Janet Yellen, de baas van de Amerikaanse centrale bank, erkent dat recordlage rentes ervoor zorgen dat aandelen relatief duur zijn geworden.
Ze staat bekend als de machtigste persoon in de financiële wereld. Janet Yellen, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, bepaalt immers wat er gebeurt met de Amerikaanse rente en de dollar, nog altijd de belangrijkste mondiale munt. Elk woord van Yellen wordt daarom door marktanalisten op een gouden schaaltje gewogen.
Tijdens een bijeenkomst in Washington met IMF-baas Christine Lagarde antwoordde Yellen woensdagavond op een vraag over het risico van beurszeepbellen. “Ik zou willen benadrukken dat de waardering van aandelen op dit moment tamelijk hoog is. Niet extreem hoog als je het vergelijkt met veilige beleggingen zoals obligaties, die een erg laag rendement kennen, maar er liggen hier potentiële gevaren.”
De uitspraak van Yellen is pikant, omdat het juist de Amerikaanse centrale bank is geweest die de afgelopen jaren rentes omlaag heeft gedreven door vers geld in de financiële markten te injecteren met de grootschalige opkoop van obligatiebeleggingen. Nu de Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt aan te trekken, wil de Federal Reserve dit beleid gaan afbouwen. Aan de andere kant is de Europese Centrale Bank sinds maart juist gestart met een vergelijkbaar goedkoop-geldprogramma.
Geldpers centrale banken en zeepbellen op de beurs
Centrale banken willen de economie een zetje geven door lenen goedkoper te maken en daarmee investeringen van bedrijven en uitgaven van consumenten te stimuleren. Maar de keerzijde van dit beleid is dat sparen en beleggen in vastrentende obligaties bijna niets meer oplevert. Beleggers gaan daarom om zoek naar hoger renderende, maar ook risicovollere beleggingen. Dat heeft al geleid tot een forse stijgingen van aandelenkoersen.
De ECB-bestuurder Vítor Costâncio gaf afgelopen maandag tegenover Het Financieele Dagblad aan dat de Europese Centrale bank wel risico’s ziet van het goedkoopgeldbeleid, maar nog niet bang is dat het injecteren van honderden miljarden euro’s in het financiële systeem leidt tot zeepbellen.
Volgens Costâncio is het stimuleren risico-nemen ook één van de doelen van het goedkoopgeldprogramma. “Dat is deels wat we met ons programma willen bereiken, deze zogenoemde “portfolio shift”. Het gevaar is alleen dat de “search for yield” uit de hand loopt. Dat moeten we goed in de gaten houden”, zei hij tegen het FD.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl