Als de Belastingdienst een aanslag verstuurt die duidelijk te laag is en er volgt een nieuwe, hogere aanslag, telt deze laatste.

De Belastingdienst is meestal heel redelijk. Als je een fout maakt in de aangifte, volgt niet meteen een boete. De fiscus corrigeert de in haar ogen onjuiste aangifte en stuurt op basis daarvan een aanslag op. Alleen als de fiscus vermoedt dat de aangifte met opzet onjuist is ingevuld, volgt ook een boete.

Maar wat gebeurt er als de Belastingdienst een fout heeft gemaakt in de aanslag en later die fout corrigeert? Mag je je als belastingbetaler dan beroepen op de eerdere, onjuiste aangifte?

In een recente rechtszaak kwam die vraag aan de orde. De eigenares van een bedrijfspand dat wordt verhuurd aan een taxicentrale, kreeg kort achter elkaar twee aanslagen over dezelfde belastingjaren. Jarenlang gaf de eigenares het pand aan in box 3. Dat betekent dat 1,2 procent belasting over de waarde van het pand wordt geheven, terwijl de huurinkomsten onbelast zijn.

De Belastingdienst liet weten dat dit onjuist is. Na boekenonderzoek was zij er namelijk achter gekomen dat de taxicentrale eigendom is van haar man. Bij verhuur aan een ‘verbonden persoon‘ (zoals een echtgenoot) valt een pand niet in box 3, maar in box 1. Het inkomen moet dan in het kader van de terbeschikkingstellingsregeling (tbs) worden aangegeven als ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’. In de praktijk valt de belasting in box 1 meestal hoger uit dan in box 3.

De eigenares van het pand ging akkoord met de verplaatsing van het pand naar box 1, maar zij vroeg of dat pas zou kunnen gelden vanaf het meest recente belastingjaar en niet met terugwerkende kracht.

Toen de aanslagen over deze eerdere belastingjaren in de bus vielen, bleek dat de fiscus het pand in de eerdere belastingjaren inderdaad in box 3 had laten staan. De eigenares ging ervan uit dat haar verzoek om de verplaatsing van het pand naar box 1 niet met terugwerkende kracht door te voeren, was gehonoreerd. Dat bleek ijdele hoop, want enkele weken later kreeg zij een nieuwe, hogere aanslag over diezelfde jaren, waarin het pand wel in box 1 stond.

Zij stapte daarop naar de rechter, omdat zij vond dat zij erop had mogen vertrouwen dat de eerdere, lagere aangifte de juiste was. Zeker omdat zij hierover met de Belastingdienst nog had gecommuniceerd. Hoewel een eerdere rechter het met haar eens was, was het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden het in hoger beroep eens met de fiscus. Dat betekent dat de Belastingdienst eerder gemaakte fouten mag corrigeren, ook al is bij de belastingplichtige de indruk gewekt dat het geen fouten waren.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl