Voor het afhandelen van je aangifte heeft de Belastingdienst vaak extra informatie nodig. Je ontvangt dan een vragenbrief, waarin de fiscus vraagt om de aanvullende gegevens toe te sturen. In principe ben je verplicht om de gevraagde informatie te geven. Sinds 1 juli 2011 is het echter mogelijk om hiertegen in bezwaar of beroep te gaan. Hoe werkt dat?

De informatieplicht

In de fiscale wet is een zogenoemde informatieplicht opgenomen. Je bent in principe verplicht om mee te werken aan de afhandeling van je eigen aangifte. Hierdoor is het voor de inspecteur mogelijk om extra informatie op te vragen. Zonder deze informatieplicht zou het een stuk moeilijker zijn voor de Belastingdienst om alle gevraagde informatie te krijgen. Toch heeft de inspecteur hierbij niet alle vrijheid. Het moet namelijk wel gaan om informatie die nodig is voor het afhandelen van je aangifte.

Rechtmatigheid informatieverzoek

Wat moet je doen als je het niet eens bent met het informatieverzoek? Je kunt dan weigeren om de informatie aan te leveren. Na het versturen van een herinnering en een aanmaning geeft de fiscus dan een informatiebeschikking af. Dit is een voor bezwaar vatbare beschikking en je kunt daartegen dus in bezwaar of beroep gaan. De rechter beoordeelt dan de rechtmatigheid van het informatieverzoek.

Is het informatieverzoek volgens de rechter rechtmatig, dan krijg je een nieuwe termijn waarin je de informatie moet aanleveren. De Belastingdienst zal de bewijslast omkeren en verzwaren als je niet binnen deze termijn de informatie aanlevert.

Niet in bezwaar gaan

De beschikking wordt onherroepelijk als je niet in bezwaar gaat tegen de informatiebeschikking. Het gevolg is dat de fiscus de bewijslast zal omkeren en verzwaren. Lever je op een later moment alsnog de informatie aan, dan is het verstandig om de inspecteur te vragen de beschikking in te trekken. Weigert de inspecteur om de beschikking in te trekken, dan kun je beter de informatie niet aanleveren en alsnog in bezwaar gaan tegen de beschikking.

Belastingtip: dit artikel is geschreven door de redactie van Fiscaal
Rendement. Meer tips en fiscaal nieuws vind je op www.rendement.nl/fiscaal

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl