- Sommige beleggers zijn geneigd bij de jaarlijkse belastingaangifte hun cryptobeleggingen te verzwijgen, om zo ‘oneerlijke’ belasting te ontlopen.
- Dat kan ze letterlijk en figuurlijk duur komen te staan, mits de Belastingdienst op de hoogte is van de geheime cryptomunten.
- Maar dat blijkt lang niet altijd vanzelfsprekend, nu niet en ook in de nabije toekomst niet.
- Lees ook: De bitcoin vormt een steeds groter risico voor de wereldwijde financiële stabiliteit, waarschuwt Britse centrale bank
Nu het einde van 2021 nadert, komt de jaarlijkse belastingaangifte weer langzaam in zicht.
En dat betekent opletten, zeker voor cryptobeleggers. Omdat het hier om een relatief jonge beleggingscategorie gaat, kan er namelijk wel eens wat misgaan bij de jaarlijkse belastingaangifte.
Dat kan je, letterlijk en figuurlijk, duur komen te staan. De Belastingdienst beschouwt het niet opgegeven vermogen in cryptomunten namelijk als verhuld vermogen. In uitzonderlijke gevallen kan een boete oplopen tot drie keer het aan belasting verschuldigde bedrag. Naast een boete, kan de fiscus in sommige gevallen ook overgaan tot strafrechtelijke vervolging.
Tips nodig voor het doen van je aangifte? Lees dan: 4 dingen die je moet weten over crypto’s en de fiscus
Het verzwijgen van cryptobezit
Toch besluiten sommige cryptobeleggers niet helemaal eerlijk te zijn over hun bezittingen. Dat zit zo. Voor de ficus is de waarde van je beleggingen op 1 januari bepalend. Maar wie in crypto's belegt, weet dat de koersen flink kunnen schommelen.
Het kan dan ook zo zijn dat er in maart niets over is van het vermogen waarvoor je per 1 januari bent aangeslagen. Dit kan ertoe leiden dat cryptobezitters hun vermogen niet opgeven bij de fiscus.
Dat laatste kan forse problemen opleveren, maar dan moet de fiscus wel op de hoogte zijn van je verzwegen cryptomunten. En dat blijkt lang niet altijd vanzelfsprekend.
"Er zijn geen cryptobeurzen die periodiek gegevens aan de Belastingdienst aanleveren", laat een woordvoerster van de Belastingdienst desgevraagd weten. Dat komt omdat aanbieders van cryptovaluta – in tegenstelling tot banken, beleggingsbedrijven en andere financiële instellingen – niet als 'administratieplichtigen' worden beschouwd.
DAC8 moet Europese belastingdiensten helpen
Om belastingfraude en het witwassen van geld tegen te gaan, kwam de Europese Unie in november vorig jaar met een nieuw voorstel op de proppen. De nieuwe richtlijnen staan bekend als 'DAC8' en moeten ervoor zorgen dat cryptomunten onder de Europese uitwisseling van fiscale gegevens gaan vallen. Daarmee zouden aanbieders van digitale munten administratieplichtig worden en dus gegevens van beleggers aan belastingdiensten moeten verstrekken.
Maar voordat het zover is, moet het voorstel eerst worden goedgekeurd op Europees niveau en daarna worden geïmplementeerd in de lidstaten. Dit proces zou nog 12 tot 18 maanden kunnen duren, aldus de financiële dienstverlener TMF Group. Ook de woordvoerster van de Belastingdienst beaamt dat de implementatie tijd kost.
Fiscus heeft mogelijk pas in 2024 jouw gegevens paraat
Wanneer je de belastingaangifte invult, doe je dit over het afgelopen jaar. Voor vermogen is daarbij de waarde per 1 januari relevant. Voor de belastingaangifte die je volgend jaar doet, gaat het dus om de waarde van je spaargeld en beleggingen per 1 januari 2021.
Als we ervan uitgaan dat de nieuwe EU-richtlijnen op z'n vroegst pas volgend jaar worden geïmplementeerd – wat goed mogelijk lijkt – is de eerste peildatum waarover de fiscus jouw gegevens ontvangt 1 januari 2023. Deze gegevens zijn pas een jaar later relevant, bij de belastingaangifte die je in 2024 doet.
Stel dat de nieuwe richtlijnen cryptobeurzen verplichten je gegevens met terugwerkende kracht te verstrekken aan de Belastingdienst, dan zou de fiscus ook in 2023 je gegevens al bij de hand kunnen hebben. Maar hier is "in beginsel geen sprake van", aldus Maarten Smit van belastingadviesbureau Tax at Work.
Wel is het mogelijk dat cryptobeurzen op ad-hoc basis gegevens aan de Belastingdienst verstrekken, maar dit gebeurt dan in het kader van een onderzoek, zo laat de woordvoerster van de Belastingdienst weten.
Heeft dit artikel – dat informatief bedoeld is – je aan het denken gezet, vergeet dan niet dat je geacht wordt de belastingaangifte volledig en naar waarheid in te vullen. Doe je dat niet, dan riskeer je dus boetes.
Meer cryptonieuws? Check ook deze stukken eens:
- De kunstenaar achter ‘Bitcoin Angel’ kon 5 jaar geleden nauwelijks rondkomen – toen verdiende hij plots $4 miljoen in één dag met de verkoop van NFT’s
- De ‘avax’ van Avalanche is in een week tijd 15% gestegen, terwijl andere crypto’s juist onderuitgingen – dat komt door een nieuwe samenwerking met Deloitte
- Steunniveau van $58.000 is belangrijk voor de bitcoin: daaronder dreigt verdere daling, zegt een technisch analist