Tijdens het RTL Verkiezingsdebat van zondag bleek dat er brede steun is voor het zwaarder belasten van hogere inkomens.
Momenteel geldt in Nederland een toptarief voor de inkomstenbelasting van 49,50 procent.
Business Insider bekeek hoe dat zit in België, Duitsland, Frankrijk, het VK, Denemarken en Zweden.
De hoogste inkomens zullen meer belasting moeten betalen om de rekening van de coronacrisis te betalen. Daarover bleken de leiders van VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks het allemaal eens, zo bleek zondag tijdens het verkiezingsdebat van RTL.
VVD-leider Mark Rutte verklaarde nog wel te hopen dat een volgend kabinet lastenverlichting kan geven aan de middenklasse en het midden- en kleinbedrijf. Ook CDA-voorman Wopke Hoekstra wil daar wel naar kijken.
Het CDA kwam al eerder met een voorstel voor een tijdelijke solidariteitsbelasting voor bedrijven die goed hebben geboerd in de coronacrisis zoals supermarkten. Zij moeten meer betalen om ondernemers te helpen die het minder goed hebben gehad.
Rutte snapt het idee van het CDA, maar waarschuwde ook dat de bedrijven voor veel banen zorgen. Hij vreest dat dit soort ondernemingen over de grens worden gejaagd als ze in Nederland zwaar worden belast.
Hogere inkomens zwaarder belasten
Wat betreft de inkomstenbelasting hanteert de fiscus in 2021 voor inkomens vanaf 68.508 euro een tarief van 49,50 procent bij de inkomstenbelasting.
Verder geldt voor hogere inkomens dat het tarief voor aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek niet gelijk is aan het belastingtarief van 49,50 procent, maar een stuk lager ligt. Voor 2021 ligt het tarief voor aftrekposten op 43 procent.
Het aftrektarief wordt voor hogere inkomens de komende jaren verder verlaagd naar 37,05 procent.
Toptarief inkomstenbelasting: wat doen ze in omringende landen?
Bij het belasten van hogere inkomens speelt ook de vraag hoe het toptarief van de inkomstenbelasting in Nederland zich verhoudt tot omringende landen.
Uit een overzicht van adviesbureau en account KPMG en andere bronnen komt het volgende naar voren voor de buurlanden van Nederland en Scandinavische landen zoals Zweden en Denemarken.
België: toptarief 50%
Het Belgische toptarief voor de inkomstenbelasting start vanaf een belastbaar inkomen van 41.060 euro in 2021.
Duitsland: toptarief 45%
Het Duitse toptarief van 45 procent geldt vanaf een inkomen van 270.501 euro.
Frankrijk: toptarief 45%
Het Franse toptarief voor de inkomstenbelasting geldt vanaf een inkomen boven de 156.244 euro
VK: toptarief 45%
In het Verenigd Koninkrijk geldt een toptarief van 45 procent voor het inkomensdeel boven de 150.000 pond, ofwel 173.295 euro.
Zweden: toptarief 52,85%
In Zweden geldt het toptarief vanaf een inkomen van 523.300 Zweedse kronen, ofwel 51.385 euro. Het tarief is opgebouwd uit een landelijke bepaalde basis van 20 procent, en afwijkende tarieven per district. Plus een additionele begrafenisbelasting. Zo geldt in Stockholm een tarief van 29,82 procent plus een begrafenisbelasting van 0,065 procent. Samen komt dat neer op een toptarief van 49,9 procent. In Göteborg wordt een iets hoger regionaal tarief geheven en komt het totaal uit op een toptarief van 52,85 procent.
Denemarken: toptarief 55,89%
In Denemarken bestaat het hoogste tarief uit inkomen uit werk én inkomsten uit vermogen. De grens ligt in 2021 op inkomen boven de 544.800 Deense kronen, ofwel 73.256 euro.