Met de fiscale oudedagsreserve kun je als ondernemer ‘goedkoop’ sparen voor je oude dag. Maar pas op: over het bedrag dat je opzij zet, moet je uiteindelijk belasting betalen, schrijft financieel planner Paul van der Kwast.
Veel boekhouders zijn dol op de (fiscale) oudedagsreserve, afgekort tot (F)OR. Dankzij deze aftrekpost betalen hun klanten minder belasting. Helaas vertellen ze er niet altijd bij dat je met de OR het betalen van belasting niet afstelt, maar slechts uitstelt.
Wat is de OR? Ondernemers met een eenmanszaak, een maatschap of een vennootschap onder firma (vof) mogen jaarlijks 9,8 procent van de winst (met een maximum van 8.774 euro in 2016) reserveren voor hun pensioen. Deze oudedagsreserve, ook wel OR genoemd, is geen echte maar een papieren reserve. Het is een aftrekpost waarmee je de belastbare winst verlaagt. De OR is eigenlijk het bedrag dat je ooit moet inleggen in een lijfrente/banksparen voor je pensioen.
Veel ondernemers beseffen dat niet. Strikt genomen is het ook geen verplichting, maar als je ‘m niet omzet, wordt de OR uiterlijk in het jaar dat je stopt met je bedrijf bij je inkomen opgeteld en moet je afrekenen. Vaak betaal je dan 52 procent belasting over de reserve, die je destijds misschien tegen een veel lager tarief hebt afgetrokken. Dat is dus geen goed idee.
Toekomstige belastingclaim
Een goede reden om de OR (nog) niet om te zetten in een lijfrente/banksparen kan zijn dat het geld er niet is. Dat is ook de hele gedachte achter de OR: dat je wel al het belastingvoordeel van pensioenopbouw hebt, maar dat je daadwerkelijke opbouw uitstelt totdat je daarvoor het geld hebt.
Maar in de praktijk zijn er veel bedrijven die al jaren goed draaien en inmiddels een flinke OR hebben opgebouwd, waar alleen niets mee gebeurt. Dan staat er twee ton op een spaarrekening - waar belasting over moet worden betaald - terwijl er een OR is van 80.000 euro.
Een goede boekhouder zal bij zulke klanten elk jaar gaan zeuren dat ze echt eens iets moeten doen met de OR. Want zolang dat niet gebeurt, is er geen pensioen, maar wel een toekomstige belastingclaim.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl