Ondernemers betalen vaak dubbel belasting over hun pensioen. Dat hoeft niet, aldus Paul van der Kwast.

Veel ondernemers bouwen pensioen op met een lijfrente. Dat is een geblokkeerde rekening (banksparen) of polis waarop je jaarlijks premie inlegt. Deze inleg is aftrekbaar, pas over de uitkeringen betaal je inkomstenbelasting (box 1).

Wat je maximaal in een jaar mag opbouwen, wordt bepaald door de zogeheten jaarruimte. De jaarruimte hangt af van je inkomen in het afgelopen jaar (hoger inkomen = hogere jaarruimte) en van wat je in dat jaar elders, bijvoorbeeld bij een werkgever, aan pensioen hebt opgebouwd (meer pensioenopbouw elders = lagere jaarruimte).

Inleg lijfrente en jaarruimte

Het bedrag dat je inlegt boven de jaarruimte, om het nog ingewikkelder te maken, de eventuele reserveringsruimte, is niet aftrekbaar. Dus als je jaarruimte 5.000 euro bedraagt en je legt 6.000 euro in, is 1.000 euro niet aftrekbaar. Maar als de lijfrente gaat uitkeren, betaal je wel belasting over die 1.000 euro, omdat de Belastingdienst er vanuit gaat dat je ‘m wel hebt afgetrokken. Dat betekent dat je over dat bedrag dubbel belasting betaalt.

Het probleem is dat de jaarruimte elk jaar anders is. Bijvoorbeeld doordat het inkomen fluctueert of doordat ondernemers in (parttime) loondienst gaan en zo jaarlijks werkgeverspensioen opbouwen.

Als de jaarruimte lager uitvalt, zou je de premiebetaling moeten verlagen. Maar veel ondernemers checken niet elk jaar hun jaarruimte en hun boekhouders en accountants doen dat vaak evenmin.

Ook beseffen veel polishouders en bankspaarders niet dat je op elk moment je inleg mag verlagen of stopzetten; in veel oudere lijfrentepolissen staat dat je elk jaar geacht wordt een bepaald bedrag in te leggen, maar daar hoef je je niet aan te houden.

Saldoverklaring

Gelukkig is er voor wie te veel premie heeft betaald een oplossing. Je kunt dit 'foutje' corrigeren door bij de Belastingdienst een zogeheten saldoverklaring ('Verklaring niet-afgetrokken lijfrentepremies') aan te vragen. Daarmee voorkom je dat over het niet-afgetrokken bedrag inkomstenbelasting wordt geheven.

Sinds eind vorig jaar kun je met een 'Verklaring geruisloze terugstorting' zelfs het te veel betaalde bedrag meteen laten terugboeken - als de bank of verzekeraar meewerkt. Voorwaarde is wel dat je alle premiebetalingen én belastingaangiftes hebt bewaard. Want je moet wel kunnen aantonen dat je premies niet hebt kunnen aftrekken.

Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl