Je kunt als ondernemer elk jaar standaard uitstel aanvragen. Maar dat is niet altijd voordelig, waarschuwt financieel planner Paul van der Kwast.
Hoewel de uiterste datum van 1 mei inmiddels is verstreken, moeten veel ondernemers nog aangifte doen voor de inkomstenbelasting over 2015 of zelfs 2014. Dat komt doordat zij zelf, of hun belastingman of -vrouw, uitstel heeft gevraagd voor de belastingaangifte. Uitstel kan handig zijn, maar is dat vaak niet; het kan je zelfs geld kosten.
In principe kun je elk jaar uitstel aanvragen tot in elk geval 1 september. Uitstel wordt onder meer om de volgende redenen aangevraagd:
- In de aangiftemaanden maart en april is – eenmalig – alle aandacht nodig voor de business, bijvoorbeeld vanwege een reclamecampagne of een nieuwe bedrijfsactiviteit. Door uitstel aan te vragen, kun je je volledig op het ondernemen richten. In de zomer, als het rustiger is, kun je alsnog aangifte doen.
- De accountant of boekhouder spreidt graag de aangiftes over het hele jaar, zodat hij na 1 mei ook nog iets te doen heeft. Bedenk daarbij wel dat zijn of haar belang niet altijd parallel loopt met jouw belang.
- Psychologie: een stiekeme hoop in de trant van ‘Van uitstel komt afstel’.
Maar uitstel aanvragen heeft ook mogelijke nadelen:
- Als je belasting moet bijbetalen, heft de Belastingdienst maar liefst 4 procent belastingrente. Dat is 20 keer zo veel als de gemiddelde spaarrente op een zakelijke rekening bij de drie grootste banken (0,2 procent). Hoe langer je wacht met het doen van aangifte, hoe hoger het te betalen bedrag aan rente.
- Als je per saldo belasting terugkrijgt, kun je ook belastingrente ontvangen. Tot voor kort kon je makkelijk geld verdienen door er voor te zorgen dat je geld terugkreeg. Maar die tijden zijn voorbij; tegenwoordig ontvang je alleen nog maar belastingrente als de Belastingdienst langer dan 3 maanden wacht met reageren op jouw aangifte. Denk je geld terug te krijgen, doe dan op tijd aangifte, anders leen je de Belastingdienst geld uit tegen nul procent rente.
- Zolang de aangifte niet is ingediend, kan het feit dat je dat wel een keer moet doen op de achtergrond blijven zeuren. En dat kan het creatieve proces in de weg zitten.
Kortom, bedenk volgend jaar of uitstel van de aangifte wel in jouw belang is of dat het vooral in het belang is van je accountant/boekhouder of de Belastingdienst.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl