Het invullen van de belastingaangifte is relatief eenvoudig, als er weinig veranderingen waren in het afgelopen jaar.

Maar in coronajaar 2020 liepen de zaken wellicht net anders, en dat kan zeker voor huiseigenaren veel uitmaken.

Business Insider zet een aantal bijzondere situaties voor huiseigenaren op een rij die van belang zijn voor de belastingaangifte van 2020.

Als je huiseigenaar bent, kunnen er bijzondere situaties zijn waarmee je rekening moet houden bij de belastingaangifte 2020.

Deze kun je vanaf 1 maart tot en met 1 mei invullen. Heb je een eigen woning, dan heb je te maken met het eigenwoningforfait, een bijtelling op je inkomen, en de hypotheekrenteaftrek.

Lees ook: Tips voor de belastingaangifte 2020: de belangrijkste deadlines, plus 7 handige tips en weetjes

Mogelijk kun je ook in aanmerking komen voor andere aftrekposten, bijvoorbeeld als je een taxatierapport hebt laten maken omdat de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde lager is geworden en je in aanmerking wilde komen voor een lagere rente.

Lees ook: Aftrekposten bij de belastingaangifte 2020: hypotheekrente en andere zaken rond de eigen woning

Daarnaast stipte financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in de nieuwsbrief van afgelopen week een aantal bijzondere situaties aan die invloed hebben op de belastingaangifte van huiseigenaren. We bespreken ze hieronder.

1. Tijdelijk twee woningen: 2x hypotheekrenteaftrek

Je kunt tijdelijk twee eigen woningen hebben als je bent verhuisd naar een nieuwe koopwoning en de oude nog niet hebt verkocht. Of als de nieuwe woning nog in aanbouw is en je de oude woning nog niet hebt verkocht.

De Belastingdienst beschouwt beide woningen als "eigen woning" als de oude woning onder meer leegstaat en te koop staat, of als de nieuwe woning duidelijk bedoeld is om zelf in te wonen. Dit betekent dat voor beide woningen de hypotheekrenteaftrek geldt.

Voor de periode dat de oude woning leeg en te koop staat of de nieuwe woning in aanbouw is, ben je geen eigenwoningforfait verschuldigd over dit huis.

2. Scheiden of uit elkaar: volledige hypotheekrente aftrekken?

Als je gaat scheiden en samen een eigen huis hebt, dan wordt dit verkocht of één van de twee blijft in de woning achter. Hoe de belastingaangifte moet worden ingevuld hangt van de situatie af. In beide gevallen zijn er veel zaken om op te letten en dat gaat nogal eens mis.

Zo zijn er huizenbezitters die na de scheiding achterblijven in de woning en hun ex niet hebben uitgekocht, maar wel jarenlang de volledige hypotheekrente blijven aftrekken.

Je hebt pas recht op de volledige aftrek als je volledig eigenaar bent. Het is ook maar de vraag of je recht hebt op hypotheekrenteaftrek voor het leningdeel dat je van je partner overneemt. Dit geldt namelijk als nieuwe lening die aan de huidige voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek moet voldoen.

Lees in dit verband ook: Uit elkaar en een eigen huis? Let op deze 10 valkuilen om dure misverstanden te voorkomen

3. Uitkering van (bank-)spaarhypotheek: recht op vrijstelling?

Bij een (bank-)spaarhypotheek bouw je een bedrag op dat de bank of verzekeringsmaatschappij in één keer uitkeert aan het einde van de looptijd. Als je die uitkering inderdaad gebruikt om de hypotheek af te lossen, dan geldt waarschijnlijk een vrijstelling voor de belasting hierop.

Koop je de verzekering af of beëindig je de (bank-)spaarrekening vroegtijdig, dan betaal je mogelijk wel belasting over het rendement en de uitkering als je dit niet gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. Gebruik je de uitkering wel om af te lossen, dan geldt sinds maart 2017 een vast bedrag aan vrijstelling.

4. Onderhoud rijksmonument: kosten niet meer aftrekbaar

Sinds 1 januari 2019 kun je de onderhoudskosten voor een monument niet meer aftrekken. In plaats daarvan kun je een instandhoudingssubsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dat moet tussen 1 maart en 1 mei gebeuren.

Het gaat om subsidie voor onderhoudskosten, daar vallen de kosten voor de niet-monumentale delen van het pand niet onder. De subsidie is ook niet bedoeld voor "comfortverbetering" en uitbreiding.

Lees meer over slimme aftrekposten voor de aangifte 2020: