Kunstmatige intelligentie heeft de wereld nog niet overgenomen, maar inmiddels wel de aandacht van beleggers getrokken.

Sinds eind vorig jaar zorgt de bot ChatGPT van startup OpenAI voor een mondiale hype. Dat was aanleiding voor Microsoft om 10 miljard dollar de startup te investeren.

De afgelopen weken lijkt sprake van een ware goudkoorts op de beurs rond artificial intelligence. Aandelen van kleine bedrijven die zich met artificial intelligence bezighouden, zoals SoundHound en Innodata, zijn meer dan verdubbeld in waarde. Het aandeel Big Bear is dit jaar al meer dan 400 procent omhooggeschoten.

Het is een bekend fenomeen op de beurs dat beleggers bij tijd en wijle aanhaken op modewoorden zoals de ‘metaverse’ of ‘blockchain’. Het gaat dan om innovaties in een pril stadium, die zich nog niet hebben bewezen als verdienmodel.

Artificial intelligence zelf is geen nieuwe technologie, maar de opwinding erover heeft duidelijk een nieuw niveau bereikt. "Het plotseling populair worden van een thema is heel gewoon in de technologiesector", vertelt fondsbeheerder Matthew Moberg aan Insider. Hij is al achttien jaar medebeheerder van het Franklin DynaTech Fund en heeft op de lange termijn beter gepresteerd dan de meeste concurrerende managers.

"Veel indrukwekkende nieuwe technologieën hebben geen winstpotentieel. Er zit gewoon geen goed bedrijfsmodel achter. Blockchain is daar een goed voorbeeld van", aldus Moberg.

Toch denken techinvesteerders dat kunstmatige intelligentie veel geld kan opleveren, omdat het bedrijven kan helpen waardevolle patronen te vinden in gegevens die mensen lastig kunnen overzien. Mogelijk kan AI ook sneller en goedkoper bepaalde taken vervullen op het gebied van programmeren, klantenservice en design.

Analist Dan Ives van adviesbureau Wedbush denkt dat ChatGPT en AI ongeveer 150 miljard dollar waard kunnen zijn, alleen al voor Microsoft.

In het rapport "De grote ideeën van 2023" zeggen fondsmanagers bij Ark Investment Management dat als AI in 2030 in 100 procent van de mogelijke toepassingen wordt toegepast, het de wereldwijde arbeidsproductiviteit met 200.000 miljard dollar zou kunnen verhogen. Dat bedrag is ongeveer gelijk aan het verwachte inkomen van de hele wereld in dat jaar.

Dat is het scenario van optimisten, maar dit is niet het enige scenario. Het debuut van Bard van Google was een flop en de antwoorden van zoekmachine Bing op basis van artificial intelligence zitten vol met fouten en rare antwoorden. Geen van beide bedrijven verwacht binnenkort veel geld te kunnen verdienen met AI.

Insider sprak met fondsbeheerder Moberg en drie collega's die techfondsen beheren, over hoe je kunt inspelen op het potentieel van artificial intelligence, op een moment dat veel geld naar een beperkt aantal aandelen gaat.

(1) Beleg in technologie die door veel bedrijven gebruikt zal worden

Een populaire benadering om in kunstmatige intelligentie te beleggen bestaat uit het kopen van technologie die tal van bedrijven die aan AI werken zullen moeten gebruiken. Dat is de route die wordt aanbevolen door Michael Grant, die het Phineus Long/Short Fund van Calamos Investments beheert.

De maker videokaarten en chipsets Nvidia is volgens Grant momenteel de beste belegging op dit vlak. Dat heeft te maken met de hoeveelheid computerrekenkracht die nodig is voor software op basis van artificial intelligence: "ChatGPT wordt momenteel getraind op ongeveer 25.000 GPU's (graphics processing units). Dat staat gelijk aan enkele honderden miljoenen dollars aan inkomsten voor Nvidia als hardwareleverancier."

Het beleggingsfonds van Grant heeft volgens Morningstar een belegd vermogen van 935 miljoen dollar. Over de drie jaar eindigend op 21 februari was het jaarlijkse rendement van 11 procent, meer dan het dubbele van de index die als benchmark wordt gebruikt, de Morningstar Global Target Market Exposure Index.

Grant zegt dat ook andere chipmakers kunnen profiteren van de groei van software op basis van artificial intelligence. Hij denkt dat chipmaker Advanced Micro Devices na Nvidia de grootste begunstigde zouden kunnen zijn. Ook Marvell Technology en Intel zouden kunnen profiteren.

Volgens de fondsbeheerder is het te vroeg om een uiteindelijke kampioen in AI-sector aan te wijzen, maar hij licht de positie waarin Alphabet zich bevindt uit. Grant zegt dat het moederbedrijf van Google al jaren agressief investeert in kunstmatige intelligentie en toegang heeft tot grote hoeveelheden data die essentieel zijn voor succesvolle toepassingen van AI.

"Google staat al op het punt waar het artificial intelligence kan toepassen op een manier die de consument ten goede komt. Microsoft is daar nog niet", zegt Grant. "Google moet wel uitkijken om die positie niet kwijt te raken."

(2) Beleg in bedrijven die het leven van andere bedrijven makkelijker maken

Topman en hoofd beleggingen Ryan Jacob van Jacob Asset Managemen zegt dat bedrijven die kunstmatige intelligentie willen toepassen om een paar potentiële knelpunten heen zullen moeten werken.

