Het gaat om een relatief kleine transactie voor de staat in de dossier rond staatsbank SNS. Toch is de verkoop van effectenhuis SNS Securities omgeven met gevoeligheden. De reden? Bonussen.

Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag op basis van bronnen rond het verkoopproces.

SNS Securities is een effectenhuis dat aan- en verkooptransacties doet voor professionele beleggers en analisten en handelaren in dienst heeft. Dit relatief kleine onderdeel van SNS Bank, met circa 80 werknemers, past in de visie van de staat niet bij het huis-tuin-en-keukenprofiel dat de nieuwe SNS Bank moet krijgen.

Waarschijnlijk brengt SNS Securities slechts enkele tientallen miljoenen op bij verkoop door de staat, maar dat neemt niet weg dat het verkoopproces een delicate zaak is. Volgens het FD zijn de Haagse zakenbank NIBC en effectenmakelaar Kepler Chevreux nog in de race voor de overname.

Het verkoopproces zou volgens de krant echter moeizaam lopen. Belangrijkse reden? Bonussen.

Vast salaris en variabele bonus

De stichting NLFI die namens de staat de belangen in financiële instellingen beheert, zou als de dood zijn voor nieuwe maatschappelijke ophef over bonussen. In het geval van SNS Securities gaat het om het volgende.

SNS heeft de beloning van de zakenbankiers de afgelopen jaar aangepast: méér vast loon en minder hoge variabele bonussen. Maar potentiële kopers zien vast salarissen van "enkele tonnen" juist als een risico. Zij werken liever met een model waarbij lagere vaste salarissen worden betaald en bonussen gerelateerd zijn aan de winst; dit verkleint het risico's op hoge kosten in magere tijden.

Juist dit meer klassieke bonusmodel ondervindt echter veel maatschappelijk kritiek, vanwege uitschieters van de variabele bonussen in de vette jaren. Dat zou roekeloos winstbejag op de korte termijn aanmoedigen.

Of de staat en potentiële kopers van SNS Securities het eens worden over het te hanteren bonusmodel voor de toekomst, is nog onzeker, aldus het FD.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl