Hans Oudshoorn is senior beleggerstrainer voor de Saxo Academy en auteur van onder meer Beleggen voor dummies. Op 3 december is hij een van de sprekers in het Beleggerscafé van Business Insider. Oudshoorn maakt als hij het heeft over beleggen graag gebruik van metaforen uit de sport.

Zeg het maar, waar beginnen we als we gaan beleggen?

We beginnen bij de dug-out en de keeper. Die staan voor veiligheid, zekerheid, daar staat je cash. Hoeveel daar moet staan, hangt af van wat er allemaal bij jou kapot kan gaan. Denk aan zaken als de auto en de wasmachine. Maak daarvan een lijstje en zet wat je daarvoor maximaal denkt nodig te hebben op een spaarrekening.

En dan ga je met de rest van je geld het veld op om te scoren, toch?

Veel beleggers willen inderdaad graag scoren. Ze kiezen voor mooie groeiverhalen, zoals Alfen en Fastned (laadstations en laadpalen) of Ebusco (elektrische bussen), bedrijven waar een mooi verhaal achter zit. Dat klinkt aantrekkelijk, maar cherry-picking is heel risicovol. Want hoe goed het product misschien ook is, het pad naar succes verloopt niet zonder valkuilen (blessures).

Een portefeuille met veel groeibedrijven, is net zoiets als voetballen met alleen spitsen en aanvallende middenvelders. Dat gaat misschien een tijdje goed, maar als het mis gaat, kan het goed mis gaan. Je kunt je beter in eerste instantie op ETF’s of beleggingsfondsen richten en niet op individuele aandelen. Het kerndeel zou moeten bestaan uit de mammoettankers van de wereldeconomie. Dat zijn bedrijven zoals ASML, IBM, Microsoft, Sanofi en Verizon Communications. Ze kunnen tegen een stootje, ook als het economisch wat minder gaat.

Hoe doe je dat concreet?

Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen. Ik heb een luie portefeuille, die in een paar breed gespreide aandelen-ETF’s zit (dividend- en tech-aandelen) en waarin ik elke maand automatisch een vast bedrag inleg. Dat wordt ook wel periodiek beleggen genoemd. Die portefeuille gaat op en neer met de markten, op lange termijn moet je daarmee een procent of 8 rendement per jaar kunnen behalen. Door elke maand op een vast tijdstip een vast bedrag te beleggen, spreid je het risico. Bovendien schakel je daarmee je hebzucht en de spanning van de waan van de dag uit. Je hoeft er niet veel aan te doen. Houd het een beetje saai, dat is al spannend genoeg. En een lange adem is cruciaal. Dus: brede spreiding, lage kosten, lange adem.

Meer weten over succesvol beleggen in 2025. Hans Oudshoorn is één van de spreker tijdens het Beleggerscafé op 3 december. Meld je nu aan, woon de sessie bij en stel al je vragen.

Maar daar is toch geen lol aan?

Naast een portefeuille die je automatisch maandelijks verder opbouwt, kun je een ondernemende portefeuille hebben. Ook binnen die portefeuille heb je een brede basis met ETF’s die beleggen in obligaties en dividendaandelen, maar maak je ook keuzes voor bepaalde sectoren, zoals de water- of de chipsector. Dat kun je ook weer prima doen met ETF’s of beleggingsfondsen. Dat is veel minder risicovol dan losse aandelen in die sectoren te kopen. Een bedrijf kan immers failliet gaan en dan ben je alles kwijt. Maar je profiteert dan wel van de groei in zo’n sector. In voetbaltermen zijn dat de aanvallende middenvelders.

Daarbovenop kun je werken met enkele individuele aandelen uit bijvoorbeeld de AMX. Dat is niet de Eredivisie, maar de Eerste divisie van de beurs. In die index staan de wat kleinere beursgenoteerde ondernemingen, zoals Aalberts, TKH Group en SBM Offshore. Zelf heb ik ook zo’n tweede, wat meer dynamische portefeuille. Daarmee doe ik ook geen wilde dingen, maar ik schrijf wel eens callopties op bestaande individuele aandelen of op de AEX met mijn brede onderliggende portefeuille als dekking. Dat doe ik voor wat extra rendement en een beetje bescherming. Opties zijn natuurlijk wel complexe producten die vooral geschikt zijn voor meer ervaren beleggers.

Dus een beetje spelen mag, maar niet met je basisportefeuille.

Ja, maar misschien moet je eerst een stapje terug doen en je afvragen waarom je eigenlijk belegt. Dan gaat het over financiële planning. Beleggen is het gevolg daarvan. Wil je beleggen voor je oude dag of om er bijvoorbeeld een zeilboot mee te kopen of een ander concreet doel? Die ambitie, dat doel, vul je vervolgens in met beleggen. Als je een doel voor ogen hebt, richt je je plan strakker in en ben je meer gefocust dan wanneer je geen doel hebt en wel ziet waar het schip strandt. Je hoeft die zeilboot niet eens echt te kopen, als je maar een stip op de horizon hebt. Om maar weer in voetbaltermen te praten.  

Wat ook helpt bij die focus is als je eens per week of maand aan je partner of iemand anders die dicht bij je staat, vertelt wat je de afgelopen tijd als belegger hebt gedaan. Als je dat moet uitleggen, met zowel de successen als de missers, word je een betere belegger. Dan denk je beter na voor je handelt.  

Bij beleggen gaat het bijna altijd om het opbouwen van vermogen, niet om de afbouw ervan. Heb je daar nog advies over?

Zeker. Als je bijvoorbeeld met pensioen gaat en deels van je vermogen moet leven, is het verstandig om in de jaren ervóór het beleggingsrisico af te bouwen. Als er vlak voor je met pensioen gaat een crash komt, duurt het misschien jaren voor de koersen weer gaan stijgen. Je hoeft niet meteen alles op een spaarrekening te zetten, want je hebt niet meteen al je geld nodig. Maar verminder het risico wel geleidelijk. Dit heet lifecycle beleggen.

Wat voor veel mensen in deze levensfase lastig blijkt te zijn, is dat het – tenzij je heel veel geld hebt – vaak onvermijdelijk is dat de omvang van je vermogen minder wordt. Dat is helemaal niet erg. Zo werkt het bij je pensioen ook. Het pensioenfonds heeft voor jou een potje gecreëerd en dat potje slinkt. Accepteer dan dat het minder wordt en geniet ervan. Noem het de cooling down aan het einde van je beleggingshorizon.

Wil je meer inspiratie opdoen? Kom dan 3 december 2025 naar het Beleggerscafé, op Kasteel de Hooge Vuursche in Baarn. Meer informatie en gratis aanmelden kan hier. Let op: er is beperkt plaats om de kennissessie bij te wonen. Alle plekken tijdens het vorige event waren al snel vergeven. Dus wees er snel bij.

Alvast aan de slag met (periodiek) beleggen? Open dan vandaag nog een rekening bij Saxo, profiteer van scherpe tarieven en maak werk van je financiële toekomst.

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.