Hoe voorkom je narigheid? De Belastingdienst treedt harder op tegen ondernemers die bewust of onbewust hun btw-aangifte niet op orde hebben.

De afgelopen twee jaar trok de Belastingdienst liefst 100.000 ondernemers aan hun jasje vanwege achterstanden bij de btw-afdracht. Samen met andere acties leverde dat de Belastingdienst inclusief boetes 210 miljoen euro aan extra inkomsten op.

Boetes kunnen hoog oplopen, van 3 tot 10 procent van de btw-schuld als je niet met opzet de btw-afdracht ontdook, tot 100 procent bij opzet. Zeker bij achterstanden boven de 50.000 euro treedt de fiscus hard op met hoge boetes, schreef Z24 eerder.

Hoe voorkom je narigheid? Simpel, door periodiek een btw-check te doen. Je kunt je niet verschuilen achter je boekhouder. Hieronder staat beschreven hoe die check in zijn werk gaat

Bedrijven met een jaarrekening

1. Kijk in je  jaarrekening bij de rubriek “vlottende passiva / kortlopende schulden” naar de rubriek “Belastingen, premies en sociale verzekeringen”. Dit is het verzamelbedrag van terug te ontvangen of nog te betalen belastingen.

2. Vaak is de rubriek "Belastingen, premies en sociale verzekeringen" verderop in je jaarrekening uitgesplitst naar de verschillende belastingsoorten (inkomensheffing, omzetbelasting, etc.). Ga naar het onderdeel ‘omzetbelasting’. De bedragen die vermeld staan bij “Te suppleren” zijn de btw-bedragen die je nog bij de Belastingdienst moet aangeven. Dat kan via een zogeheten suppletie OB.

Let op: het kan zijn dat je over meerdere jaren nog btw moet betalen. In de jaarrekening worden deze bedragen in het algemeen apart weergegeven.

Hieronder een voorbeeld:

UMHzO

Ondernemers zonder jaarrekening

Ben je zzp'er of heb je een bedrijf met weinig personeel? Dan hoef je niet altijd een jaarrekening te maken. Vergelijk in dat geval periodiek je eigen én ingekomen facturen in je administratie met de btw-aangiften van de laatste jaren. Is er een verschil? Dan corrigeer je dat met zo'n suppletie.

Het kan betekenen dat je nog btw moet betalen, maar ook dat je nog btw kunt terugkrijgen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl