- Sara Naison-Tarajano leidt de adviestak van zakenbank Goldman Sachs voor zeer vermogende klanten.
- De verwachting bij Goldman is dat de inflatie op de korte termijn hoog blijft en pas in 2023 serieus begint te dalen.
- Naison-Tarajano raadt klanten aan te beleggen in bedrijven met een sterke financiële positie en niet al te veel cash aan te houden, omdat de waarde daarvan door de hoge inflatie vermindert.
- Lees ook: Goldman Sachs ziet olieprijzen deze zomer nog eens ruim 20% stijgen – ‘Enige oplossing is investeren in energiesector’
Sara Naison-Tarajano is de directeur voor zakenbank Goldman Sachs bij de afdeling Private Wealth Management Capital Markets, ofwel de beleggingstak voor zeer vermogende particulieren.
Zij werkt met zeer vermogende cliënten, met een vermogen dat begint bij 10 miljoen dollar en kan oplopen tot miljarden dollars. De afdeling voor particulier vermogensbeheer besteedt momenteel veel aandacht aan helpen van deze cliënten in een klimaat van toenemende economische onzekerheid en onrust op de beurs.
De belangrijkste zorg van haar cliënten is ervoor te zorgen dat hun beleggingsportefeuilles goed zijn gepositioneerd in een situatie van aanhoudende rentestijgingen en de mogelijkheid van een economische recessie.
“Wat bij veel klanten de boventoon voert is dat ze hun vermogen willen beschermen en dat ze vermogensgroei willen boeken voor toekomstige generaties”, zegt Naison-Tarajano tegen Insider. “Ze zijn wel geduldiger dan de gemiddelde institutionele klant.”
Naison-Tarajano raadt klanten aan om te blijven beleggen en dus niet helemaal uit de markt te stappen, omdat het lastig is om de beweging van financiële markten op de korte termijn te voorspellen. Ze vindt ook dat klanten goed moeten nadenken over het aanhouden van cash, omdat geld op een vrij opneembare spaarrekening snel in waarde vermindert door de hoge inflatie.
Verder adviseert Naison-Tarajano voor de obligatiemarkt om te kiezen voor hoogwaardige obligaties met een relatief korte looptijd, als alternatief voor cash.
Interessant voor vermogende beleggers zijn ook investeringen in bedrijven die niet-beursgenoteerd zijn. Die zijn doorgaans minder gevoelig voor extreme marktschommelingen. Voor zeer vermogende klanten raadt Goldman aan om zo'n 20 procent van het vermogen in niet-beurgenoteerde bedrijven te steken.
Wat aandelen betreft heeft Goldman Sachs een voorkeur voor bedrijven met een solide balans, houdbare winstmarges, een aantrekkelijk dividendrendement. Als positief geldt ook een focus op investeringen die gericht zijn op het CO2-neutraal maken van de onderneming.
Als je geen super geavanceerde belegger bent, kun je beter in eenvoudige indexfondsen beleggen die een bepaalde aandelenindex of een andere beleggingscategorie volgen, zegt Naison-Tarajano. Hierdoor beperk je de risico's die zijn verbonden bijvoorbeeld beleggen in afzonderlijke aandelen.
Op economisch gebied is de verwachting bij Goldman Sachs dat de inflatie tot 2023 hoog blijft, voordat prijsstijgingen van goederen en diensten afvlakken. De Federal Reserve zal naar verwachting, na de renteverhoging van 0,75 procentpunt van afgelopen woensdag, nog een aantal renteverhogingen doorvoeren dit jaar.
Economen van Goldman Sachs schatten de kans op een recessie in de Verenigde Staten dit jaar in op ongeveer 30 procent. Op basis van historische patronen betekent dit dat de aandelenmarkt met ongeveer 30 procent kan corrigeren en aandelen hebben dit jaar el een flinke stap terug gedaan, zegt Naison-Tarajano.
Hoewel het een uitdaging is om te voorspellen waar de bodem van de beursdaling uitkomt, schat Naison-Tarajano in dat de brede S&P 500-index naar ongeveer 3.400 punten kan terugvallen. Woensdag sloot deze index iets boven de 4.000 punten.
Een positief punt is de financiële buffers van banken relatief robuust zijn en het financiële systeem dus een redelijk incasseringsvermogen heeft. "We zien geen wijdverspreide paniek, wat voor mij zeer geruststellend is", zegt Naison-Tarajano.