- Ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen kunnen versoepeling krijgen bij betalingsregelingen bij de Belastingdienst.
- Hiermee wil de fiscus vooral maatwerk bieden voor kleinere ondernemers.
- Vanaf 1 oktober is het ook nog mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen als er al eerder kort uitstel is verleend voor een belastingschuld.
- Lees ook: Investeringen in Nederlandse techstartups en scaleups dalen in tweede kwartaal: afkoeling in lijn met rest Europa
Ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen kunnen steun krijgen door versoepeling van betalingsregelingen bij de Belastingdienst. Tijdens corona werden deze regelingen versoepeld en dat blijft nu zo.
Dat heeft staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en de Belastingdienst bekendgemaakt. De versoepelingen zijn vooral bedoeld om kleinere bedrijven maatwerk te bieden.
“Samen met de Belastingdienst werken we aan mogelijkheden om ondernemers en particulieren meer met maatwerk te helpen als dat nodig is. Daarbij staat centraal dat we alleen dwanginvordering inzetten als uiterste middel. We voorkomen dat belastingplichtigen in betalingsproblemen komen en dat ondernemers en particulieren geen drempel voelen om zich te melden wanneer zij een belastingaanslag niet kunnen betalen”, aldus Van Rij.
Naast de verlenging van de regelingen kan de Belastingdienst vanaf nu ook afzien van de 100 procent zekerheidseis voor ondernemers. Dit houdt in dat ondernemers bijvoorbeeld een bankgarantie of hypotheekrecht moeten afgeven om uitstel te krijgen. Deze versoepeling kan het kleine ondernemingen makkelijker maken, omdat ze niet altijd in staat zijn om zekerheid te bieden, maar wel tijdelijke financiële problemen hebben.
Vanaf 1 oktober is het ook nog mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen als er al eerder kort uitstel is verleend voor een belastingschuld. Dit moet voorkomen dat mensen in de schulden komen of blijven. Voor ondernemers wordt ook de drempel verlaagd om uitstel van betaling bij bijzondere omstandigheden aan te vragen.
Terugbetalen coronaschuld vanaf 1 oktober 2022
Vanaf 1 oktober moeten ondernemers in principe weer beginnen met het aflossen van de uitgestelde belastingen. Bedrijven konden tijdens de coronacrisis makkelijk belastinguitstel vragen.
Honderdduizenden ondernemers maakten gebruik van de mogelijkheid om betalingen uit te stellen. De collectieve schuld liep op tot 47 miljard euro, waarvan nog ongeveer 19 miljard openstaat.
In de Kamer werd echter gevreesd dat bedrijven die uit hun eigen reserves moesten putten door de lockdowns, de schulden niet zomaar kunnen afbetalen. Daarom is betalingsregeling van de fiscus voor een deel van de ondernemers versoepeld.
De betalingsregeling wordt verlengd van vijf naar zeven jaar voor bedrijven die hiertoe een verzoek indienen. In dat verzoek moeten ondernemers wel kunnen laten zien dat ze het bedrag niet kunnen terugbetalen binnen vijf jaar, maar dat dit binnen zeven jaar wel kan. Het gaat dus om in principe financieel gezonde bedrijven die alleen op korte termijn krap zitten. Bedrijven die voor de coronacrisis niet of nauwelijks winst maakten, worden uitgesloten.
Het gaat bovendien alleen om bedrijven met een openstaande schuld boven de 10.000 euro. Bedrijven met een veel hogere schuld (vanaf 50.000 euro) moeten extra onderbouwing geven bij hun verzoek.