- De Amerikaanse beursstrateeg Daniel Von Ahlen ziet geen reden voor beleggers om ‘in te stappen’, na de koersdelingen van de afgelopen maanden.
- Beleggers onderschatten nog altijd de risico’s van de handelsoorlog, overheidsbezuinigingen in de VS en andere negatieve gevolgen van het beleid van president Trump.
- Ahlen raadt beleggers aan zich te concentreren op defensieve sectoren en obligaties die beschermd zijn tegen inflatierisico’s.
- Lees ook: Beleggen in de VS wordt wel erg spannend, als de nachtrust van de president bepaalt hoe de beurs presteert
Volgens de Amerikaanse beursstrateeg Daniel Von Ahlen van adviesbureau GlobalData TS Lombard is dit niet het moment om aandelen te kopen, ondanks de enorme koersval de afgelopen maanden.
In de VS staat de brede S&P 500-index ongeveer 13 procent lager vergeleken met de piek half februari, nu beleggers zich zorgen maken over de gevolgen van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
Maar beleggers zijn nog niet bezorgd genoeg, schrijft Ahlen in een nieuw rapport. Volgens hem zijn ze “zelfgenoegzaam” en onderschatten ze het risico op een recessie in de VS “aanzienlijk”.
“De pauze van het tarievenbeleid van Trump heeft geleid tot een opluchtingsrally op de aandelenmarkten, maar we denken dat die van korte duur zal zijn en raden aan te verkopen tijdens rallies en weg te blijven van ‘buying the dip'”, schrijft Ahlen.
Volgens Ahlen is de gemiddelde verwachting die uitgaat van een groei van de Amerikaanse economie met 1,8 procent in 2025 "te optimistisch". Een dergelijke groei past niet bij de verwachte stijging van prijzen als gevolg van hogere importtarieven, die de koopkracht van Amerikaanse consumenten aantast.
Die discrepantie wordt ook duidelijk geïllustreerd in onderstaande grafiek, die de mediane daling van de bedrijfswinsten tijdens eerdere recessies weergeeft (groene lijn) en afzet tegen de huidige verwachting van analisten die nog steeds uitgaan van hogere bedrijfswinsten (rode stippellijn).

Importtarieven Trump niet het enige probleem
Ahlen stelt dat de bezuinigingen bij de Amerikaanse overheid van het Departement van Overheidsefficiëntie van Elon Musk (DOGE) negatieve gevolgen zullen hebben voor de Amerikaanse arbeidsmarkt en de bedrijfswinsten onder druk zetten.
Als de regering-Trump belastingverlagingen wil doorvoeren, zal DOGE nog veel meer moeten bezuinigen en dat zal de economie volgens het rapport van de beursstrateeg nog verder onder druk zetten.
Een andere zorg voor beleggers is het mogelijke uitstel van investeringen door bedrijven en het aannemen van nieuw personeel vanwege de "aanhoudende onzekerheid" over het economische beleid van Trump.
Ten slotte kunnen immigratiebeperkende maatregelen leiden tot een afname van de groei van de Amerikaanse beroepsbevolking. "Samen zijn deze factoren krachtig genoeg om de Amerikaanse economie in een recessie te duwen, zeker omdat de snel afnemende groei van persoonlijke inkomens weinig ruimte laat voor fouten", aldus Ahlen.
De uitverkoop op de aandelenmarkten is een probleem op zich
Hoewel de aandelenmarkt de economie niet is, hangen beide wel nauw samen. De enorme volatiliteit op de beurs van de laatste weken kan uiteindelijk ook een probleem worden voor de reële economie.
Dat komt door het welvaartseffect, dat er op neerkomt dat als consumenten via hun aandelenbeleggingen vermogensgroei zien, ze ook makkelijker geld uitgeven. Het omgekeerde geldt echter ook.
Het effect van instortende aandelenmarkten van de afgelopen weken kan dus invloed hebben op de consumentenbestedingen. "De kwakkelende aandelenmarkt zal de kooplust waarschijnlijk temperen, aangezien huishoudens veel in aandelen hebben belegd", signaleert Ahlen.
Beleggers doen juist wel aan 'buy the dip'
Hoofdstrateeg Steve Sosnick van Interactive Brokers zegt tegen Business Insider dat beleggers waarschuwingen zoals die van beursstrateeg Ahlen momenteel negeren. "We zien nog steeds vooral klanten aan de koopzijde, ze kochten de rally en kochten de dip", zegt Sosnick. "Onze klanten zijn steeds aan het kopen geweest."
Een van de meest populaire aandelen tijdens blijft AI-chipmaker Nvidia, dat last heeft van de onzekerheid over de importheffingen. Volgens Sosnick zullen beleggers waarschijnlijk blijven speculeren op beursherstel, zolang geen sprake is van een langdurige neergang van de beurs. "Veel mensen in deze markten hebben de afgelopen jaren veel geld verdiend met een 'buy the dip'-strategie", zegt Sosnick. "Die strategie werkte goed, maat dat betekent niet dat die altijd werkt".
Hoe te beleggen met de dreiging van een recessie
In plaats van breed aandelen te kopen, raadt Ahlen beleggers aan selectiever te worden in wat ze kopen. De beursstrateeg ziet brood in defensieve sectoren, zoals aandelen in nutsbedrijven, consumentengoederen en gezondheidszorg.
Wat obligaties betreft zegt Ahlen dat beleggers moeten oppassen voor hogere inflatie. Een manier om je hierbij in te dekken ligt bij speciale obligaties die gekoppeld zijn aan de inflatie-ontwikkeling.
LEES OOK: Stagflatie is het minst negatieve scenario voor de VS, volgens voormalig Fed-bestuurder