Bij de levering van goederen moet je in principe BTW in rekening brengen op de uitgaande facturen. Voor leveringen aan het buitenland gelden echter afwijkende regels. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je namelijk het 0%-tarief toepassen.
Levering van goederen
Meestal is het vrij duidelijk wanneer je goederen levert aan een andere partij. Lever je bijvoorbeeld een machine, dan gaat jouw goed over naar het eigendom van de andere partij. Daarnaast is er ook sprake van een levering van goederen bij de afgifte van goederen bij huurkoop, de oplevering van een onroerende zaak, het onttrekken van goederen voor privégebruik en in bepaalde gevallen bij het zelf produceren van goederen.
Plaats van levering
Wie er btw moet inhouden en afdragen, is afhankelijk van de plaats van levering. De hoofdregel hiervoor is dat dit de plaats is waar de verzending of levering door je onderneming plaatsvindt. Is er geen verzending of vervoer, dan kijk je waar het goed zich bevindt op het moment van levering. Een belangrijke uitzondering op deze hoofdregel geldt voor een intracommunautaire levering. Bij een intracommunautaire levering gaat het om een levering van goederen aan een ondernemer in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU).
Vereisten voor 0%-tarief
Lever je goederen aan bijvoorbeeld Duitsland, dan geldt daarvoor het 0%-tarief. Je geeft dit percentage aan op je factuur. De ontvanger van de goederen in Duitsland moet deze verkrijging aangeven in zijn btw-aangifte als intracommunautaire verwerving. Je kunt echter niet zomaar het 0%-tarief toepassen. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
1) Je moet kunnen aantonen dat de goederen zijn geleverd aan een btw-ondernemer in het andere land. Hiervoor is vereist dat de afnemer beschikt over een btw-identificatienummer. Je kunt de geldigheid van dit nummer controleren op de website van de Europese Commissie.
2) De goederen moet je daadwerkelijk vervoeren naar het andere EU-land. Het is belangrijk dat je dit kunt aantonen door het overhandigen van bijvoorbeeld bestelformulieren, orderbevestigingen en transportpapieren.
3) Je moet deze gegevens dus goed in je administratie bewaren en regelmatig het btw-identificatienummer van de afnemer controleren.
Andere regels
Het 0%-tarief kun je niet in alle situaties toepassen. Voor de volgende goederen gelden er andere regels:
1) het exporteren van nieuwe auto’s of andere nieuwe vervoermiddelen;
2) klanten die geen btw-aangifte doen of particulier zijn;
3) goederen die wel de grens overgaan, maar toch van je onderneming blijven;
4) ABC-leveringen;
5) margegoederen;
6) accijnsgoederen.
Op de website van de Belastingdienst kun je de specifieke regels voor deze goederen terugvinden. Daarnaast heeft de fiscus ook een hulpmiddel op de website staan om te bepalen in welk land de levering belast is.
Belastingtip: dit artikel is geschreven door de redactie van Fiscaal
Rendement. Meer tips en fiscaal nieuws vind je op www.rendement.nl/fiscaal
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl