• Blockchaintechnologie is uitgegroeid tot een populair beleggingsthema vanwege de vele toepassingen en de cruciale rol bij cryptomunten.
  • Om mee te gaan met deze trend kun je aandelen kopen van bedrijven die cryptodiensten aanbieden of werken aan nieuwe industriële toepassingen voor blockchain.
  • Ondanks het groeipotentieel is het beleggen in  blockchaintechnologie best risicovol. ETF’s geven de beste spreiding.

De bitcoin domineert de afgelopen tijd het financiële nieuws. Beleggers zijn gegrepen door de nieuwe records, de scherpe koersbewegingen en het potentieel voor verdere koersstijgingen. Maar blockchain, de baanbrekende technologie achter de cryptomunt, krijgt minder aandacht dan de perikelen rond heftige koersbewegingen van digitale valuta.

Een blockchain is een digitaal register van transacties waar gegevens ingevoerd kunnen worden, maar kunnen niet worden gewijzigd of gewist. De technologie krijgt daardoor een permanent karakter (en daaruit voortvloeiende integriteit). Vanwege die eigenschap wordt de blockchain veel geprezen.

Sinds het eerste digitale register dat de lancering van bitcoin in januari 2009 mogelijk maakte, zijn er veel verschillende blockchains ontstaan. Sommige van deze technologieën ondersteunen cryptomunten zoals de bitcoin, terwijl anderen ten grondslag liggen aan digitale platforms zoals ethereum. Deze werken als gedecentraliseerde versies van meer traditionele (dat wil zeggen gecentraliseerde) platforms en netwerken.

Beleggen in blockchaintechnologie is de afgelopen jaren een actueel thema geworden. Er zijn tal van manieren om dat te doen, omdat de toepassingen van blockchain verder reiken dan alleen cryptomunten. Gerelateerd aan de blockchain zijn ook:

  • Bedrijven die diensten aanbieden die verband hebben met digitale valuta (zoals cryptobeurzen, waar je in crypto's kunt handelen)
  • Bedrijven die hun eigen blockchains bouwen voor andere industriële of zakelijke doeleinden

In dit artikel gaan we onderzoeken hoe je het beste in dit soort fondsen kunt beleggen. We staan ook stil bij de voor- en nadelen van beleggen in blockchaintechnologie.


Wat is blockchaintechnologie eigenlijk?

Een blockchain is een database die meestal beheerd wordt door een gedecentraliseerd en openbaar netwerk van deelnemers.

Een groeiend aantal bedrijven maakt wel gebruik van of bouwt aan private blockchains (ook bekend als 'permissioned' blockchains), die bestemd zijn voor een besloten groep gebruikers.

Dit soort blockchains moeten als een register dienen voor allerlei digitale gegevens, zoals transacties, certificaten of contracten. Deze data kunnen alleen worden toegevoegd: wijzigen of verwijderen gaat niet.

Om informatie toe te voegen wordt een soort "consensusmechanisme" gebruikt waarbij meerdere deelnemers cryptografie (de wetenschap van het verbergen of versleutelen van informatie) gebruiken om nieuwe gegevens te valideren. Daarmee kan de situatie worden voorkomen, waarin één partij verantwoordelijk is voor de invoer van data.

"Omdat het invullen van gegevens een gedeeld proces is, beveiligd door cryptografie, is er er geen derde partij nodig, zoals een bank of een toezichthouder, om acties te verifiëren", zegt Hadyn Jones, senior blockchainspecialist bij PwC. "Dit neemt de noodzaak weg om tussenpersonen in te stellen en creëert een kader dat vertrouwen, transparantie en efficiëntie verbetert tussen uiteenlopende organisaties die afzonderlijk van elkaar opereren."


Waarom beleggen in blockchaintechnologie?

Het is precies deze belofte van meer vertrouwen, betere transparantie en efficiëntie die van blockchaintechnologie een aantrekkelijke beleggingspropositie maakt.

Blockchain kan succesvol toegepast worden in veel sectoren, met name als bedrijven daarmee een concurrentievoordeel kunnen ontwikkelen ten opzichte van rivalen.

"Organisaties kunnen dankzij blockchain meer vertrouwen opbouwen en grotere transparantie bereiken in bijvoorbeeld het ontwikkelen van geneesmiddelen, voedingsingrediënten of onderdelen. Er kunnen ook oplossingen worden bedacht die commerciële transacties, de uitgifte van en handel in financiële instrumenten en grensoverschrijdend betalingsverkeer ondersteunen", zegt Jones.

"Experts van PwC schatten in ons rapport Time for Trust dat de blockchaintechnologie het potentieel heeft om in het komende decennium de omvang van de wereldeconome met zo'n 1.800 miljard dollar op te krikken", zegt hij. "Het is dus logisch dat investeerders geïnteresseerd zijn in toonaangevende bedrijven die leiders kunnen worden in blockchain-gerelateerde diensten."

Om het kort samen te vatten: blockchaintoepassingen kunnen bedrijven winstgevender maken door de kosten te verlagen en inkomsten te verhogen. Dat zal zich uiteindelijk vertalen in hogere aandelenkoersen en dus vermogenswinsten voor beleggers die in een vroeg stadium geld hebben gestoken in die fondsen.

Maar je kunt ook beleggen in blockchain zonder je te richten op de technologie. Een mogelijkheid is om te beleggen in bedrijven die uitsluitend met cryptomunten werken (bijvoorbeeld cryptobetalingsplatforms zoals Square) of ondernemingen die flink hebben geïnvesteerd in crypto (zoals MicroStrategy).

Omdat de prestatie van deze bedrijven nauw samenhangt met de prestaties van de cryptovaluta, is de kans groot dat de beurskoersen van deze bedrijven in lijn met de prijzen van de digitale valuta zullen bewegen. En omdat de bitcoin in het afgelopen jaar met meer dan 300 procent is gestegen, zijn dat soort investeringen uitermate geschikt voor beleggers met een voorliefde voor groeiaandelen.


Manieren om in blockchaintechnologie te beleggen

Een simpele manier om in blockchaintechnologie te beleggen is om aandelen te kopen van een beursgenoteerd bedrijf dat gebruik maakt van of bouwt aan blockchaintechnologie, of dat werkt aan een cryptomunt of posities heeft in virtuele valuta.

Blockchain gerelateerde aandelen: grotere bedrijven

In het lijstje van de meest prominente beursgenoteerde bedrijven zijn er meerdere die gebruik maken of werken met blockchaintechnologie:

  • IBM (blockchaindiensten)
  • Amazon (Amazon Managed Blockchain-dienst)
  • Intel (blockchaindiensten)
  • Nvidia (verkoopt grafische processors voor het delven van cryptomunten)
  • AMD (verkoopt grafische processors voor het delven van cryptomunten)
  • Mastercard (werkt aan een grensoverschrijdend betalingsverkeer gebaseerd op blockchaintechnologie)
  • Honeywell (gebruikt blockchain om omzet te registreren)
  • DocuSign (blockchaindiensten)
  • JPMorgan (heeft een eigen cryptovaluta, JPM Coin, en een eigen afdeling voor blockchainprojecten)
  • Canaan (produceert hardware voor het delven van crypto's)
  • Silvergate (verstrekt financiële diensten aan blockchain- en cryptovalutabedrijven)

Blockchaingerelateerde aandelen: crypto gerelateerde bedrijven

Er zijn ook enkele beursgenoteerde bedrijven die ofwel crypto gerelateerde diensten aanbieden, ofwel rechtstreeks blootgesteld zijn aan cryptomunten:

  • Square (betalingsdienst voor bitcoin en bezit bitcoins)
  • PayPal (betalingsdienst voor bitcoin)
  • Grayscale Bitcoin Trust (runt een investeringsfonds dat in bitcoin belegt)
  • MicroStrategy (belegt in bitcoin)
  • Intercontinental Exchange (beheer van cryptobeurs Bakkt)
  • CME Group (beheer van bitcoinfutures)
  • Overstock (webwinkel die bitcoin accepteert)

Naarmate de toepassingen van cryptomunten meer mainstream worden, is het waarschijnlijk dat meer cryptobedrijven beursgenoteerd zullen worden.

Zo is de grootste cryptobeurs in de Verenigde Staten, Coinbase, van plan om begin 2021 naar de beurs te gaan.

Blockchainfondsen

Het kopen van individuele aandelen is niet de enige manier om in blockchain te beleggen.

"Er zijn fondsen die blootstelling aan blockchaintechnologie bieden, die op een vergelijkbare manier samengesteld zijn als de traditionele beleggingsfondsen," zegt Jones.

Beleggingsfondsen en ETF's zijn meestal de populairste producten onder particuliere beleggers. Deze instrumenten bieden diversificatie en dus minder risico tegen relatief lage kosten.

Lees ook: 10 vragen over beleggen in ETF’s, hét must-have product voor elke particuliere belegger

Er zijn niet veel ETF's die zich op de bitcoin richten. Een voorbeeld daarvan is het eerder genoemde Grayscale Bitcoin Trust.

De voornaamste reden voor de beperkte keuze is dat de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC tot nu toe alle aanvragen voor een ETF gerelateerd aan de bitcoin heeft geweigerd vanwege bedenkingen over de onderliggende waarde en liquiditeit. In 2021 komt daar mogelijk een verandering in.

Dit soort problemen bestaan niet met blockchain. Daarom neemt het aantal ETF's dat zich op blockchaintechnologie richt snel toe. Deze fondsen investeren in een selectie van bedrijven, die met blockchaintechnologie werken.

Hier is een greep van de populairste ETF's met focus op blockchain:


Tips voor beleggingen in blockchaintechnologie

Ondanks het enorme potentieel blijft de blockchaintechnologie een relatief onvolwassen sector die zich nog moet bewijzen met levensvatbare producten.

"Blockchain is een opkomende technologie zoals quantumcomputing of elektrisch vliegen, die vanwege zijn noviteit risico's met zich meebrengt", zegt Hadyn Jones.

Hieronder geven we een aantal tips voor het beleggen in blockchaintechnologie.

Doe je huiswerk: Veel bedrijven beweren tegenwoordig betrokken te zijn bij blockchain, maar sommigen passen de technologie slimmer toe dan anderen. Daarom is het bijzonder belangrijk om grondig onderzoek te verrichten naar een bedrijf waarin je geïnteresseerd bent.

"In eerste instantie moet je de belegging zelf kunt onderbouwen bijvoorbeeld op basis groeikansen, de concurrentieomgeving of onderscheidende factoren ten opzichte van andere projecten", zegt Jones.

Vergeet niet dat de blockchain een snelgroeiende, risicovolle sector is: Net als bij de technologieaandelen behoren blockchainaandelen tot een snelgroeiende sector die beleggers aan veel risico's blootstelt. Omdat het bredere nut van blockchain nog steeds grotendeels onbewezen is, zou het verstandig zijn om slechts een klein deel van je vermogen in blockchainbedrijven te steken en om zoveel mogelijk te diversifiëren in andere gebieden.

Kijk uit voor nieuwe wet- en regelgeving: op de hoogte blijven van de regelgeving is net zo belangrijk als onderzoek doen naar individuele bedrijven. De blockchainmarkt staat nog in vele opzichten in de kinderschoenen.

Overheidsfunctionarissen en toezichthouders kunnen in de toekomst met wetgeving komen die de bedrijfsvoering van sommige blockchainbedrijven zou verstoren.

"Begrip ontwikkelen voor regelgeving is nuttig. Zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU zijn momenteel bezig met het voorbereiden van wetgeving die voor digitale activa gaat gelden. Blockchaintechnologie is een van de belangrijkste groeimotoren voor de digitale sector en staat hoog op de agenda", zegt Jones.

Om alles op te sommen...

De blockchain is een innovatieve technologie die uiteenlopende toepassingen kan hebben in veel sectoren. De kansen en mogelijkheden zijn talloos en trekken de aandacht van beleggers over de hele wereld, met name vanwege het snelle groeipotentieel.

De extra interesse voor blockchaintechnologie wordt ook gevoed door de groeiende belangstelling voor cryptomunten zoals de bitcoin, die alleen al in 2020 met 300 procent in prijs is gestegen.

Daarom moet iedereen die wil beleggen in blockchaintechnologie zich evenveel concentreren op bedrijven die cryptodiensten aanbieden of investeren in digitale valuta, en niet uitsluitend op bedrijven die alleen gebruik maken van blockchain.

Tegelijkertijd is een belegging in een ETF met focus op blockchaintechnologie waarschijnlijk een verstandigere strategie dan beleggen in individuele bedrijven, omdat je dan niet meer blootgesteld bent aan één specifiek risico.

[activecampaign form=28]

Lees meer over blockchain en bitcoin: