- Voorspellingen zijn altijd onzeker, ongeacht wie ze doet. Dit betekent ook dat geluk en toeval een veel grotere rol spelen bij beleggen, dan vaak wordt gesuggereerd.
- Volgens onzekerheidsonderzoeker David Tuckett is zelfs het succes van topbeleggers als Warren Buffett vooral een kwestie van geluk.
- Ook kun je voorspellingen van techgoeroes zoals Elon Musk beter met een flinke korrel zout nemen.
- Lees ook: 5 beurstrends waar aandelenbeleggers rekening mee moeten houden, volgens een vermogensbeheerder met bijna €900 miljard onder z’n hoede
Zelfs de meest briljante geesten in de wereld van tech en finance kunnen de toekomst niet voorspellen. En ook de meest succesvolle beleggers kunnen niet zonder geluk.
John Paulson — een van de weinige beleggers die de kredietcrisis heeft voorspeld en daarvan heeft geprofiteerd — gaf onlangs aan dat hij zijn aandelen inruilt voor cash en goud als Kamala Harris tot president wordt gekozen, omdat hij verwacht dat de markten een flinke duikvlucht zullen maken. Volgens auteur David Tuckett moet je zo’n echter voorspelling niet voor zoete koek slikken.
“Beleggers die zich laten leiden door voorspellingen van mensen John Paulson, Elon Musk of wie dan ook, kunnen op een dwaalspoor belanden als ze niet erkennen dat er altijd onzekerheid in het spel is”, zegt David Tuckett, auteur van het boek “Minding the Markets” in een interview met Business Insider.
Tuckett is directeur van het Centre for the Study of Decision-Making Uncertainty aan het University College London. Hij wijst op het gevaar van geen twijfels hebben over wat er voor ons ligt: “Op korte termijn kan het werken, maar uiteindelijk snijdt je jezelf in de vingers.”
In plaats daarvan moeten beleggers erkennen dat er onzekerheid is en dat meenemen in hun beslissingen, zegt hij. Ze moeten de voor- en nadelen van wat er zou kunnen gebeuren goed in ogenschouw nemen en beslissingen als experimenten die je op de voet volgt beschouwen.

Geluk speelt grote rol: ook bij beleggen op lange termijn
Tuckett zegt ook dat beleggingssucces op de lange termijn het resultaat is van geluk en niet zozeer van 'skills'.
"Iedereen moet zich realiseren dat niemand meerdere keren met een groter succes kan beleggen dan op basis van toeval mag worden verwacht. Gedurende een bepaalde periode zal de één het wel beter doen dan de ander en mogelijk krijg je, als je het eenmaal een keer goed heb gedaan, een betere informatiepositie", zegt Tuckett.
Dat geldt zelfs voor de allerbeste beleggers, zoals Warren Buffett, zegt hij tegen Business Insider. Tuckett verwijst daarbij naar de hypothese van de efficiënte markten, die stelt dat "markten min of meer efficiënt zijn", hetgeen betekent dat "er geen geld op straat ligt."
Tuckett stelt ook dat de opkomst van aandelenhandel op basis van algoritmes betekent "dat zelfs een succesvolle strategie snel gekopieerd kan worden en dan niet meer werkt."
Buffett is het oneens met die hypothese. Hij heeft ooit gezegd dat hij nooit rijk had kunnen worden door het vinden van koopjes als de markten geen fouten zouden maken. Buffett erkent dat de markten grotendeels efficiënt zijn, maar zegt dat er inefficiëntie de kop op kan steken als de menselijke psychologie de rationaliteit ondergraaft.
"Daar ben ik het niet mee eens", zegt Tuckett. "Inefficiënties komen voort uit radicale onzekerheid en het managen daarvan in een verdeelde staat. Dat is niet hetzelfde als niet rationeel zijn. Als dingen onzeker zijn, dan weten we het simpelweg niet. Laat nooit je geld beheren door iemand die zegt rationeel te zijn."
Het succes van Buffett
Tuckett behoort tot de weinigen die denken dat het track record van Buffett vergelijkbaar is met het opgooien van een muntje dat een aantal keer achter elkaar op kop terechtkomt.
Het aandeel Berkshire Hathaway is met meer dan 4 miljoen procent gestegen sinds Buffett in 1965 het roer overnam. Het gaat om een samengestelde groei van jaarlijks bijna 20 procent tot aan 2022 en dat is veel hoger dan het groeitempo van bijna 10 procnet van de brede S&P 500-index.
Buffett erkent dat geluk ook een rol heeft gespeeld in zijn carrière en het is duidelijk dat zijn positie en reputatie hem toegang hebben gegeven tot betere informatie en deals tegen betere voorwaarden. Maar er zijn maar heel weinig mensen die niet erkennen dat zijn scherpe inzicht de sleutel is geweest die hem in staat heeft gesteld de markt over zo'n lange periode te verslaan.