MKB-bedrijven die de coronacrisis overleven dankzij overheidssteun, houden daar mogelijk een forse belastingschuld aan over.
Ondernemersorganisaties pleiten ervoor om soepel om te gaan met belastingschulden.
Het ministerie van Financiën wil hierover meedenken, meldt De Telegraaf.
Een deel van de bedrijven die met overheidssteun overeind kunnen blijven in de coronacrisis, wacht nieuwe problemen als de pandemie voorbij is. Vooral MKB-bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de regeling voor uitstel van belastingbetaling, kijken dan aan tegen een forse belastingschuld.
Maar komt van uitstel ook afstel? Die vraag wordt al hardop gesteld door ondernemersorganisaties voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zo wijst directeur Jacco Vonhof van MKB-Nederland er tegen De Telegraaf op dat ondernemers alsnog dreigen om te vallen, als ze na de crisis te veel schuld hebben.
Volgens de krant is er afgelopen jaar in totaal voor ruim 12,6 miljard euro aan belastinguitstel aangevraagd door ondernemers. Dit jaar komt daar zeker nog 3,5 miljard euro bij. Het gaat vooral om uitstel van de loonbelasting en de af te dragen btw.
Een woordvoerder van het miniserie van Financiën zegt in een reactie op de roep om kwijtschelding van belastingschulden tegen De Telegraaf: “We denken, net als MKB-Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en INretail, ook na over situaties waarin de ruime terugbetalingsregeling na de pandemie niet voldoende is. En hoe je de schuld behandelt van bedrijven die straks wel levensvatbaar zijn, maar met een te hoge schuldenlast zitten.”
Afgelopen jaar bepleitte organisatieadviseur Ronald van Tol op Business Insider al voor een steunregeling waarbij de overheid ondernemers eenmalig een belastingverlaging zou toekennen. "Bij de bankencrisis heeft herstel een jaar of acht geduurd en het niveau van voor die crisis is nog niet gehaald. Alle reden om deze crisis op een andere manier aan te pakken, zodat de schade voor alle partijen in het arbeids- en ondernemingsproces zo beperkt mogelijk blijft."