"AI zal een aantal problemen blootleggen die er al eerder waren", zegt Jacob. "Dit soort iteratieve toepassingen van artificial intelligence gebruikt meer rekenkracht, er is een hoge snelheid waarmee de data wordt verwerkt en het vereist enorme hoeveelheden opslagruimte." Volgens Jacobs zullen bedrijven die andere ondernemingen helpen deze problemen aan te pakken, daarvan profiteren. Als voorbeelden noemt hij Cloudflare en MongoDB.

"Een van onze grotere holdings is Cloudflare", zegt hij. Dit bedrijf richt zich op de infrastructuur voor internetdiensten en kan AI-bedrijven volgens Jacobs helpen wachttijden te verkorten en bandbreedte te besparen. "Veel van de toonaangevende AI-bedrijven gebruiken Cloudflare en we denken dat dat zal toenemen."

MongoDB is een database dienst die er volgens Jacobs uitspringt, omdat het bedrijven kan helpen ongestructureerde gegevens te beheren, wat noodzakelijk is bij het werken met AI.

Jacobs bedrijf beheert drie aandelenfondsen en een ETF. Zijn techfondsen behaalden enorme rendementen tijdens een opgaande markt en positieve perioden voor technologie en veel minder gunstige resultaten in andere perioden.

(3) Beleg in bedrijven die een voorsprong hebben in een belangrijk deelsegment

Michael Loukas is de CEO van vermogensbeheerder TrueMark Investments. Drie jaar geleden lanceerde TrueMark tech, AI en deep learning ETF.

De ETF heeft een belegd vermogen van 16 miljoen dollar, bezit 21 aandelen en heeft in 2023 een rendement van 14,4 procent behaald. Loukas vertelde Insider dat hij "hypergroei" nastreeft en bedrijven wil kopen die een grote voorsprong nemen in een belangrijke categorie.

"De vraag is welke bedrijfsmodellen, welke bedrijven, zullen het meest profiteren van deze ontwikkelingen", zegt hij. "Degenen met het grootste potentieel of die het langst in business blijven, zullen de geavanceerde gebruikers van kunstmatige intelligentie worden."

Zijn strategie is om een groep veelbelovende bedrijven te selecteren en zijn beleggingen te concentreren op winnaars als de markt duidelijker verdeeld raakt. Zijn grootste positie is in Mobileye, een bedrijf dat werkt aan technologieën voor autonoom rijden.

"Neem een segment dat op het punt staat om een stijging van de vraag en omzet te realiseren en kijk welk bedrijf in dat segment het meest zal profiteren en een potentiële winnaar is binnen een categorie", zegt hij.

Loukas voegt eraan toe dat het meeste potentieel van AI ligt in toepassingen die bedrijven onderling gaan gebruiken, in plaats van in toepassingen voor consumenten. Hij zegt bijvoorbeeld dat bedrijven als Schrodinger en AbCellera veel zaken kunnen doen met grote farmaceuten.

(4) Soms is niet beleggen ook een goede optie

Moberg van het Franklin DynaTech Fund is meer gericht op het vinden van belangrijke markten van eindgebruikers van kunstmatige intelligentie. Hoewel AI er vele kan hebben - hij wijst op de gezondheidszorg als voorbeeld - valt er op dit moment nog niet een markt aan te wijzen die fundamenteel verandert door AI.

"Het is echt een mooie technologie, maar als belegger stel je een aantal vragen. Wat zijn de toepassingen? Hoe ziet het bedrijfsmodel eruit? Hoe beleg en verdien je er geld mee?' Hierop moeten nog antwoorden worden gevonden", zegt hij.

Moberg suggereert dat de slimme manier om op dit moment in AI te beleggen is: wachten tot kansen duidelijk zichtbaar worden en beleggen in iets dat minder trendy is. Dat is misschien geen een boodschap die sommige beleggers niet willen horen, maar als het echte potentieel van artificial intelligence nog jaren op zich laat wachten, zullen er de komende jaren flink wat spelers zijn die het niet redden.

"Zelfs als je belegt in innovatie, kun je op dit moment waarschijnlijk beter kijken naar andere gebieden dan AI", zegt Moberg. "De waarderingen zijn opgelopen en in het algemeen gehypet en overdreven."

Grant van Calamos komt met een vergelijkbaar punt. Hij noemt Nvidia als zijn favoriete AI-gerelateerde aandeel van dit moment, maar merkt op dat de hype heeft bijgedragen aan een stijging van 41 procent van de aandelen van Nvidia in 2023, ook al zijn de inkomsten uit AI-gerelateerde diensten relatief klein voor Nvidia.

Voor bedrijven als Alphabet, Microsoft en Amazon is het huidige rekensommetje nog minder gunstig, omdat zij de komende jaren enorme bedragen in de technologie zullen investeren en voorlopig geen noemenswaardig rendement zullen zien.

"De fout die markten doorgaans maken, is dat technologische verschuivingen veel sneller plaatsvinden dan de maatschappelijke aanpassingen om ze uiteindelijk te ondersteunen", zegt Grant. "Het zal meer dan een decennium duren voordat AI veranderingen met zich meebrengt die consumenten en daarmee veel beursgenoteerde bedrijven raken."

Lees meer over AI: