Is je werkruimte fysiek gescheiden van de rest van het huis en afzonderlijk te verhuren?
Om te bepalen of de woonlasten aftrekbaar zijn als zakelijke kosten moet je eerst deze twee vragen beantwoorden:
- Gaat het om een zelfstandige werkruimte of niet?
- Is je huis privébezit of maakt het deel uit van je ondernemingsvermogen?
Eerst vraag 1. Wanneer sprake is van een zelfstandige werkruimte staat niet nauwkeurig in de wet omschreven. In de praktijk heeft een zelfstandige werkruimte in elk geval een eigen ingang en wc en kan deze ruimte in principe afzonderlijk aan een derde worden verhuurd. Denk aan een huisarts met praktijk aan huis of aan een ondernemer die zijn bedrijf bestiert vanuit een vroegere garage of tuinhuis.
Niet-zelfstandige werkruimte
Als niet aan bovenstaande criteria wordt voldaan, gaat het automatisch om een niet-zelfstandige werkruimte. Denk aan een aparte kamer of studio die volledig als werkruimte wordt gebruikt, maar die niet aan bovenstaande criteria voldoet.
Bij een niet-zelfstandige werkruimte zijn de regels duidelijk: dan blijft het hele huis fiscaal een eigen woning: de rentelasten (minus het woningwaardeforfait) zijn aftrekbaar in box 1, verdere kosten die je maakt voor je werkruimte, zoals verwarming en een schildersbeurt, zijn niet aftrekbaar. Deze situatie geldt voor de meeste ondernemers die vanuit huis werken.
... of wel zelfstandige werkruimte
Is er wel sprake van een zelfstandige werkruimte, dan is de fiscale behandeling heel anders:
- De werkruimte valt in box 3. Stel dat de werkruimte 25 procent uitmaakt van je hele huis, dan moet je 25 procent van de woz-waarde minus 25 procent van de hypotheek opgeven in box 3. Je betaalt over het saldo elk jaar 1,2 procent vermogensrendementsheffing.
- Je mag 4 procent van de woz-waarde (van deze 25 procent) als bedrijfskosten opvoeren.
- Alle overige kosten van de werkruimte zijn aftrekbaar als bedrijfskosten. Dan gaat het om de kosten van de inrichting en alle andere kosten die nodig zijn om te werken, maar ook om een percentage (in dit voorbeeld 25 procent) van alle energiekosten en andere woonlasten voor het hele huis.
Hierboven is uitgegaan van de eigen woning als privébezit. Dit is bij verreweg de meest ondernemers het geval. Maar bij sommige ondernemers staat hun huis op de zaak (vraag 2). Dan zijn de regels weer anders. Meer hierover in deel 4.
Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.
Lees ook
Belastingtip: aftrekken van werkruimte in huis (deel 1)
Belastingtip: aftrekken van werkruimte in huis (deel 2)
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl