- Een belastingambtenaar moet ruim 11.000 euro aan zijn werkgever terugbetalen, zo meldt Binnenlands Bestuur op basis van een rechterlijk besluit.
- De werknemer ontving een jaar lang per ongeluk te veel salaris en weigerde dit terug te betalen, toen de Belastingdienst achter de fout kwam.
- Hij moet ook opdraaien voor de proceskosten van zijn werkgever.
- Lees ook: 3 opvallende arbeidsconflicten: ‘Bek houden, anders trek ik je kop van je romp’ is geen reden voor ontslag op staande voet
Een belastingambtenaar kreeg per abuis bijna 7.000 euro netto te veel salaris. Toen zijn leiddinggevende hem vertelde dat hij het bedrag moet terugbetalen, weigerde hij. De rechter gaat daar niet in mee, schrijft het nieuwsplatform voor ambtenaren en bestuurders bij overheidsinstanties Binnenlands Bestuur.
De behandelfunctionaris bij de Belastingdienst werd ingedeeld in groepsfunctie F, trede 0, goed voor een salaris van 2.631 euro bruto per maand. Na het afronden van een interne opleiding zou hij opschuiven naar groepsfunctie F, trede 6 en maandelijks 50 euro bruto extra gaan verdienen.
In plaats daarvan werd hij per ongeluk ingedeeld in salarisschaal 10, trede 6. Hierbij hoort een salaris van 3.740 euro bruto per maand.
Ruim een jaar later komt de Belastingdienst achter de fout. De fiscus wil het teveel betaalde salaris, 6.648 euro netto, terug ontvangen. De ambtenaar weigert en stelt dat hij niet had kunnen weten dat het bedrag niet klopte. Daarop belandt de zaak bij de rechter.
Het gerechtshof 's-Hertogenbosch oordeelde in januari dat de medewerker van de Belastingdienst het te veel ontvangen salaris wel degelijk moet terugbetalen. De ambtenaar is meermaals gewezen op het feit dat hij in groepsfunctie F werd ingedeeld. Daarbij gaf hij toe dat hij op zijn loonstrookje schaal 10, trede 6 had gezien. Hij was dus op de hoogte van de door de Belastingdienst gemaakte fout.
Dit grapje komt de ambtenaar duur te staan. Niet alleen moet hij het teveel ontvangen salaris terugbetalen, ook moet hij opdraaien voor de proceskosten van zijn werkgever: 783 euro aan griffierecht en 3.549 euro aan advocaatkosten.