Wie een stamrecht-BV heeft, moet zich aan de regels van de Belastingdienst houden. Anders kan het je duur komen te staan, ontdekte een ondernemer.
Tot eind 2013 kon je een ontslagvergoeding belastingvrij in een stamrecht-BV parkeren. Vanuit die BV kun je vanaf een zelf te betalen tijdstip uitkeringen aan jezelf doen. Over die uitkeringen betaal je inkomstenbelasting (box 1).
Nu is er met veel stamrecht-BV’s een probleem: het rendement op beleggingen valt tegen, zodat de beloofde uitkeringen niet volledig kunnen worden gedaan. Dat is niet alleen zuur voor de ontslagen ex-werknemer, die zo minder van zijn ontslagvergoeding overhoudt dan verwacht; het is ook zuur voor de fiscus. Die loopt namelijk inkomsten mis, omdat de (belaste) uitkeringen lager zijn dan verwacht.
In een recente rechtszaak in Den Haag besloot de eigenaar van een stamrecht-BV op een gegeven moment te stoppen met het doen van stamrechtuitkeringen. Hij moest op dat moment de komende jaren op papier nog drieënhalve ton uitkeren.
Alleen als er geen cent meer in de BV zit door slechte beleggingsresultaten, en na expliciete goedkeuring door de Belastingdienst, mag je ongestraft stoppen met uitkeren. Anders geldt het eenzijdig staken met uitkeren als een ‘verboden handeling’.
De sanctie hierop is het belasten van de resterende stamrechtverplichtingen - dat is de papieren waarde van de resterende uitkeringen - met 52 procent inkomstenbelasting plus 20 procent revisierente, eventueel verhoogd met heffingsrente en een boete.
In dit geval was de waarde van de resterende verplichtingen de genoemde drieënhalve ton. Omdat in dit geval duidelijk was dat de dga zonder overleg met de fiscus de uitkeringen vanuit de BV had gestaakt, was volgens de rechter sprake van een verboden handeling.
De dga had, aldus de rechter, lichtvaardig gehandeld en er was sprake van een 'ernstig verwijt' en 'grove onachtzaamheid'. Het is dan ook, aldus nog steeds de rechter, terecht dat de fiscus het belastbaar inkomen had verhoogd met drieënhalve ton, plus de revisierente van 20 procent. Daar kwam nog een kleine ton aan heffingsrente en een belastingboete bovenop.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl