De belastingdruk in Nederland is de afgelopen jaren licht opgelopen.
Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd (pdf).
Belastingen en sociale premies besloegen 39 procent van de omvang van de Nederlandse economie in 2012, het meest recente jaar waarover Eurostat de cijfers presenteert. In 2011 was de belastingdruk 38,6 procent, in 2002 was dit nog 37,7 procent.
In de hele eurozone bedroegen de belastingen in 2012 40,4 procent van de omvang van de economie, tegen 39,5 procent een jaar eerder. Binnen de eurozone was de belastingdruk met circa 45 procent het hoogst in België en Frankrijk. Letland en Ierland bevonden zich aan het andere eind van de schaal. Daar kwamen belastingen en premies uit op minder dan 30 procent van het bruto binnenlands product.
De belastingen gingen in 2012 relatief het sterkst omhoog in Italië, Griekenland, Frankrijk en België. In Portugal nam de belastingdruk in dat jaar het sterkst af.
Ruim de helft van de belastingopbrengsten in Europa komt uit de inkomstenbelasting. Daarna volgen de belasting op consumptie (btw) en op vermogen. In Nederland was de inkomstenbelasting in 2012 goed voor 57,5 procent van de totale opbrengsten. Dat percentage was alleen in Zweden hoger.
Eurostat gaat ervan uit dat de belastingdruk in de eurolanden vorig jaar verder is toegenomen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl