- Olieprijzen zijn extreem beweeglijk dit jaar, vooral sinds de start van de oorlog in Oekraïne eind februari.
- Analisten van zakenbank Goldman Sachs verwachten dat het langere tijd onrustig blijft op de oliemarkt.
- Dit zorgt voor economische onzekerheid, maar schept ook kansen voor beleggers.
- Lees ook: Amerikaanse centrale bank wil $1.000 miljard per jaar aan goedkoop geld opzuigen uit de economie : wat merken beleggers daarvan?
De oliemarkt heeft in 2022 tot dusver een aantal spannende maanden achter de rug. Naast de langetermijnproblemen rond klimaatverandering en de regelmatige verschuivingen in productieniveaus van olielandenclub OPEC zijn oliemarkten flink geraakt door de oorlog in Oekraïne.
Ook in minder extreme tijden kunnen olieprijzen sterk schommelen als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen die het aanbod raken en verschuivingen in de vraag. Maar dit jaar is de beweeglijkheid van olieprijzen extreem hoog, vooral door de militaire agressie van Rusland en de reactie daarop van het Westen.
Binnen enkele dagen na de invasie van Oekraïne schoot de olieprijs naar bijna 140 dollar per vat, omdat handelaren zich voorbereidden op een ernstige verstoring van he wereldwijde aanbod. Sindsdien zijn prijzen teruggevallen tot ongeveer 100 dollar per vat, maar olieprijzen liggen nog steeds 30 procent hoger dan aan het begin van dit jaar.