- Er zijn veel nieuwe beleggers die zich storten op cryptomunten, een relatief jonge en ongereguleerde beleggingscategorie. Dan kan er weleens wat misgaan bij de jaarlijkse belastingaangifte.
- Dat kan bezitters van bitcoins en andere cryptovaluta duur komen te staan. De Belastingdienst kan flinke boetes uitdelen of overgaan tot strafrechtelijke vervolging.
- Belastingadviseur Tax at Work wijst op een aantal fiscale zaken om op te letten.
Beleggen, zowel in aandelen als in cryptovaluta, wint aan populariteit in Nederland. Een kwart van de bevolking is inmiddels actief op de beurs, zo bleek afgelopen juli uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Voor cryptomunten geldt dat het gaat om een relatief jonge en beperkt beleggingscategorie. En dan kan er wel eens wat misgaan bij de jaarlijkse belastingaangifte.
Dat kan je, letterlijk en figuurlijk, duur komen te staan. De Belastingdienst beschouwt het niet opgegeven van vermogen in cryptomunten namelijk als verhuld vermogen. In uitzonderlijke gevallen kan een boete oplopen tot drie keer het aan belasting verschuldigde bedrag. Naast een boete, kan de fiscus in sommige gevallen ook overgaan tot strafrechtelijke vervolging.
Om cryptobezitters bewust te maken van de fiscale zaken waar je op moet letten, heeft belastingadvieusbureau Tax at Work een memo opgesteld met een aantal belastingzaken om op te letten. Business Insider vat de vier belangrijkste punten voor je samen.
De fiscus checkt (binnenkort) of je coins bezit
Op basis van nieuwe EU-richtlijnen zullen cryptomunten binnen afzienbare tijd onder de Europese uitwisseling van fiscale gegevens vallen. Dit houdt in dat je cryptobezit in de toekomst mogelijk al vermeld wordt op de vooraf ingevulde belastingaangifte.
Een aantal cryptobeurzen, waaronder eToro, deelt klantgegevens al met de Belastingdienst. De fiscus wil echter niet aangeven van welke andere handelsfora dan eToro zij informatie ontvangt, schrijft Tax at Work. Het is in ieder geval van belang om te weten of het cryptoplatform waar je actief bent, mogelijk al gegevens uitwisselt met de Belastingdienst.
"Het is dus zaak dit altijd goed te controleren bij je aangifte", schrijft Tax at Work. "Als je bezwaar maakt tegen de aanslag inkomstenbelasting, is het mogelijk inzage te krijgen in het dossier dat de Belastingdienst over jou heeft."
Waar valt cryptobezit onder: box 1 of box 3?
Cryptomunten vallen doorgaans onder de vermogensheffing in box 3. Zodra je vermogen – inclusief cryptobezit – boven het heffingsvrije bedrag van 50.000 euro (of het dubbele voor fiscale partners) uitkomt, zul je het dus moeten betrekken in je belastingaangifte.
In bepaalde gevallen worden cryptobeleggingen echter gerekend tot inkomen in box 1. Hier is bijvoorbeeld sprake van als je je bezighoudt met het minen van coins, als je zelf de koers van een munt kan beïnvloeden of als je zeer actief gaat handelen.
In box 1 worden inkomsten progressief belast en dat kan fors meer zijn, dan wanneer je cryptobezit in box 3 valt. De scheidslijn tussen de twee is niet heel scherp, maar het is dus wel van belang om goed op te letten hoe de fiscus je wil belasten.
Waarde op 1 januari is bepalend
Bij het invullen van je belastingaangifte geldt de waarde van je bezittingen op 1 januari als peildatum. Maar wie in cryptomunten beleggen, weet dat de koers van een munt op één dag al flink kan fluctueren. Het meest praktisch is om de koers op 1 januari om 00.01 uur van het betreffende jaar te hanteren.
Ook is de koers van een cryptomunt niet bij elke beurs gelijk. Volgens Tax at Work kun je zelf kiezen welke koers je hanteert. Wel is het van belang dat je ieder jaar dezelfde beurs en hetzelfde tijdstip aanhoudt.
Kinderen met crypto's
Indien je minderjarige kind crypto's bezit, wordt de waarde van diens beleggingen bij jouw vermogen opgeteld. Hierdoor kun je (eerder) boven het heffingsvrije vermogen uitkomen en dus geconfronteerd worden met de belasting in box 3.
[activecampaign form=28]
Meer over crypto? Bekijk dan ook eens deze artikelen:
- Oud-GroenLinkser Zihni Özdil zegt miljonair te zijn door dogecoin – hij kocht van de winst een villa
- Dit zijn 5 gouden regels om op te letten als je belegt in de bitcoin, volgens een ervaren marktanalist
- Welke rol hebben cryptomunten zoals de bitcoin als je gespreid belegt? 5 dingen om op letten
- Deze 13 banken hebben het meest geïnvesteerd in crypto- en blockchainbedrijven – ING zit erbij
- Deze cryptomunten doen het sinds 2019 beter dan de brede markt, die 750% rendement opleverde