op woensdag 9 april een scherpe opleving, toen Trump een ’tariefpauze’ van 90 dagen aankondigde voor een reeks landen.
Intussen ligt de focus in de handelsoorlog volledig op de strijd tussen de VS en China, waarbij de tussenstand aan het eind van de week staat op een Amerikaans importtarief voor Chinese spullen van 145 procent en een Chinees invoertarief voor Amerikaanse goederen van 125 procent.
Veel marktexperts en economen stellen dat de kans klein is, dat de rust op financiële markten op korte termijn terugkeert.
Zo meldt topeconoom Paul Krugman in een post op Substack dat de basisheffing van 10 procent die Trump voor 90 dagen biedt aan een reeks landen, in combinatie met de heffing van 145 procent voor China, nog steeds de grootste tariefverhoging impliceert sinds de jaren 1930 van de vorige eeuw. Krugman spreekt van een gigantische “protectionistische schok” die dramatische economische gevolgen heeft.
Eén van de belangrijkste blijvende gevolgen is permanente onzekerheid en dat vreet aan bedrijven die beslissingen moeten nemen over investeringen. Niemand weet immers of Trump morgen weer van gedachten is veranderd over het importtarief dat hij aan een bepaald land wil opleggen.
De grote schok van de week lag bij de dreigende ontsporing van de markt voor Amerikaanse staatsleningen. De rente op Amerikaans staatspapier schoot deze week fors omhoog, wat twijfels deed ontstaan over de vraag of de staatsschuld van de VS nog als veilige haven in onzekere tijden kan worden beschouwd.
Financieel expert Nathan Tankus bestempelde de tariefverhoging voor China die Trump aan het begin van de week doorvoerde, zelfs als een "Lehman-moment" voor de financiële markten, omdat dat de vraag inmiddels boven de markt hangt hoe het risico van een bredere verkoopgolf van Amerikaans staatspapier kan worden opgevangen.
Hoe veilig zijn Amerikaanse aandelen nog?
Intussen stelt beursstrateeg Bill Gross dat beleggers moeten heroverwegen of het wel zo verstandig is om in "uiterst volatiele" Amerikaanse aandelen te beleggen, als de waarde van de beurs zo sterk afhankelijk is van de grillen van president Donald Trump.
Gross is medeoprichter van vermogensbeheerder Pimco en stond lange tijd bekend als de 'bond king' in de VS. Afgelopen woensdag stelde hij op X de vraag. "Wil je nog wel uiterst volatiele Amerikaanse aandelen bezitten, als de koersontwikkeling afhangt van de vraag of POTUS [President of the United States, red.] goed geslapen heeft en de volgende morgen opstaat om het beleid van gisteren terug te draaien?"
Een dag eerder had Gross al aangegeven dat de onrust op financiële markten beleggers van jongere generaties onevenredig hard raakt. "Deze marktcrash zal lange tijd gevolgen hebben voor Gen Z-beleggers en millennials en leiden tot meer voorzichtigheid", schreef hij op X. "Het gevolg is lagere koers-winstverhoudingen voor aandelen, hogere rentes en lagere beleggingsrendementen."
LEES OOK: Stagflatie is het minst negatieve scenario voor de VS, volgens voormalig Fed-bestuurder