- Stefan Ingves, de topman van de Zweedse centrale bank, vindt dat de handel in bitcoin vergelijkbaar is met de handel in postzegels.
- Ingves denkt dat de waarde van de bitcoin uiteindelijk kan instorten.
- De topman van de Zweedse centrale bank laat zich op vergelijkbare wijze uit als andere centrale bankiers.
Stefan Ingves, de topman van de Zweedse centrale bank, vindt dat de handel in bitcoin vergelijkbaar is met de handel in postzegels en suggereert dat de waarde van de cryptomunt kan instorten, aldus persbureau Bloomberg.
“Private vormen van geld storten vroeg of laat in”, zei Ingves tijdens een vergadering van Zweedse banken. “En ja, je kunt rijk worden door in de bitcoin te handelen, maar het is vergelijkbaar met de handel in postzegels.”
De opmerkingen van Ingves komen in grote lijnen overeen met wat andere centrale bankiers hebben gezegd over de bitcoin en andere cryptovaluta. In februari zei de topman van de Ierse centrale bank, Gabriel Makhlouf, dat bitcoinbeleggers bereid moeten zijn om al hun geld te verliezen.
“Persoonlijk zou ik er mijn geld niet insteken, maar sommige mensen denken daar duidelijk anders over”, zei Makhlouf. “Driehonderd jaar geleden staken mensen geld in tulpen, omdat ze dachten dat het een goede investering was.”
Andrew Bailey, de topman van de Bank of England, zei in mei eveneens dat cryptomunten geen intrinsieke waarden hebben en straks wellicht niets meer waard zijn.
“Het spijt me, ik ga dit nog eens heel bot zeggen: koop ze alleen als je bereid bent om al je geld te verliezen”, zei Bailey terwijl onder meer de dogecoin record na record neerzette.
Centrale banken overwegen eigen digitale munten
Centrale banken over de hele wereld onderzoeken de mogelijkheden om hun eigen virtuele geld te ontwikkelen, de zogeheten ‘central bank digital currencies’ (CBDC’s). Na enkele pogingen in landen als Venezuela en de Marshalleilanden om CBDC's te lanceren, is het de Bahama's vorig jaar als eerste gelukt om dit landelijk te doen.
De Amerikaanse Federal Reserve heeft gezegd dat het de voor- en nadelen onderzoekt van het creëren van een CBDC voor de Verenigde Staten, die sommigen de FedCoin hebben genoemd.
Ook de Europese Centrale Bank (ECB) verdiept zich in de mogelijkheden voor een eigen digitale munt. ECB-president Christine Lagarde liet in maart weten dat de bank over vier jaar kan beschikken over eigen virtueel geld.
[activecampaign form=28]