Een tijdelijke verlaging van de dividendbelasting en een fiscaal lokkertje voor ontslagvergoedingen. Dat zou dit jaar moeten leiden tot een golf aan financiële uitkeringen. Waar moet je als ondernemer of particulier op letten als je zo’n zak met geld privé wilt beleggen?
Het kabinet Rutte 2 probeert dit jaar op twee manieren te zorgen dat er meer geld rolt waarover belasting kan worden geheven.
Voor ondernemers met een belang van meer dan 5 procent in een bedrijf is er dit jaar de mogelijkheid om dividend te laten uitkeren dat wordt belast tegen 22 procent in plaats van 25 procent. En een ontslagvergoeding of een gouden handdruk die in een stamrecht-bv zit of op een bankspaarrekening staat, kan dit jaar eenmalig worden opgenomen, waarbij maar over 80 procent van het bedrag inkomstenbelasting hoeft te worden betaald.
Deze regelingen kunnen aantrekkelijk zijn voor wie op korte termijn plannen heeft om het geld te gebruiken voor een grotere aankoop. Daarnaast kun je een extra dividenduitkering of een gouden handdruk gebruiken om vrij te beleggen. Maar dan moet je wel zeker weten dat dit een goede keuze is.
Privé beleggen: let of fiscale heffing box III
Belangrijkste drempel bij het sleutelen aan fiscale constructies is dat je privé over spaargeld en beleggingen boven de vrijstelling van 21.139 euro jaarlijks 1,2 procent vermogensbelasting moet betalen. Deze kosten heb je niet als je geld kunt beleggen binnen een (stamrecht-)bv of via een bankspaarconstructie.
Belangrijk is dus om na te gaan of de administratieve kosten van bijvoorbeeld een stamrecht-bv (o.a. opstellen jaarrekening) opwegen tegen de jaarlijkse vermogensheffing in box III.
Binnen een stamrecht-bv zijn de mogelijkheden om een ontslagvergoeding te beleggen bijvoorbeeld vrij ruim, maar soms zijn er relatief hoge administratieve kosten.
Bij banksparen is de fiscale constructie zelf niet duur. Als je alleen spaart en je de heffing van 1,2 procent in box III wilt omzeilen, is banksparen een efficiënte constructie. Ga je beleggen binnen banksparen, dan speelt de keuzevrijheid wel een rol. Veel banken bieden bijvoorbeeld een beperkte selectie van beleggingsfondsen. Bovendien moet je het opgebouwde vermogen laten uitkeren via een lijfrenteconstructie.
Lees meer over de voor- en nadelen van uitkeringsmogelijkheden van dividend en ontslagvergoedingen in deze columns van Paul van der Kwast: lage dividendendbelasting en ontslagvergoeding in 2014
Fiscale uitkering: sparen of beleggen
Wie dit jaar privé wil gaan beleggen met een bijzonder fiscale uitkering, moet zich op de eerste plaats afvragen of het geld echt voor langere tijd apart kan staan.
Wil je het vermogen snel kunnen opnemen en binnen een paar jaar uitgeven, dan kan het geld beter op een spaarrekening staan. Daarbij moet je op de koop toenemen dat spaarrentes momenteel relatief laag zijn: met 1,75 procent als hoogste variabele tarief voor direct opneembare tegoeden.
Kun je geld voor langere tijd missen en wil je wel beleggen, dan is het hoe dan ook verstandig enige basiskennis op te doen. Dan sta je ook sterker als je besluit om bijvoorbeeld het vermogensbeheer uit handen te geven. Een boekje voor beginners doornemen kan nooit kwaad. Of bekijk in ieder geval deze introductie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Zelf beleggen, advies, vermogensbeheer
Beleggen kan grofweg op drie manieren: helemaal zelf, met periodieke feedback van een adviseur of door je geld onder te brengen bij een vermogensbeheerder.
Het inhuren van externe hulp brengt hogere kosten mee. Wie zelf belegt, spaart advies- en externe beheerkosten uit, maar moet wel enige beleggingskennis opdoen, tijd vrijmaken, een plan opstellen en discipline tonen in de uitvoering.
Kosten en rendement
In alle gevallen is het verstandig kosten goed te vergelijken. Daarbij gaat het om kosten voor het doen van transacties, doorlopende kosten bij het aanhouden van een beleggingsportefeuille en bijvoorbeeld de kosten van beleggingsfondsen die worden uitgedrukt als een percentage van het belegde vermogen.
Bekijk voor handige introducties over de kosten van beleggen via de beurs dit artikel van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), dit artikel over fondskosten (Engels) en deze kritische beschouwing van toezichthouder AFM.
Voor het beoordelen van de tegenhanger van beleggingskosten, namelijk rendementsperspectief, biedt dit artikel van fondsenvergelijker Morningstar handige vuistregels.
Vermogensbeheerders vergelijken
Wil je niet zelf beleggen, maar het beheer uit handen geven, dan stuit je op de vraag hoe je een selectie maakt uit de circa 200 vermogensbeheerders die Nederland rijk is. De AFM geeft hiervoor een algemene checklist, maar er zijn ook diverse vergelijkingssites. De aanpak van vergelijkingssites verschilt wel flink.
Aan de ene kant zijn er sites die mogelijkheden bieden om zelf met een selectiemodule informatie over vermogensbeheerders te vergaren. Zo werkt de site Vermogensbeheer.nl met een eigen beoordelingssysteem waarin 102 beheerders (zelfstandige partijen, private banks voor vermogende particulieren, online beheerders en banken) worden vergeleken op criteria als onafhankelijkheid, transparantie, kosten en de kwaliteit van de organisatie.
Je kunt bij Vermogensbeheer.nl ook zelf op basis van een aantal criteria online een selectie maken van vermogensbeheerders, waarbij de site uitgebreidere informatie geeft over de beleggingsstrategie, kosten en het rendement van diverse aanbieders.
Als geïnteresseerden via de site in contact willen komen met vermogensbeheerders, vraagt Vermogensbeheer.nl een vergoeding aan de beheerders, waarbij voor alle partijen een gelijk tarief geldt. Daarnaast kun je ook een gratis selectierapport laten maken en tegen betaling een vermogensbegeleider inhuren.
De site beleggingsmatch.nl biedt een beperktere keuze uit 18 vermogensbeheerders, waarbij je deze met een selectiemodule op een aantal criteria online kunt vergelijken. Vervolgens kun je bij een gevonden 'match' online meer informatie aanvragen bij de aanbieder. Beleggingsmatch krijgt een (lead)vergoeding van partijen bij wie een informatieaanvraag is gedaan en hanteert naar eigen zeggen dezelfde prijsafspraak voor alle aanbieders.
Vermogensscan
Andere vergelijkers werken met een model waarbij ze op basis van een scan een beeld krijgen van het vermogen, de leeftijd, het beleggingsdoel en inkomen van een potentiële klant en vervolgens zelf een pre-selectie maken van vermogensbeheerders.
Zo selecteert de beleggingsassistent.nl op basis van informatie van de aanvrager een aantal vermogensbeheerders, waaruit vervolgens een keuze kan worden gemaakt. Deze vergelijker rekent aan klanten sinds dit jaar alleen nog een jaarlijkse 'servicefee' voor het monitoren en evalueren van de gekozen vermogensbeheerder. Als gevolg van het provisieverbod - dat versleutelde vergoedingen van vermogensbeheerders niet meer toestaat - krijgt de beleggingsassistent geen inkomsten meer die direct van vermogensbeheerders komen.
Een gelijksoortige aanpak wat betreft de selectie kent de site vergelijkuwvermogensbeheerder.nl. Die werkt ook met een vragenlijst en biedt persoonlijke begeleiding aan in gesprekken met geselecteerde vermogensbeheerders. "Wij worden volledig betaald door onze cliënten in ruil voor een vermogensbegeleidingstraject", zegt Maurice Flinterman van vergelijkuwvermogensbeheerder.
Lees ook
'Pas op met beleggingsfondsen die pronken met recent rendement'
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl