Bij de aankoop van een bedrijfspand is niet altijd duidelijk wat je aan overdrachtsbelasting betaalt.

De overdrachtsbelasting die je betaalt bij de aankoop van een huis is in juni 2011 verlaagd van 6 naar 2 procent. Maar bij de aankoop van een bedrijfspand of ander commercieel onroerend goed geldt nog steeds 6 procent.

Dat kan leiden tot onduidelijke situaties, want het verschil tussen een woonhuis en een bedrijfspand is niet altijd duidelijk. Dat bleek toen onlangs de koper van een tandartsenpraktijk in hoger beroep ging. Hij had het praktijkpand, dat ooit was gebouwd als woonhuis, als belegging gekocht en betaalde 2 procent overdrachtsbelasting.

Woning of bedrijfspand?

De Belastingdienst vond echter dat het gaat om een bedrijfspand, waarbij een tarief van 6 procent hoort. De eigenaar stapte vervolgens naar de rechter. Die gaf de fiscus gelijk.

In hoger beroep kreeg de eigenaar van het pand echter gelijk. Het hof vond een percentage van 2 procent gerechtvaardigd, omdat de praktijk is gevestigd in een woonhuis en in een woonwijk ligt.

De buitenkant van het pand verschilt in niets van de belendende woningen. Aan de binnenkant zijn weliswaar de keuken en de badkamer verwijderd, maar, aldus het hof, er is geen wezenlijk verschil met de situatie dat een bewoner de keuken en badkamer heeft verwijderd om deze te vervangen en vervolgens heeft besloten de woning te verkopen.

Bestemmingsplan

Tenslotte, en dat blijkt ook uit eerdere jurisprudentie, is heel belangrijk dat de woning volgens het gemeentelijke bestemmingsplan een woonbestemming heeft. Kortom, de eigenaar had terecht 2 procent overdrachtsbelasting betaald.

Toch is hiermee niet voor eens en voor altijd duidelijk waar je als koper van een pand aan toe bent. Vorig jaar kocht iemand een bedrijfspand met als doel het om te bouwen tot woning. In deze zaak vond de rechter doorslaggevend wat de functie van het pand was op het moment van verkoop en niet wat de toekomstige bestemming zou zijn. Zodat de koper het hoge tarief van 6 procent overdrachtsbelasting betaalde.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl