- Vanaf 1 maart kun je de aangifte voor de inkomstenbelasting voor het jaar 2024 indienen.
- Hoewel dit jaarlijks vaste prik is, zijn er altijd wel wat dingen die wijzigen. Bijvoorbeeld de rente die je betaalt als je te laat aangifte doet.
- Business Insider zet de belangrijkste deadlines op een rij en wat punten om rekening mee te houden.
- Lees ook: Belastingaangifte 2024: deze zorgkosten kun je gebruiken als aftrekpost
Met de start van 2025 komt ook het moment om 2024 financieel af te ronden in zicht. Dat gebeurt onder meer de aangifte inkomstenbelasting die je vanaf 1 maart kunt doen. Elk jaar behandelt Business Insider verschillende onderdelen van de belastingaangifte met een serie artikelen.
In dit deel geven we een overzicht van de belangrijkste deadlines en een paar handige tips.
Voor we beginnen is het wellicht goed om een aantal belangrijke belastingmaatregelen voor 2024 in herinnering te brengen, zodat je weet waar je op moet letten als je aangifte doet.
Arbeidskorting verhoogd: De arbeidskorting werd met 115 euro verhoogd en de algemene heffingskorting geïndexeerd. Daardoor houden werkenden, gepensioneerden en ook veel zzp’ers en ondernemers netto meer over in 2024, ondanks het feit dat de eerste belastingschijf met 0,04 procent omhoog ging.
Verlaging zelfstandigenaftrek: Ondernemers met een hoger inkomen betalen over 2024 wel meer belasting, omdat zij te maken hebben gekregen met een verdere verlaging van de zelfstandigenaftrek van 5.030 euro naar 3.750 euro, en de verlaging van de mkb-winstvrijstelling van 14 procent naar 13,31 procent.
Deze ondernemers betalen dus over een groter deel van hun winst of inkomen belasting.
Invoering tweede schijf box 2: Per 1 januari 2024 werd in box 2 voor inkomen uit een zogenoemd aanmerkelijk belang in een onderneming een tweede schijf ingevoerd. Over 2024 moet 24,5 procent belasting worden betaald over de eerste 67.000 euro inkomsten per persoon in box 2. Boven de 67.000 euro geldt het tarief van 33 procent.
30-procentregeling expats versoberd: In 2024 is ook de 30-procentregeling voor expats versoberd tot de Balkendende-norm (233.000 euro in 2024).
VvE-vermogen opgeven box 3: Ben je als huiseigenaar onderdeel van een Vereniging van Eigenaren, dan valt vermogen in het reservefonds van de VvE onder banktegoeden in box 3. Ook geld dat op een derdenrekening van een notaris staat, valt in deze categorie.
Schulden tussen partners en ouders en kinderen niet meer belast in box 3:
Onderlinge schulden tussen fiscale partners, ouders en minderjarige kinderen hoeven niet meer opgegeven te worden in de aangifte. Deze schulden worden niet meer belast in box 3.
Tarief box 3 verhoogd: Het belastingtarief in box 3 voor 2024 verhoogd naar 36 procent. Het heffingsvrije vermogen is niet gewijzigd en bedraagt 57.000 euro per persoon en het dubbele, dus 114.000 euro, voor fiscaal partners.
Belastingrente opgeschroefd naar 7,5 procent: Onder meer in verband met deadlines die de Belastingdienst hanteert, is het goed om te weten dat de belastingrente is opgeschroefd van 6 procent in 2023, naar 7,5 procent in 2024. Belastingrente betaal je bijvoorbeeld als je de aangifte te laat indient en krijg je als de Belastingdienst de aanslag te laat oplegt. De belastingrente geldt niet voor schenkbelasting en voor toeslagen en vennootschapsbelasting gelden andere percentages.
Invorderingsrente omhoog naar 4 procent: Ben je te laat met het betalen van een aanslag of krijg je uitstel van betaling, dan rekent de Belastingdienst een invorderingsrente. Deze is gestegen van 3 procent in de tweede helft van 2023 naar 4 procent in 2024.
Na deze inleiding met weetjes de belangrijkste wijzigingen kunnen we door naar de aangifte van 2024. Wat ons op het eerste punt brengt:
1. Moet je aangifte doen?
Dit is een relevante vraag omdat je in sommige gevallen geen aangifte hoeft te doen, maar in de meest wel. Heb je een uitnodiging van de Belastingdienst ontvangen om aangifte doen, dan moet je in ieder geval wel aangifte doen.
Je moet ook altijd aangifte doen als je recht hebt op inkomensafhankelijke regelingen zoals toeslagen of gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit geldt ook als je meer dan 36.952 euro aan vermogen hebt (met fiscaal partner 73.904 euro).
Heb je geen uitnodiging gehad of zijn bovenstaande situaties niet van toepassing, dan moet je zelf controleren of je aangifte moet doen. Dit doe je door een aangifte in te vullen op Mijn Belastingdienst zonder deze te versturen. Het hangt van de uitkomst af of je wel of geen aangifte moet doen.
Je moet aangifte doen als:
- Als je 18 euro of meer terugkrijgt.
- Als je 56 euro of meer moet betalen.
- Bedragen lager dan 56 euro hoef je niet te betalen en een teruggaaf onder de 18 euro keert de Belastingdienst niet uit.
Let op: je kan een boete krijgen als je geen aangifte doet terwijl je dat wel had moeten doen, ook als je geen uitnodiging hebt gehad. Je kan ook een boete krijgen als je geen aanvraag tot aangifte hebt gedaan. Zie punt 8 boetes.
2. De belangrijkste deadlines voor de aangifte van 2024
Hieronder noemen we belangrijke data voor het doen van aangifte. De uitleg vind je daaronder.
- 1 maart: vanaf dit moment kun je de aangifte 2024 indienen
- 1 april: datum waarop de aangifte binnen moet zijn als je vóór 1 juli bericht wil ontvangen van de Belastingdienst.
- 1 mei (of datum aangiftebrief): datum waarop de aangifte uiterlijk binnen moet zijn of waarop je uitstel moet hebben aangevraagd (Belastingdienst streeft naar bericht binnen 3 maanden)
- 1 september: datum tot wanneer je uitstel kunt aanvragen.
- 1 juli: uiterlijke datum voor bericht van de fiscus als je vóór 1 april aangifte hebt gedaan.
- 1 juli: startdatum voor berekening belastingrente (7,5 procent) als je uitstel hebt aangevraagd of als de aanslag afwijkt van je aangifte.
- Datum herinneringsbrief/aanmaning: Heb je na 1 mei aangifte gedaan of helemaal niet, dan krijg je herinnering met een datum waarop je alsnog aangifte moet hebben gedaan. Doe je geen aangifte dan krijg je een aanmaning waarin je 10 werkdagen de tijd krijgt om alsnog aangifte te doen.
Vanaf 1 maart kun je de belastingaangifte voor 2024 indienen. Als je een aangiftebrief hebt gekregen, moet de aangifte binnen zijn vóór de datum die in de uitnodigingsbrief staat. Dit is meestal 1 mei.
Maar als je vóór 1 april aangifte doet, belooft de Belastingdienst dat je vóór 1 juli bericht krijgt. Doe je na 1 april aangifte, dan streeft de fiscus er naar binnen 3 maanden een bericht te sturen.
Gaat 1 mei niet lukken, dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september 2025. Uitstel moet je vóór 1 mei aanvragen. Je partner moet apart uitstel aanvragen of je vraagt uitstel voor je partner aan als je een machtiging hebt.
Let op: Uitstel is niet gratis. Je betaalt 7,5 procent (tarief 2024) belastingrente over het aanslagbedrag als je na 1 mei aangifte doet. Deze belastingrente betaal je ook als de belastingaanslag afwijkt van je aangifte (ook als deze vóór 1 mei is ingediend).
De belastingrente wordt berekend vanaf 1 juli 2025 tot maximaal 19 weken nadat de belastingdienst je aangifte heeft ontvangen. De berekening eindigt in ieder geval 6 weken na de datum van de belastingaanslag, als dat een kortere periode is dan 19 weken.
Wijkt de aanslag af van je aangifte, dan wordt de belastingrente berekend vanaf 1 juli 2025 tot 6 weken na de datum van de aanslag. Dit geldt ook als je aangifte voor 1 mei hebt gedaan.
Heb je geen of geen volledige aangifte gedaan, dan krijg je eerst een herinnering en daarna een aanmaning. Doe je na de gestelde termijnen nog steeds geen aangifte, dan kun je een verzuimboete krijgen van 469 euro, die kan oplopen tot 6.709 euro als je vaker te laat aangifte doet.
Ook maakt de Belastingdienst een schatting van je inkomen op basis waarvan een aanslag wordt opgelegd. Als je geen aangifte doet krijg je dus een aanslag en een verzuimboete.
3. Deze gegevens moet je verzamelen
De Belastingdienst heeft in veel gevallen de gegevens al ingevuld, maar deze moet je controleren en eventueel verbeteren of aanvullen. De fiscus heeft op een rij gezet welke gegevens je nodig hebt voor je aangifte over 2024.
Persoonlijke gegevens
- Burgerservicenummer (bsn) (van jezelf, partner en kinderen)
- Rekeningnummer
- DigiD (en van partner)
Inkomsten
- Jaaropgaven over 2024 of salarisstroken als je die niet hebt. (Denk ook aan bijvoorbeeld de jaaropgaaf van het UWV als je in de ziektewet hebt gezeten of werkloos bent geweest.)
- Ontvangen partneralimentatie
Bankrekeningen
- Jaaroverzicht 2024 van betaalrekening
- Jaaroverzicht 2024 van spaarrekening en van kinderen
- Jaaroverzicht 2024 van beleggingen (in bijvoorbeeld aandelen, vastgoed of cryptomunten)
Wonen
- de WOZ-waarde van je huis met peildatum 1 januari 2023 (Dit is de WOZ-waarde die de gemeente begin 2024 stuurde en niet die in februari 2025 op de mat viel)
- jaaropgaaf van hypotheek
- bij koop of verkoop van woning: de notarisafrekening
Aftrekposten
Betalingsbewijzen van bijvoorbeeld:
- giften
- zorgkosten die je niet vergoed hebt gekregen (De eigen bijdrage Zvw, zorgverzekeringspremie en het eigen risico mag je niet aftrekken)
- betaalde partneralimentatie
Overig
- Gegevens van leningen en andere schulden
- Gegevens van betaalde lijfrentepremies
- Overzicht van betaalde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV)
- Gegevens over dividend
Als je deze hebt gehad:
- Voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2024
- Voorlopige aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zvw over 2024
4. Hoe en waar kun je aangifte doen?
Je kunt op drie manieren aangifte doen. Voor de online aangiftes heb je je DigiD-code nodig.
- Online via de website Mijn Belastingdienst. (Doe je aangifte met je partner dan moet je allebei apart inloggen met je DigiD.
- Via de app (Let op: er is een hele reeks situaties waarbij je geen aangifte kan doen met de app.) Had je de app al gedownload voor de aangifte van 2023, dan wordt deze automatisch geüpdatet voor 2024.
- Op papier: Als je niet digitaal aangifte kan of wil doen , dan kun je een aangifteformulier aanvragen via de Belastingtelefoon. Let op: er zijn verschillende formulieren. Bekijk hier welke je nodig hebt. Als particulier wonende in Nederland heb je Aangifte P nodig.
Check de aangifte goed, ook of de vooraf ingevulde gegevens kloppen, voordat je deze verzendt.
5. Aangifte verstuurd met foutje? Pas ‘m aan
Het kan natuurlijk dat je iets over het hoofd hebt gezien. In dat geval kun je de aangifte nog aanpassen nadat je hem hebt verstuurd. Dit kan zelfs tot 5 jaar nadat je de definitieve aanslag hebt ontvangen.
Er geldt wel een uitzondering voor gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten van fiscaal partners. Deze kunnen alleen aangepast worden tot 6 weken na de datum van de definitieve aanslag.
Je kunt een digitale aangifte alleen aanpassen via de website Mijn Belastingdienst, dus niet in de app. Heb je op papier aangifte gedaan, dan moet je een brief sturen of opnieuw een formulier aanvragen en opsturen.
6. Voorlopige/definitieve aanslag? Wanneer ontvang je geld
Meestal krijg je nadat je aangifte hebt gedaan een definitieve aanslag. In sommige gevallen krijg je eerst een voorlopige aanslag en daarna een definitieve aanslag. In de meeste gevallen wijkt de definitieve aanslag niet af van de voorlopige aanslag.
Geld krijg je in principe een week na de aanslagdatum op je rekening. Het duurt langer als de Belastingdienst bijvoorbeeld geen rekeningnummer van je heeft. Mogelijk wordt het bedrag dat je terugkrijgt verrekend met een eventueel openstaand bedrag.
Moet je juist belasting betalen? Dan geldt een wettelijke betalingstermijn van 6 weken.
7. Rente betalen bij te late aangifte en te laat betalen
In de inleiding van dit artikel noemden we al de rentes die de Belastingdienst hanteert als je bijvoorbeeld te laat aangifte doet of de aanslag te laat betaalt. We noemen ze hieronder nog een keer:
Belastingrente 7,5 procent (2024) : Zoals gezegd bij punt 2 betaal je belastingrente als de Belastingdienst de aanslag niet op tijd kan opleggen omdat je bijvoorbeeld te laat aangifte hebt gedaan. Deze rente geldt onder meer bij de inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. Bij punt 2 staat vanaf wanneer de rente wordt berekend. Andersom kan je belastingrente ontvangen als de Belastindienst bijvoorbeeld de aanslag te laat oplegt buiten jouw schuld om.
Invorderingsrente 4 procent (2024): betaal je als de belastingaanslag te laat betaalt. De rente over het aanslagbedrag wordt berekend vanaf de eerste dag na de uiterste betaaldatum tot de dag waarop het geld op de rekening van de Belastingdienst staat.
8. Deze boetes kan de fiscus opleggen
Bij punt 1 hebben we al de boete genoemd die je kan krijgen als je te laat of geen aangifte doet. We noemen hier de boetes die de Belastingdienst kan opleggen in verband met je aangifte inkomstenbelasting.
Verzuimboete
- 3.354 euro: Je vraagt niet (of niet op tijd) om toezending aangifte. Te laat is 6 maanden na het tijdstip waarop de belastingschuld is ontstaan.
- 469 euro tot 6.709 euro: Je doet te laat of geen aangifte. Dus buiten de termijn op de aanmaning voor het doen van aangifte.
- Afhankelijk van aanslag tot 6.709 euro: Je betaalt de belastingaanslag niet op tijd.
Vergrijpboete
Heb je een foutieve aangifte verstuurd dan kan de Belastingdienst oordelen dat er sprake is van opzet of grove schuld.
- Opzet: de boete is 50 procent van de belasting die je hebt verzwegen.
- Grove schuld: de boete is 25 procent van de belasting die je hebt verzwegen.
- Opzet bij foutief inkomen uit sparen en beleggen in box 3: de boete is 150 procent van de belasting die je hebt verzwegen.
- Grove schuld bij foutief inkomen uit sparen en beleggen in box 3: de boete is 75 procent van de belasting die je hebt verzwegen.
Heb je eerder een vergrijp gepleegd of is er sprake van fraude, dan kan de Belastingdienst de boete verhogen tot 100 procent van de belasting die je hebt verzwegen. Bij box 3 sparen en beleggen kan de boete worden verhoogd tot 300 procent van de verzwegen belasting.
De boete kan ook lager uitvallen als er sprake is van verzachtende omstandigheden.
Let op: De eerder genoemde belastingrente van 7,5 procent voor het te laat indienen van de aangifte of de invorderingsrente van 4 procent voor het te laat betalen van de aanslag, worden ook in rekening gebracht. Dit komt dus bovenop de eventuele boete.