Nooit meer het vrolijke deuntje van de ijscotruck. Dat is het vooruitzicht van veel Finse dorpsbewoners. Door een zoetwarenbelasting is de verkoop van ijs via rondrijdende trucks niet langer rendabel stelt Nestlé.
In een land waar het acht maanden winter is, zou je niet verwachten dat de bevolking gretig ijs consumeert. Toch eten de Finnen gemiddeld 11 liter ijs per persoon per jaar en behoren daartoe tot de grootste ijseters ter wereld.
Maar vóór de invoering van de zoetwarentaks in 2011, ingevoerd om de begroting op orde te krijgen en de gezondheid van de Finnen te stimuleren, was het meer dan 13 liter, schrijft The Wall Street Journal donderdag.
De belastingverhoging heeft ervoor gezorgd dat de rijdende ijscoman verlies maakt.
Veel kilometers voor de ijscoman
In het uitgestrekte en dunbevolkte Finland moeten ijscokarren namelijk heel wat kilometers maken om voldoende omzet te draaien. Mede daarom verkoopt de Finse ijscoman ook vooral grote verpakkingen en geen ijsjes per stuk. De logistiek is hierbij in handen van grote multinationals als voedingsconcern Nestlé.
De nieuwe belasting heeft de marge onder de business echter weggeslagen. Nestlé, dat samen met Unilever een duopolie heeft op de Finse ijsmarkt, heeft daarom besloten de wagens aan de kant te zetten.
Voor een deel van de ijsgekke Finnen op het platteland zit er nu niets anders op dan grootverpakkingen ijs bij de supermarkt te halen. Tenminste, mits ze er niet te ver vandaan wonen.
Lees ook
'IJs bijna kwart goedkoper in tien jaar'
Raket-ijsje: waar vind je de goedkoopste?
Paus mag ijs-reclame zwanger non niet zien
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl