De BV is een ideaal vehikel om met weinig risico geld te verdienen met geld.
Dga’s die geld over hebben in hun BV kunnen op een makkelijke manier geld verdienen door geld uit te lenen. Krijg je op een zakelijke bankrekening nog geen één procent rente, door aan familieleden, vrienden of aan jezelf geld uit te lenen voor de aankoop van een woning of het aflossen van een hypotheek kun je makkelijk een procent of drie of meer krijgen.
En het leuke is: de fiscus betaalt mee. Want de betaalde rente is, mits je je aan bepaalde voorwaarden houdt, gewoon aftrekbaar bij de lener. Hoe meer rente hij betaalt, des te hoger de aftrek. Degene die het geld uitleent wordt daarentegen niet hoger belast als hij een hogere rente krijgt.
Rekenvoorbeeld: hypotheek verstrekken aan bekenden
Even een rekenvoorbeeld, uitgaande van een lening van een ton en drie procent rente, waarbij de lener de rente kan aftrekken tegen 50 procent; dat is het tarief waartegen je in 2017 in de hoogste belastingschijf de hypotheekrente kunt aftrekken; de renteaftrek wordt in de hoogste schijf namelijk elk jaar met 0,5 procentpunt verlaagd. Netto betaalt de lener dan 50 procent van 3.000 euro ofwel 1.500 euro.
De uitlener betaalt hoe dan ook 1,2 procent (1.200 euro) vermogensrendementsheffing over die ton, of hij die nu op een betaalrekening laat staan, spaart of belegt. In plaats van, zeg, één procent rente of 1.000 euro op zijn spaarrekening krijgt hij nu 3.000 euro. De lener zou misschien ook drie procent voor en hypotheek bij de bank betalen, dus voor hem maakt het niet zoveel uit. Maar voor de uitlener is het kassa. Hij krijgt drie keer zo veel als van de bank. Beide partijen kunnen afpreken dat de uitlener zijn rentemarge voor de helft terugschenkt aan de lener. Zo hebben beide partijen profijt.
Maar nog leuker wordt het als een hogere rente wordt afgesproken van bijvoorbeeld vijf procent. Dan ontvangt de uitlener maar liefst 5.000 euro aan rente, terwijl de belasting 1.200 euro blijft. De uitlener betaalt dan weliswaar meer, maar de rente is aftrekbaar, zodat de fiscus meebetaalt. Als de uitlener ook hier een deel van zijn rentemarge terugschenkt, kunnen beide partijen op kosten van de Belastingdienst profiteren.
Let wel goed op de voorwaarden. Een aflossingsvrije hypotheek die al voor 2013 bestond, mag worden overgesloten in een aflossingsvrije lening van de BV. Maar een nieuwe hypotheek moet annuïtair worden afgelost. Voor advies: de Vereniging Eigen Huis heeft de Eigen Huis Familiehypotheek-service; ook een financieel planner of een notaris kunnen helpen bij het opzetten van een lening van de BV.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl