Geef je de werknemers van je onderneming een kerstgeschenk, dan moet je dat op een juiste manier opnemen in je loonadministratie. Er gelden namelijk strenge fiscale regels voor het vergoeden of verstrekken van dit soort geschenken. Uiteindelijk wil je natuurlijk niet dat de werknemer zelf moet opdraaien voor de belasting over het kerstgeschenk.

Maakt je onderneming nog gebruik van de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen, dan mag je elke werknemer per jaar maximaal 70 euro inclusief btw schenken zonder dat dit enorm in de papieren gaat lopen.

Je onderneming is over het geschenk dan 20 procent eindheffing verschuldigd. De eindheffing komt volledig voor rekening van de onderneming en de werknemer merkt daar niets van. Het geschenk hoeft daarbij niet samen te hangen met een bepaalde feestdag.

Bezwaarlijk te individualiseren loon

Komt het totale bedrag van de geschenken boven de 70 euro uit, dan kun je over het meerdere een eindheffing voor bezwaarlijk te individualiseren loon toepassen. Je mag deze regeling toepassen over een bedrag van maximaal 136 euro per keer en 272 euro per jaar. Over dat bedrag moet je dan het tabeltarief berekenen, dat kan oplopen tot 108,3 procent (als het jaarloon van de werknemer 55.992 euro of méér bedraagt).

Bovenmatige kostenvergoedingen

Als je boven het maximale geschenkbedrag van 272 euro per werknemer per jaar uitkomt, kun je het meerdere nog onderbrengen in de eindheffingsregeling voor bovenmatige kostenvergoedingen en verstrekkingen. Dat is mogelijk voor maximaal 200 euro per maand en ook dan geldt het tabeltarief.

Wil je een geschenk geven dat duurder is dan 136 euro, dan mag je alleen over de eerste 70 euro de eindheffing van 20 procent toepassen. De mogelijkheid om eindheffing voor bezwaarlijk te individualiseren loon te gebruiken, heb je dan niet. Wel kun je misschien de eindheffing voor bovenmatige kostenvergoedingen en verstrekkingen nog benutten. Je hebt meer opties als je ervoor kiest om de werknemer twee of meer cadeaus te geven die elk afzonderlijk niet duurder zijn dan 136 euro.

Werkkostenregeling

Bij het toepassen van de werkkostenregeling zijn de regels voor geschenken aan de werknemers een stuk eenvoudiger. Je hoeft dan geen rekening te houden met een maximumbedrag per geschenk of per jaar. Onder de werkkostenregeling breng je de waarde van het geschenk aan werknemers gewoon als eindheffingsloon onder in de vrije ruimte van 1,5 procent van de totale fiscale loonsom. Zijn vergoedingen en verstrekkingen meer dan de hoogte van de vrije ruimte, dan moet je onderneming over het meerdere 80 procent eindheffing betalen.

Belastingtip: Dit artikel is geschreven door de redactie van Fiscaal Rendement. Meer tips en fiscaal nieuws vind je op www.rendement.nl/fiscaal.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl