- De Amerikaanse beursstrateeg Greg Lippmann denkt dat de inflatie in de VS nog langere tijd boven de 2 procent blijft, het streefniveau van de Amerikaanse centrale bank.
- Voor de beurs is nu vooral van belang wat de bedrijfswinsten gaan doen.
- Lippmann heeft een voorkeur voor obligatiebeleggingen met een relatief korte looptijd.
- Lees ook: Zo bouw je simpel ruim €100.000 vermogen op met €50 per maand beleggen: beter nu starten dan 5 jaar wachten
Het is zonder enige twijfel een moeilijk jaar voor beleggers. Vrijwel iedereen smacht naar een ‘normale’ economische omgeving zoals we in het afgelopen decennium hebben gezien, voorafgaand aan de coronacrisis.
Maar volgens de Amerikaanse topbelegger Greg Lippmann is het ‘wishful thinking’ om te verwachten dat de economische situatie snel stabiliseert.
Lippmann is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder LibreMax, een firma die bijna 9 miljard dollar aan vermogen beheert. Hij was een van de belangrijke karakters in de legendarische film The Big Short over de kredietcrisis van 2008 en werd in de film gespeeld door acteur Ryan Gosling.
Lippmann kijkt op geheel eigen wijze naar het huidige, lastige beursklimaat. Hij is ervan overtuigd dat het indammen van de inflatie niet zo makkelijk zal zijn als veel mensen verwachten. Hij verwacht dat de inflatie in de VS op middellange termijn ergens tussen de 3,5 procent en 4 procent zal schommelen. Dat is hoger dan het streefniveau van 2 procent dat de Amerikaanse centrale bank hanteert.
"Naar welke grafiek met voorspellingen over de inflatie je ook kijkt, ze gaan er allemaal vanuit dat de inflatie vrij snel weer terug zal vallen naar iets boven de 2 procent", zei Lippmann onlangs tijdens de Iconoclast Summit van zakenblad Forbes. "Diezelfde overtuiging was er zes en twaalf maanden geleden ook. Dit geeft denk ik aan hoe lastig het is om de inflatie omlaag te krijgen."
Bovendien probeert de Amerikaanse centrale bank volgens Lipmann de economie af te remmen door de beleidsrente te verhogen, maar zorgt de dit jaar in het Amerikaanse Congres aangenomen Inflation Reduction Act er juist voor dat economische groei wordt aangezwengeld met prijsopdrijvende effecten als gevolg.
Lipmann heeft het idee dat beleggers verwachten dat de Federal Reserve snel een draai gaat maken door de rente minder snel te verhogen. Het anticiperen op die zogenoemde 'pivot' heeft geleid tot korte oplevingen van de beurs.
Van belang hierbij is volgens hem echter dat de centrale bank en de Amerikaanse regering anders omgaan met de huidige economische crisis vergeleken met de crisis van 2008 .
Tijdens de coronacrisis ging de Amerikaanse centrale bank over tot kwantitatieve verruiming, ofwel zorgen dat lenen op financiële markten extreem goedkoop werd. Dat was geweldig voor de financiële markten, maar voor de reële economie betekende het niet heel veel, aldus Lipmann.
De Amerikaanse regering ging op zijn beurt over tot een nieuwe vorm van steun tijdens de pandemie: direct geld geven aan mensen in de vorm van stimuleringscheques.
"Om het heel simpel te zeggen: het verlagen van de rente [wat de Federal Reserve deed, red.] is geweldig voor de Nasdaq, maar het is onduidelijk hoe dat uitpakt voor gewone mensen. En iemand een cheque opsturen is geweldig voor degene die het geld krijgt, maar het is onduidelijk hoe dat uitpakt voor de Nasdaq", aldus Lippmann.
Volgens Lipmann kan de overheid er bij het ondersteunen van de koopkracht van burgers opnieuw voor kiezen om directe steunmaatregelen voor consumenten door te voeren. Hierdoor bevinden consumenten zich in een sterkere positie van tijdens de huizenmarktcrisis van 2008.
Lippmann maakt zich vooral zorgen over het Amerikaanse bedrijfsleven. Het belangrijkste punt is dat de snelle stijging van de rente gevolgen heeft voor de bedrijfsfinanciering en de winstgevendheid van ondernemingen. Volgens de beursstrateeg zijn veel verdienmodellen gebaseerd op de aanname dat de kortetermijnrente en de 10-jaarsrente nooit boven de 2,5 procent uit zullen komen.
De Amerikaanse 2-jaars staatsrente noteert momenteel op 2,7 procent en de 10-jaarsrente zit op 4,2 procent.
De Amerikaanse centrale bank heeft intussen twee dingen aangegeven: ten eerste gaat de Federal Reserve proberen om de economische vraag af te remmen om daarmee ook de inflatie omlaag te krijgen. Dit betekent dat bedrijven minder omzet zullen boeken. Ten tweede gaat de centrale bank de rente voor langere tijd hoog houden, waardoor de financiering van bedrijfsschulden duurder wordt.
Dus er komt minder geld binnen en er gaat meer geld uit bij bedrijven: dan kan je wel uittekenen wat er gaat gebeuren, zegt Lippmann.
Beleggen in een onrustige markt
Aandelenmarkten staan staan dit jaar trendmatig onder druk en obligatiekoersen zijn gedaald, als gevolg van de stijgende rentes. Lipmann kiest er in dit klimaat voor om meer te beleggen in obligaties van hoge kwaliteit met een relatief korte looptijd. Ook heeft hij zich ingedekt tegen koersdalingen op de aandelenmarkt.
Obligatieleningen van partijen met een hoge kredietwaardigheid zijn volgens Lipmann aantrekkelijk om dat je relatief zeker bent van eencijferige rendementen, terwijl je met aandelen te maken kunt krijgen met stijgingen of dalingen van 20 procent. Een veel grotere beweeglijkheid dus en daarmee een veel groter risico.