Crypto’s hebben een stormachtige periode achter de rug. Van de enorme koersstijgingen in 2020 tot de recente cryptocrash, waarbij geen coin gespaard bleef.
Beleggen in cryptomunten geldt als zeer speculatief. Maar hoe zit dat, als je een beproefde tactiek toepast van langetermijnbeleggers in aandelen: periodiek een vast bedrag inleggen
Business Insider zocht uit wat je rendement is, als je de afgelopen maanden elke week voor 10 euro aan bitcoin of ether kocht.
Beleggen in cryptomunten zoals de bitcoin, ether of ander digitale munten zoals de dogecoin, geldt als zeer speculatief. Maar de manier waarop je belegt is hierbij ook van belang. Zo geldt voor aandelen dat een beproefde methode is om periodiek een vast bedrag in te leggen, zodat je automatisch middelt tussen momenten dat koersen hoger en lager staan. Die tactiek kun je in principe ook toepassen op cryptomunten.
Stel je begon twaalf maanden geleden op 30 juni 2020 met het kopen van bitcoin of ether, in marktwaarde de twee grootste cryptomunten. En sindsdien heb je elke week, geheel volgens het dollar cost averaging-gedachtegoed, voor 10 euro bijgekocht. Wat is dan je rendement?
Om daarachter te komen, moeten we kijken naar de koersontwikkeling van de twee crypto’s over het afgelopen jaar. Het bedrag dat je in de zomer van 2020 belegde, is immers veel meer aangegroeid dan je inleg van maart dit jaar.
Hieronder laten we ter illustratie alvast de koersgrafieken van de bitcoin en ether in de afgelopen twaalf maanden zien. We nemen de koersen in euro, omdat die voor eurobeleggers uiteraard het meest relevant zijn.
Wat gelijk opvalt, is dat het een ontzettend stormachtig jaar is geweest op de cryptomarkt. Afgezet tegen de huidige koers van de bitcoin, kon je met een belegging in de zomer van 2020 doorgaans een rendement van meer dan 200 procent behalen. Met een inleg vanaf februari dit jaar ben je daarentegen in bijna alle gevallen geld kwijtgeraakt.

Voor ether geldt ook dat hoe eerder je instapte, hoe beter het resultaat. Al liggen de percentages wel een stuk hoger. Stapte je in juni of juli vorig jaar in, dan is je inleg inmiddels ruim acht keer over de kop gegaan. De grens voor wanneer je inleg doorgaans een negatief rendement oplevert ligt voor ether bij april dit jaar.

Recente daling bitcoin en ether drukt rendementen
De enorme rendementen die over het afgelopen jaar met een inleg op meerdere momenten mogelijk waren, hadden nog veel hoger kunnen liggen als de cryptomarkt in april en mei niet was ingestort. Zaten we nog rond de piekniveaus van april en mei, dan waren bitcoin en ether respectievelijk 8 en 21 keer over de kop gegaan.
De daling werd in het geval van de bitcoin mede veroorzaakt door zorgen over het energieverbruik. In de ogen van enkele invloedrijke instanties, zoals de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, bedreigt dit de status van 's werelds meest populaire cryptomunt als een waardeopslag, een soort 'digitaal goud'.
Ether is een ‘groener’ alternatief met een focus op ‘smart contracts’, een in codetaal geschreven overeenkomst om transacties via het netwerk mogelijk te maken. De prijzen van ether en andere crypto's volgden echter in het kielzog van de bitcoin.
Rendement van wekelijks €10 beleggen in bitcoin en ether
Wie kiest voor periodiek beleggen, middelt automatisch tussen hogere en lagere koersen. Dat betekent dat je de markt niet probeert te timen. Je probeert dus niet op de laagste koers in te stappen en de hoogste uit te stappen. Dat is extreem lastig, omdat je van te voren nooit weet wat de 'bodem' en de 'top' zijn.
Periodiek beleggen zorgt ervoor dat je risico's spreidt. Je haalt niet het hoogst mogelijke rendement, maar je vermijdt ook extreme verliezen.
Pas je dit toe op de bitcoin en ether over de afgelopen twaalf maanden, dan kom je nog steeds uit op mooie rendementen. We gaan in het voorbeeld hieronder uit van een wekelijkse inleg van 10 euro in respectievelijk de bitcoin en ether. Dan zou je per cryptomunt in totaal 520 euro hebben ingelegd over een periode van 52 weken.
In het geval van bitcoin zou die inleg zijn aangegroeid tot een bedrag van 928 euro. Ondanks de recente daling, heb je dus nog altijd een prachtig rendement van 78,5 procent.
Met ether zou je nog een stuk sterker hebben gescoord. Had je die 520 euro in de op een na meest populaire cryptomunt gestoken, dan had je inmiddels 1.740 euro aan ether in je bezit. Dat is een duizelingwekkend rendement van afgerond 235 procent over twaalf maanden.
[activecampaign form=28]