Wie je belastingaangifte ook doet, uiteindelijk blijf je zelf aansprakelijk. Paul van der Kwast legt uit.

De meeste ondernemers besteden zowel de inkomsten- en vennootschapsbelasting als de btw-aangifte uit. Dat gaat meestal goed. Maar wat nu als degene die voor jou aangifte heeft gedaan er een potje van heeft gemaakt, buiten jouw medeweten om?

Dat overkwam een vrouwelijke ondernemer in bouwmaterialen. Zij had de aangifte van de omzetbelasting (btw) uitbesteed aan een derde. Deze man had van haar de bankpas van de onderneming gekregen, de pincode, tancode en de inlogcodes bij de Belastingdienst.

Bij een boekencontrole was aan het licht gekomen dat de onderneming ten onrechte 57.000 euro aan btw had teruggekregen. Daarop legde de Belastingdienst een naheffing op. Bovendien moest de onderneemster 14.000 euro aan boete betalen, waarover ook nog eens rente werd berekend.

Pas op met ‘uitbesteden’ inlogcodes Belastingdienst

De rechtszaak ging niet over de vraag of de fiscus terecht een naheffing van 57.000 euro had opgelegd; dat staat buiten kijf. Hoewel de onderneemster beweerde dat de man de ontvangen btw zelf had uitgegeven, vond de rechter dit in deze zaak geen argument. De belastingplichtige blijft verantwoordelijk voor onjuistheden in zijn eigen aangifte, al heeft hij die aangifte uitbesteed. Wat wel ter discussie stond, was of de onderneemster ook terecht een boete had gekregen.

De rechter achtte bewezen dat degene die aangifte had gedaan opzettelijk onjuiste bedragen had aangegeven. Maar de Belastingdienst kon niet aantonen dat de vrouw daarvan op de hoogte was. Van opzet was bij haar daarom geen sprake.

Wel vond de rechter dat zij medeverantwoordelijk was, omdat zij de inlogcodes van de Belastingdienst uit handen had gegeven, zodat de man zijn gang had kunnen gaan. Omdat 'grove schuld' minder ernstig is dan 'opzet' verlaagde de rechter de boete tot 8.600 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl