Fondsbeheerder Adam Kramer van de grote, Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity beheert het Multi-Asset Income Fund (FMSDX). Dit mixfonds voor aandelen en obligaties richt zich op beleggingen die directe inkomsten opleveren voor beleggers, zoals rente en dividend.

Kramer heeft een strategie ontwikkeld die de gemiddeld hogere rendementen van aandelen combineert met de grotere zekerheid van vastrentende waarden.

In de afgelopen vijf jaar heeft het Multi-Asset Income Fund een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,2 procent behaald, blijkt uit gegevens van financieel databureau Morningstar. Daarmee scoorde Kramer fors hoger dan het gemiddelde rendement van zijn categorie: dat lag de afgelopen vijf jaar op gemiddeld 3,6 procent per jaar.

Hoog rendement, relatief laag risico

Het Fidelity Multi-Asset Income Fund heeft in vergelijking met zijn categorie van vergelijkbare fondsen een relatief gunstige verhouding tussen risico en rendement. De zogenoemde Sharpe-ratio bedraagt volgens Morningstar 0,67, tegen 0,2 voor de categorie waar het Multi-Asset Income Fund onder valt (een hogere Sharpe-ratio duidt op relatief méér rendement in verhouding tot het risico van een beleggingsportefeuille).

Kramer zorgt met zijn twee co-managers Ford O'Neil en Ramona Persaud voor de selectie van beleggingen. Ze richten zich op een breed scala van aandelen en obligaties, maar moeten een risicoprofiel aanhouden dat vergelijkbaar is met dat van een traditioneel beleggingsfonds dat voor de helft in aandelen en voor de helft in obligaties belegt.

Het Multi-Asset Income Fund houdt tussen 30 procent en 60 procent van zijn vermogen aan in aandelen en de rest in obligaties, aldus Kramer.

Het fonds probeert een relatief sterke blootstelling te realiseren aan beleggingscategorieën die op een bepaald moment zijn ondergewaardeerd. "We proberen in principe gewoon segmenten in de markt te vinden die verkeerd zijn geprijsd", zegt Kramer tegen Insider. "En dat kan overal zijn, van aandelen tot high-yield obligaties, bedrijfsobligaties, converteerbare obligaties, preferente aandelen - zelfs staatsobligaties. We zoeken segmenten waar er een relatief hoog rendement te behalen valt."

Het succesvol identificeren van 'onbeminde' beleggingscategorieën en de topbeleggingen daarbinnen zorgt ervoor dat Kramer een bovengemiddeld rendement kan boeken. "In de afgelopen 25 jaar was je niet het beste uit met een combinatie van de zeer veilige, investment grade obligaties en de brede S&P 500-index voor aandelen. De beste rendementen zaten elders en dat proberen we te benutten", zegt Kramer.

Met het Fidelity Multi-Asset Income Fund probeert Kramer ook nadrukkelijk bescherming te bieden tegen grote verliezen en zich in te dekken tegen volatiliteit. "Wat ik probeer te doen, is het behalen van een rendement dat lijkt op dat van aandelen, maar qua risicoprofiel zo conservatief mogelijk is wat betreft de neerwaartse risico's", zegt Kramer.

Top 5 van beleggingscategorieën

Het Fidelity Multi-Asset Income Fund heeft momenteel aanzienlijke posities in drie van de topaandelen in de Amerikaanse S&P 500-index, te weten Microsoft, Apple en Amazon.

Kramer erkent dat de blootstelling van zijn fonds aan Amerikaanse beursgiganten de resultaten dit jaar gunstig heeft beïnvloed, doordat het fonds heeft meegeprofiteerd van de beursrally onder leiding van big tech.

Naast Amerikaanse large cap aandelen is Kramer ook positief over zogenoemde preferente aandelen. Dit type aandelen verschilt van gewone aandelen door hogere dividenden te bieden ten koste van volledig stemrecht. In de afgelopen paar jaar heeft de fondsmanager de relatieve blootstelling aan preferente aandelen van grote banken verhoogd.

Wat betreft vastrentende waarden zijn converteerbare obligaties - schuldpapieren die kunnen worden omgezet in aandelen - een andere beleggingscategorie die Kramer al lang bestudeert en waar hij optimistisch over is.

Converteerbare obligaties worden vaak uitgegeven door innovatieve small- en midcapbedrijven. Kramer merkt op dat sommige converteerbare obligaties vorig jaar met een korting van 30 procent tot 40 procent werden verhandeld, toen beleggers vastrentende beleggingen met langere looptijd dumpten, vanwege de stijgende rente.

Voor obligaties geldt dat de rente en de koers van obligatieleningen omgekeerd bewegen. Daarbij is het zo dat obligaties met langere looptijd doorgaans gevoeliger zijn voor rentebewegingen. Dus een stijging van langlopende rentes zorgt voor een relatief scherpe koersdaling en vice versa.

Dit jaar hebben converteerbare obligaties zich sterk hersteld en zijn ze de best presterende categorie binnen de vastrentende waarden, aldus Kramer.

Hoogwaardige obligaties van bedrijven met een sterke balans en staatsleningen vormen met bijna 38 procent het grootste deel van de beleggingsportefeuille van Kramer per 30 juni.

Amerikaanse staatsobligaties maken het grootste deel uit van de portefeuille met een weging van 22,5 procent in het fonds, terwijl bedrijfsobligaties met een hogere kredietwaardigheid 14,5 procent van de beleggingsportefeuille uitmaken. Hoewel deze beleggingscategorie niet bijzonder opwindend is, biedt ze wel een hoge mate van bescherming tegen vermogensverlies.

"Als de economie op dit moment zou vertragen, zou je kunnen zeggen dat investment grade obligaties daarvan zouden kunnen profiteren", zegt Kramer.

Tot slot bezit het beleggingsfonds van Kramer obligaties met uiteenlopende looptijden. Momenteel ligt de nadruk wel bij het kortere spectrum, waarbij een fors deel van de obligaties een resterende looptijd heeft van minder dan één jaar. Zo'n 15 procent van de obligaties van het fonds heeft echter een looptijd van meer dan een 10 jaar.

In 2022 gaf Kramer aan dat hij obligaties met een langere looptijd minder aantrekkelijk vond, omdat hij het gevoel had dat financiële markten te optimistisch waren over de inflatie. Zijn angst dat de rente harder zou kunnen stijgen dan verwacht en obligaties met een langere looptijd daardoor geraakt zouden worden, bleek gegrond.

Maar nu is er veel pessimisme over de inflatie en rente, wat obligaties met een lange looptijd juist in de kaart kan spelen, meent de fondsbeheerder.

Kramer probeert echter niet te voorspellen wat er gaat gebeuren met de rente of de economie. Hij concentreert zich op diversificatie wat betreft de looptijd van vastrentende waarden - en beleggingscategorieën in het algemeen - om zijn kansen op succes te vergroten.

LEES OOK: Waarom plukjes aandelen verkopen een goed alternatief kan zijn voor dividend om directe inkomsten te krijgen als belegger